Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

BBC: Θέμα συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών τα Χριστούγεννα

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πολύ νωρίς για να προγραμματίσουν τα χριστουγεννιάτικα ταξίδια, καθώς οι περιπτώσεις κοροναϊού συνεχίζουν να αυξάνονται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στη Σουηδία, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει να προετοιμαστούν για πιθανούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά την περίοδο των διακοπών.

Εν τω μεταξύ, οι ιρλανδικές και οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να πούμε αν οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν ταξιδιωτικές ρυθμίσεις.

Με έξι εβδομάδες έως την εορταστική περίοδο, τα lockdown και άλλα μέτρα ισχύουν σε πολλές χώρες.

Η Πορτογαλία έχει επεκτείνει σημαντικά τον αριθμό των θέσεων που υπόκεινται σε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Από τη Δευτέρα, τα τρία τέταρτα της χώρας θα υπόκεινται στους αυστηρότερους περιορισμούς της κυβέρνησης.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας Anders Tegnell είπε στους πολίτες να προετοιμαστούν για την πιθανότητα περιορισμένων ταξιδιών μεταξύ διαφορετικών περιοχών κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, έτσι ώστε οι περιφερειακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να αποφύγουν την κατάθλιψη.

Μια προσωρινή απόφαση πιθανότατα θα ληφθεί σε μία ή δύο εβδομάδες, είπε, προσθέτοντας ότι οι Σουηδοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν «ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα».

Εν τω μεταξύ, ο Ιρλανδός Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Λέων Βαραντάρ δήλωσε ότι δεν θα συμβούλευε ακόμη τους Ιρλανδούς πολίτες που ζούσαν στο εξωτερικό να κάνουν κράτηση για πτήσεις προς το σπίτι, προσθέτοντας ότι ήταν “πολύ νωρίς” για να δοθούν τέτοιες συμβουλές.

Ένα παρόμοιο συναίσθημα μοιράστηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex, ο οποίος είπε ότι “ήταν πολύ νωρίς” για να πει εάν οι πολίτες θα μπορούσαν να αγοράσουν εισιτήρια τρένου για να ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών κλειδώματος για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. “Θα ήταν ανεύθυνο να μαλακώσουμε το κλείδωμα τώρα”, είπε σε συνέντευξη Τύπου, “τα κέρδη είναι εύθραυστα.”

Σύμφωνα με τους περιορισμούς του lockdown, οι άνθρωποι στη Γαλλία μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για να πάνε στη δουλειά εάν δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, να αγοράσουν βασικά προϊόντα, να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή να ασκηθούν για μία ώρα την ημέρα. Όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ είναι κλειστά, αλλά τα σχολεία και οι κρεβατοκάμαρες παραμένουν ανοιχτά

Η Γαλλία αντιμετωπίζει μια απότομη αύξηση των περιπτώσεων, με περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Την Πέμπτη, οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ρεκόρ 32.638 νοσηλείας – σχεδόν 350 υψηλότερα από ό, τι είχε φτάσει τον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο ημερήσιος αριθμός των νέων λοιμώξεων ήταν πάνω από 2.500 χαμηλότερος από την Τετάρτη, και ο κινητός μέσος όρος των επτά ημερών της Γαλλίας μειώθηκε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Στην Ιταλία, μεγάλο μέρος της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση κλειδώματος, αλλά υπάρχουν αιτήματα για αυστηρότερα μέτρα καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων συνεχίζει να αυξάνεται. Περαιτέρω 636 θάνατοι αναφέρθηκαν την Πέμπτη. Ο υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Francesco Boccia είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μόνο με στενά μέλη της οικογένειας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σχετικά με τα τέσσερα έθνη που υιοθέτησαν μια κοινή προσέγγιση στους κανόνες Covid για τα Χριστούγεννα.

BBC: Coronavirus: Too early for Christmas travel plans, European countries say
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων