Αναφορά στην καθιέρωση της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα σε ορισμένους κλάδους σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης έκανε το πρακτορείο BBC, σημειώνοντας ότι η νέα νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου, επιτρέπει στους εργαζόμενους να εργάζονται έως και 48 ώρες την εβδομάδα σε αντίθεση με τις 40.
Όπως αναφέρει το BBC, η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί μόνο στις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε 24ωρη βάση και είναι προαιρετική για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πληρώνονται επιπλέον 40% για τις υπερωρίες που θα κάνουν.
Ωστόσο, σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο, η κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται σε αντίθεση με την εργασιακή κουλτούρα αλλού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου τα τετραήμερα εργασιακά σχήματα γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.
Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν αυτές τις πολιτικές συνήθως υποστηρίζουν ότι οι λιγότερες ώρες εργασίας ενισχύουν στην πραγματικότητα την παραγωγικότητα και την ευημερία του προσωπικού.
Η ελπίδα είναι ότι το σχέδιο της Ελλάδας για την εξαήμερη εβδομάδα εργασία θα συμβάλει στην καταπολέμηση της “μαύρης” εργασίας που οδηγεί στη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με το ERTNews, τονίζει το BBC.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις και η βιομηχανία τροφίμων δεν περιλαμβάνονται στο μέτρο αυτό.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι “ο πυρήνας αυτής της νομοθεσίας είναι φιλικός προς τους εργαζόμενους, είναι βαθιά προσανατολισμένος στην ανάπτυξη”, ανέφερε ο Guardian. “Και φέρνει την Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη Ευρώπη”.
“Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στα τέλη της δεκαετίας του 2000 είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς η κληρονομιά των υψηλών δημόσιων δαπανών και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής άφησε τη χώρα με εξοντωτικά χρέη”, σημειώνει το BBC και προσθέτει: “Ο κ. Μητσοτάκης πιστώνεται την επιτυχή επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη μετά την κρίση που ανάγκασε την Ελλάδα να ζητήσει τρία διεθνή πακέτα διάσωσης. Όσον αφορά όμως τα πρότυπα εργασίας, η Ελλάδα φαίνεται να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με άλλα έθνη. Μετά την πανδημία του κορονοϊού οι εταιρείες έχουν υιοθετήσει ευέλικτα μοντέλα εργασίας και πολλές έχουν δοκιμάσει τετραήμερες εβδομάδες, με το προσωπικό να μην έχει καμία απώλεια στους μισθούς του. Οι δοκιμές της τετραήμερης εβδομάδας στην Ισλανδία θεωρήθηκαν “συντριπτική επιτυχία” και οδήγησαν πολλούς εργαζόμενους σε μικρότερο ωράριο, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στην πλειονότητα των χώρων εργασίας”.
Πηγή capital.gr