Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Bella Vita: Απλά κάνε κάτι καλό!

Γράφει η Ηλέκτρα Χατζοπούλου

Είμαι η χειρότερη ρεαλίστρια που μπορείς να συναντήσεις, δεν πιστεύω σε θαύματα και σίγουρα δεν πιστεύω σε αγγέλους ή τουλάχιστον δεν πίστευα μέχρι την προηγούμενη βδομάδα όπου είχα την τύχη να γνωρίσω την ομάδα του Health Point Foundation, οργανισμός ο οποίος παρέχει κατά βάση οδοντιατρική περίθαλψη σε πρόσφυγες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

IMG_2843
Η Noor είναι η αδερφή της Ola και βοηθούσε ως διερμηνέας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από εκείνο το πρωί της Τρίτης με την Ola να με περιμένει στο αμάξι, ώστε να πάμε μαζί στον καταυλισμό. Η οδηγός μας η Waheeda είναι το άτομο που μπορεί να σου φτιάξει τη μέρα, είναι από το Αφγανιστάν, αν και ζει μόνιμα στις ΗΠΑ. Ήταν αυτή που μόλις φτάσαμε άρχισε να τρέχει και να φωνάζει “Ήρθε ο οδοντίατρος”, αυτή που θα έκανε πλάκα με τους ασθενείς, ώστε να αισθάνονται πιο άνετα και αυτή φυσικά που θα έβαζε μουσική και θα χόρευε μαζί μου με τη Faith, αλλά η πιο όμορφη εικόνα ήταν όταν χόρευε με τα παιδιά.

Η Waheeda βέβαια ήταν η πρώτη από μια σειρά ατόμων που με κέρδισαν. Ακολουθεί ένας από τους πρόσφυγες του καταυλισμού, ο οποίος εργαζόταν ως σεφ στη Συρία και μας κάλεσε στο σπίτι του για φαγητό. Ενώ τρώγαμε μας αφηγούνταν αστείες ιστορίες από το γάμο με τη γυναίκα του, η οποία είναι έγκυος αυτή τη στιγμή, ενώ όταν επρόκειτο να φύγουμε μας ευχαρίστησε για το γεγονός ότι τον αντιμετωπίσαμε ως τον οικοδεσπότη μας και όχι κάποιον που αύριο θα στερηθεί το φαγητό που πρόσφερε σε εμάς σήμερα.

Είναι απίστευτο πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος πέρασε τους τελευταίους εννέα μήνες σε ένα καταυλισμό, για να μην αναφερθώ στο ταξίδι από τη Συρία στην Ελλάδα. Όταν ξεκινήσαμε να τρώμε αυτό που κυρίως με ενδιέφερε ήταν να πάρω μαζί μου, όταν φύγουμε, τη συνταγή για τα falafel, αλλά τελικά έφυγα με κάτι σημαντικότερο, αν δεχθούμε ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό από τα falafel.

IMG_2790

Η επόμενη ήταν και η μέρα όπου πίστεψα στο ότι κάποια άτομα μπορούν να κάνουν θαύματα. Επισκεφθήκαμε διαφορετικό καταυλισμό από το χθεσινό και η “κλινική” μας ήταν ένα δωμάτιο σε ημιτελές κτίριο το οποίο δεν διέθετε και ηλεκτρισμό. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό το ερείπιο θα μπορούσε να αποτελέσει αξιοπρεπή χώρο υποδοχής ασθενών, αλλά μάλλον είχα υποτιμήσει την ομάδα μου, καθώς σε μισή ώρα ο χώρος ήταν αγνώριστος. Η πρώτη ασθενής μας εκείνη τη μέρα είναι και αυτή που θα θυμάμαι. Λόγω του πόνου δεν είχε φάει ή κοιμηθεί για δύο μέρες και, όταν έφυγε, αφού μας ευχαρίστησε για πέμπτη φορά, η Waheeda γύρισε και μου είπε “για εμένα η σημερινή μέρα τελείωσε, κατάλαβες γιατί θεωρώ τόσο σημαντικό αυτό που κάνω;”

IMG_2792

IMG_2807

Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η αποστολή τους και αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που θα τους ξαναβοηθήσω. Πέρα από την οργάνωση την υπευθυνότητα και τον επαγγελματισμό είναι άνθρωποι με αξίες και αυτό είναι κάτι που σέβομαι. Όταν ρώτησα την Ola, τον οδοντίατρο ήρωα, όπως την αποκαλούν, γιατί το κάνει αυτό μου απάντησε τα εξής:

“Η αρρώστια, όπως και η θεραπεία, πηγάζουν από μέσα μας. Υπάρχει ένα στοιχείο που προσφέρει χαρά σε κάθε άτομο και αυτό για εμένα είναι εθελοντισμός, αυτή είναι η θεραπεία μου.”

IMG_2812
Το αυτοσχέδιο super-market του καταυλισμού

Θα κλείσω λοιπόν το άρθρο μου, το τελευταίο για το 2016, ακριβώς όπως το ξεκίνησα. Απλώς κάνε κάτι καλό, δεν με νοιάζει γιατί θα το κάνεις, εγώ μπορεί να βοήθησα επειδή ήμουν μεγάλο καθίκι το τελευταίο χρόνο και θέλω με αυτή μου τη πράξη να σιγουρευτώ ότι ο Άγιος Βασίλης δεν θα ξεχάσει το δώρο μου. Μπορεί να είχα βέβαια και τις καλύτερες προθέσεις, δεν το ξέρεις και για καλή μου τύχη δεν θα το μάθεις. Εκτός από εσένα για τις προθέσεις μου δεν ήξεραν και όσα άτομα βοήθησα εκείνες τις μέρες, αλλά δεν με ρώτησαν γιατί το κάνω, απλώς με ευχαρίστησαν, όπως θα ευχαριστήσουν και εσένα.

Υ.Γ. Ωραία όλα τα παραπάνω αλλά ας περάσουμε τώρα και στην πράξη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για Έλληνες οδοντίατρους, καθώς και νοσοκόμους/ες από τον οργανισμό. Παρακάτω θα βρείτε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας. Απλώς κάνε κάτι καλό!

http://healthpointfoundation.org
https://www.facebook.com/healthpointfoundation/?fref=ts
https://www.instagram.com/healthpointfoundation/

IMG_2805
Μια από τις εθελόντριες μένει μόνιμα στην Ελβετία.

FullSizeRender
Εκείνη την ημέρα συμφωνήσαμε με τη Noor ότι εγώ έχω “bad hair day” και εκείνη “bad scarf day”, η μικρή είναι πανέμορφη έτσι και αλλιώς.

IMG_2904
The magic team!

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων