Γράφει η Ηλέκτρα Χατζοπούλου
Στο σημερινό άρθρο θα σχολιάσουμε πιθανότητες. Πιο συγκεκριμένα τι πιθανότητες έχουμε μια συνάντηση ανάμεσα στον Κωσταπάνο τον ιδρυτή της Ethelon και την Καλομοίρα την κοπέλα που ίδρυσε το PRIGIPO και μαζί τα πιο ωραία κοσμήματα της πόλης να πετύχει. Τι πιθανότητες έχουμε αυτά τα δύο άτομα να σχεδίασαν ένα προϊόν του οποίου οι πωλήσεις θα απέφεραν 3.596 ευρώ; Και τέλος τι πιθανότητες έχουμε αυτά τα χρήματα να βοήθησαν ουσιαστικά άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Για να απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις θα πρέπει να πάμε ένα χρόνο πίσω, όταν το Φεβρουάριο του 2016 η Καλομοίρα με τον Κωσταπάνο αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ρόδα για καλό σκοπό. Το κόσμημα αυτό στόχευαν να δοθεί σαν δώρο σε όσους συμμετείχαν στις Ημέρες Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία. Τι γίνεται όμως όταν δημιουργείς κάτι που έχει μεγάλη απήχηση; Διευρύνεις το αγοραστικό κοινό σου και στη περίπτωση των παιδιών η ρόδα αυτή κατάφερε να κυλήσει σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός πάντα τα χρήματα να αξιοποιηθούν σωστά, και όταν λέω σωστά να έχουν αντίκτυπο στη ζωή πολλών ανθρώπων.
Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να σας συστήσω την Amelie Mariage η οποία μαζί με τη συνεργάτη της Miriam Reyes έχουν ιδρύσει τους Aprendices Visuales (Visuals Learners). Πολλοί μπορείτε να τη γνωρίζετε ήδη καθώς αυτή τη χρονιά συμπεριλήφθηκαν και οι δύο τους στη λίστα του Forbes “30 Under 30”. Αφορμή υπήρξε ο ξάδερφος της Miriam ο οποίος είχε διαγνωστεί με αυτισμό. Έτσι αυτή με τη σειρά της δημιουργεί ένα online βιβλίο βασισμένο σε εικόνες ώστε να τον βοηθήσει να μάθει να φροντίζει τον εαυτό του. Ξέρετε κάτι; Πέτυχε! Οι δύο τους λοιπόν δημιούργησαν μια ΜΚΟ η οποία βοηθάει άτομα με αυτισμό και άλλες μαθησιακές δυσκολίες να ξεπεράσουν ορισμένες.
“Amelie Mariage & Myriam Reyes”
Σας άρεσε η ιδέα τους; Στην Καλομοίρα και τον Κωσταπάνο σίγουρα άρεσε καθώς αποφάσισαν να δωρίσουν τα χρήματα από τις πωλήσεις της ρόδας σε αυτόν εδώ τον οργανισμό. Σκοπός τους ήταν τα βιβλία που έχουν δημιουργήσει η Miriam και η Amelie να μεταφραστούν και στα ελληνικά. Και ξέρετε κάτι; Πέτυχε και αυτό.
Με αφορμή λοιπόν το Career Fair.4all το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29/4 στη Τεχνόπολη σκέφτηκα να μάθουμε κάποια πράγματα τόσο για την Καλομοίρα όσο και για την Amelie μέσα από μια κοινή συνέντευξη μαζί τους. Τα εύσημα βέβαια τα δίνουμε στο Κωσταπάνο, καθώς ήταν δική του ιδέα η συνέντευξη. Enjoy!
Τί σημαίνει κοινωνική επιχειρηματικότητα για εσάς;
Καλομοίρα: Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος social entrepreneurship έχει μπει στο λεξιλόγιο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Παρόλα αυτά λίγες είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν δράσεις κοινωνικής ευθύνης στο οργανόγραμμα τους. To Prigipo αποτελεί εταιρεία η οποία διάκειται θετικά απέναντι στη κοινωνική επιχειρηματικότητα με δράσεις οι οποίες αντανακλώνται από τη παραγωγή μέχρι την τελική διάθεση των προϊόντων. Πιστεύουμε άλλωστε πώς κάθε επιχείρηση οφείλει να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Amelie: Πρόκειται για έναν αρκετά μοντέρνο όρος ο οποίος ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί επαρκώς. Προσωπικά θεωρώ πως είναι οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ορίζουν την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Άνθρωποι με πάθος, καινοτόμες ιδέες, όραμα να επιφέρουν κοινωνική αλλαγή στη κοινωνία. Επίσης μου αρέσει πολύ η οπτική του J. Gregory Deeds αναφορικά με τον όρο κοινωνική επιχειρηματικότητα. Κατά τα λεγόμενα η νόρμα αυτή συνδυάζει πάθος για κοινωνική αλλαγή και ταυτόχρονα διατηρεί την αυστηρότητα που αναμένουμε να δούμε σε ένα περιβάλλον πολυεθνικής με αποτέλεσμα αυτή ακριβώς η αυστηρότητα να επιφέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με δεδομένο ότι προηγούμενες μορφές κοινωνικής ευθύνης δεν πέτυχαν (κυβερνήσεις, ΜΚΟ) είναι στοίχημα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα να θέσει τους όρους του 21ου αιώνα.
Καλομοίρα αυτή τη φορά απευθύνομαι μόνο σε εσένα. Μετά την επιτυχία του project Μια Ρόδα Για Καλό Σκοπό θα δούμε κάτι αντίστοιχο;
Θέλουμε πολύ! Πολλές φορές ωστόσο οι απαιτήσεις της δουλειάς μας δεν μας επιτρέπουν να εκτελέσουμε όσες ιδέες θα θέλαμε. Μπορούμε να σου πούμε όμως με σιγουριά πως οι πηγές μας είναι αστείρευτες και η ανάγκη μας για δράση μεγάλη. Σκοπεύουμε λοιπόν να συμμετέχουμε σε κοινωνικού χαρακτήρα κινήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Amelie σειρά σου, θέλω να μου πεις ποιος ήταν ο λόγος που σε οδήγησε στη δημιουργία των Apprendices Visuales;
Ήμασταν ακόμη φοιτήτριες όταν ο μικρός μας ξάδερφος διαγνώστηκε με αυτισμό. «Τα εσώρουχα του Joe» ήταν το πρώτο βιβλίο με εικονογράμματα που δημιουργήσαμε ώστε να τον βοηθήσουμε να μάθει πώς να χρησιμοποιεί το μπάνιο. Μέσα σε μια εβδομάδα τα είχε καταφέρει. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι αυτό το υλικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από άλλες οικογένειες, έτσι το ανεβάσαμε στο διαδίκτυο. Ήταν απίστευτο πώς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες άτομα είχαν χρησιμοποιήσει το υλικό μας. Πολύ σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι λάβαμε μηνύματα όχι μόνο από γονείς αλλά και από επαγγελματίες οι οποίοι μας εξηγούσαν πόσο πολύ τους βοήθησε το βιβλίο μας. Λαμβάνοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό εκμάθησης και με βλέποντας την απήχηση που είχε το βιβλίο μας, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τη δημιουργικότητα και την ενέργεια μας στο project το οποίο ονομάσαμε Apprendice Visuales.
Καλομοίρα η ρόδα αυτή είναι πλέον sold out. Υπάρχει τρόπος να τη βρεις κάποιος ακόμη και τώρα; Θέλω και εγώ για αυτό!
Η σημασία του συγκεκριμένου project κρύβεται ακριβώς στη μοναδικότητα του. Δεν επαναλαμβάνεται και αυτή ακριβώς είναι η αξία του. Θα πάρεις το επόμενο όμως, θα σου το κρατήσουμε.
Η Καλομοίρα υποσχέθηκε να μου στείλει την πιο fun φωτογραφία του Prigipo.
Amelie, στα πλαίσια της έρευνας που έκανα διάβασα αρκετά από τα βιβλία που έχετε δημιουργήσει και πραγματικά μου άρεσαν πολύ. Αναρωτιόμουν λοιπόν αν κάποιος δεν έχει διαγνωστεί με την όποια μαθησιακή δυσκολία, μπορεί να αξιοποιήσει το υλικό σας;
Φυσικά! Μπορεί σαν αφορμή να στάθηκε η διάγνωση του ξαδέρφου μας οπότε στην αρχή να δουλέψαμε πάνω σε αυτά τα χαρακτηριστικά αλλά αυτό δεν σημαίνει πώς απευθυνόμαστε μόνο σε αυτό το κοινό. Οι εικόνες και οι φωτογραφίες αποτελούν παγκόσμια γλώσσα κατανοητή από όλους και είναι χαρά μας πραγματικά να διευρύνουμε τον κύκλο των ατόμων που βοηθούμε.
Amelie και Καλομοίρα θέλω να μου πείτε τις τρεις πρώτες λέξεις που σας έρχονται πλέον στο μυαλό όταν σκέφτεστε μια ρόδα;
Καλομοίρα: Περηφάνια, συγκίνηση και θάρρος!
Amelie: Όμορφες πρωτοβουλίες, συνεργασία, χαμόγελα!
Οι Ημέρες Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στις 29/4 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών. Ο Κωσταπάνος, η Amelie, η Καλομοίρα εγώ και πολύ άλλη θα είμαστε εκεί. Εσύ;