Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Bella Vita: Υπάρχει ακαδημία επιτυχίας στην Αθήνα!

Γράφει η Ηλέκτρα Χατζοπούλου

Έχεις μόλις αποφοιτήσει, έχεις ολοκληρώσει την πρακτική σου σε κάποια εταιρεία ή δημόσιο οργανισμό, εθελοντική εργασία και δύο επιπλέον γλώσσες τσεκ. Σε ένα υποθετικό, ιδανικό σενάριο έχεις βρει τι θέλεις να κάνεις, θεωρείς ότι μπορείς να το πετύχεις χωρίς μεταπτυχιακό οπότε περνάς κατευθείαν στην αναζήτηση εργασίας. Έχεις τελειοποιήσει το βιογραφικό σου, έχεις συντάξει το cover letter σου, τα newsletter από indeed και jobbatical έχουν κατακλύσει το λογαριασμό σου σε yahoo ή gmail και φυσικά ολοκλήρωσες το προφίλ σου στο Linkedln, για να μην αναφερθώ στο γεγονός ότι θυμάσαι πλέον τις ημερομηνίες από ημέρες καριέρας καλύτερα και από τα γενέθλια των κολλητών σου.

Τότε γιατί δεν έχεις βρει ακόμη δουλειά;

Υπάρχει ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στη θεωρεία που λαμβάνουμε από το πανεπιστήμιο και σε πολύ συγκεκριμένες πρακτικές δεξιότητες που ζητούν οι εταιρείες. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κενό στο τι θεωρείς εσύ αξιοπρεπή αίτηση και τι θεωρεί η πλειοψηφία των πολυεθνικών. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει το Success Academy. Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω για την Effect και το Success Academy, αλλά νομίζω ότι είναι καλύτερα να μας το μιλήσουν οι ειδικοί ο Σωτήρης Μπαράτσας και η Μαριάνθη Νίκα, οι οποίοι είναι και οι ιδρυτές της.

Πότε και γιατί το ξεκινήσατε;

Ξεκινήσαμε την Effect πριν από περίπου 1,5 χρόνο, κερδίζοντας το διαγωνισμό Social Impact Award 2015 από το Impact Hub Athens. Ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτό το project ήταν γιατί ως φοιτητές νιώθαμε ότι το πανεπιστήμιο δεν μας δίνει τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες. Δεξιότητες όπως αποτελεσματική επικοινωνία, συνεργασία στο πλαίσιο ομάδας, δημιουργικότητα, ηγεσία και προσαρμοστικότητα σε συνθήκες πίεσης. Βλέποντας αυτό το κενό και θέλοντας να δώσουμε στους νέους ένα success mindset, φτιάξαμε το Success Academy.

Το πρόγραμμα θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία εάν…;

Καταφέρουμε να αφυπνίσουμε τους συμμετέχοντες μας να κυνηγάνε ευκαιρίες, να μη φοβούνται να αποτύχουν και να διαφοροποιούνται ως προς τον τρόπο σκέψης τους. Επίσης, εφόσον όλοι οι συμμετέχοντες θέτουν έναν επαγγελματικό στόχο στο πλαίσιο του προγράμματος, θέλουμε σε διάστημα 1-3 μήνες από το τέλος του κάθε κύκλου, να έχουν κάνει το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα.

2

Η οικονομική κρίση αποτελεί το μοναδικό παράγοντα για την ανεργία των νέων ή μήπως φέρουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης;

Ναι, η κατάσταση είναι δύσκολη και οι επιχειρήσεις δεν προσφέρουν όσες θέσεις εργασίας προσέφεραν στο παρελθόν. Όμως, ένας από τους λόγους που ξεκινήσαμε το Success Academy είναι επειδή ερχόμασταν σε επαφή με εταιρίες που μας έλεγαν ότι «ψάχνουν εντατικά να προσλάβουν νέα άτομα, όμως δεν βρίσκουν υποψηφίους με τις κατάλληλες δεξιότητες». Κάπως έτσι καταλάβαμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων μπορεί να μπει στην αγορά εργασίας, αρκεί να σταματήσει να καταβάλλεται από αρνητισμό και να επενδύσει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που ζητούνται στην αγορά εργασίας.

Σημαντικότερο ρόλο παίζουν τα τυπικά χαρακτηριστικά ή η προσωπικότητα στην ανάδειξη του ιδανικού υποψηφίου;

Είναι συνδυασμός, όχι μόνο αυτών των δύο, αλλά ακόμα περισσότερων πραγμάτων. Παίζουν ρόλο οι σπουδές, η εμπειρία, η προσωπικότητα, οι δεξιότητες, το κίνητρο του κάθε υποψηφίου. Αυτό που παρατηρείται στην αγορά είναι μια στροφή από τα τυπικά προσόντα και τα πιστοποιητικά προς την αξιολόγηση των ικανοτήτων, του κινήτρου και της εμπειρίας των υποψηφίων. Λίγες εταιρίες θα σε προσλάβουν καθαρά και μόνο λόγω του πτυχίου σου.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημασία του networking; Αν κάποιος είναι αρκετά καλός θα καταφέρει και χωρίς τις απαραίτητες γνωριμίες;

Υπάρχει τεράστια διαφορά στις έννοιες του networking και των «γνωριμιών». Φυσικά, αν κάποιος είναι αρκετά καλός μπορεί να τα καταφέρει χωρίς «γνωριμίες». Ωστόσο, το “networking”, το δίκτυο σου είναι κάτι που από τη μία σε αντικατοπτρίζει και από την άλλη σε επηρεάζει. Αν συναναστρέφεσαι με 5 απαισιόδοξα άτομα, θα γίνεις κι εσύ έτσι. Αν έχεις χτίσει ένα δίκτυο με άτομα που κυνηγούν και αξιοποιούν ευκαιρίες στο έπακρο, θα γίνεις κι εσύ έτσι. Οπότε το καλό networking είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνεις ένας νέος για να αναπτυχθεί και να ξεχωρίσει.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το 2017;

Ο στόχος μας για το 2017 είναι αρχικά να αναβαθμίσουμε το Success Academy και να τρέξουμε έναν νέο, ακόμα μεγαλύτερο κύκλο του προγράμματος. Πέρα από αυτό, αυτή την περίοδο ξεκινάμε αρκετά νέα projects για την ενδυνάμωση νέων επαγγελματιών, αλλά και προγράμματα που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες.

Μια ευχή παρακαλώ;

Stop wishing. Start doing.

Και το site της εταιρείας: http://successacademy.strikingly.com

Success Academy – “Our Success Story” from Effect in Eduation on Vimeo.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων