Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Τις τελευταίες μέρες επαναλαμβάνεται διαρκώς το ίδιο σκηνικό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσον αφορά τη σύγκρουση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το τρίπτυχο Συμφωνία με την Τρόικα – Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Εκλογές. Ο Τσίπρας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε τίποτα εκτός από ημερομηνία εκλογών. Συνεπώς δεν συνυπογράφει καμία συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας και προσπαθεί να σαμποτάρει και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι όροι για οποιαδήποτε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς τα δύο παραπάνω, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει. Οι χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Μεϊμαράκη στη Real News, ίσως να δείχνουν μια τάση αλλαγής κλίματος από πλευράς κυβέρνησης.
“Επειδή η χώρα αυτή τη στιγμή περνάει τον πιο δύσκολο κάβο και καλείται να επιλύσει ταυτόχρονα πολύ σοβαρά θέματα στην οικονομία (συμφωνία με την τρόικα και σχέδιο εξόδου επόμενης ημέρας), στα εθνικά (ΑΟΖ, ελληνοτουρκικά), στα θεσμικά (αναθεώρηση Συντάγματος) και αυτή την περίοδο βρίσκεται μέσα στην αβεβαιότητα εκλογής Προέδρου, προέχει τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο και να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η συμφωνία στο πρόσωπο αυτή τη στιγμή είναι αναγκαία και απαραίτητη”, δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής. Στην ερώτηση για το πότε θα γίνουν εκλογές απαντάει ότι παράλληλα με τη συμφωνία για πρόσωπο για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να συμφωνηθεί και ημερομηνία για τις εκλογές.
Ο πρόεδρος της Βουλής προτείνει επαναφορά στο πρόσφατο Φέρε Πρόεδρο – Πάρε Εκλογές που είχε ναυαγήσει καθώς η ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης εντεινόταν και λάμβαναν χώρα τα ταξίδια σε Παρίσι και Λονδίνο. Μάλιστα ο Μεϊμαράκης πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και λέει ότι ακόμη και αν δεν συναινέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν καρποφορήσουν οι ψηφοφορίες και πάμε σε πρόωρες εκλογές, τουλάχιστον να έχει γίνει συμφωνία σε πρόσωπο κοινής αποδοχής ώστε να εκλεγεί πρόεδρος αμέσως μετά.
Η πρόταση αυτή ταυτίζεται απόλυτα με εκείνη που ο Τσίπρας έκανε πριν από ένα διάστημα και στην οποία η κυβέρνηση ήταν κάθετα αρνητική. Αυτό είναι μια συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση της κυβέρνησης προς τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φυσικά αποτελεί και μια έμμεση παραδοχή ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σκούρα από ότι περίμεναν στην αρχή των συνομιλιών με την τρόικα. Πάντως είναι μια ευκαιρία να δείξουν οι δύο πλευρές στον κόσμο, ότι μπορούν να συνεργαστούν για κάτι, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν πίσω σερ πολιτικές τους θέσεις. Αυτό το κέρδος θα το εισπράξουν και οι δύο στη συνείδηση του κόσμου, αφού θα δώσει τουλάχιστον ένα μήνυμα ότι οι συγκρούσεις γίνονται σε αυστηρό πολιτικό κλίμα χωρίς διάθεση μικροκομματισμού.