Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Βερολίνο: Δήμαρχος εξελέγη ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Μίλερ

Ο σοσιαλδημοκράτης Μίχαελ Μίλερ εξελέγη δήμαρχος του Βερολίνου και διαδέχεται τον Κλάους Βόβεραϊτ, ο οποίος παραιτήθηκε ύστερα από 13 χρόνια θητείας εξαιτίας ενός φιάσκου με το νέο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Αφού έλαβε το χρίσμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) τον Οκτώβριο, ο 50χρονος Μίλερ έλαβε 87 ψήφους βουλευτών του Βερολίνου – πόλη που έχει το καθεστώς περιφερειακού κρατιδίου – ενώ 58 βουλευτές τον καταψήφισαν και ένας απείχε.

Συνεργάτης του Βόβεραϊτ, ο νέος δήμαρχος ήταν μέχρι σήμερα υπεύθυνος για την ανάπτυξη της πόλης από το 2011. Ο απολογισμός του έργου του δείχνει μέτριος, με τα ενοίκια σε ραγδαία αύξηση σε ορισμένες συνοικίες και ένα σχέδιο αξιοποίησης του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου Τέμπελχοφ να έχει απορριφθεί με δημοψήφισμα από τους κατοίκους της γερμανικής πρωτεύουσας.

Δύο χρόνια πριν από τις επόμενες εκλογές στο Βερολίνο, ο Μίλερ δεσμεύτηκε να “δημιουργήσει θέσεις εργασίας και συνοικίες στις οποίες τα ενοίκια θα είναι προσιτά”.

Το Βερολίνο, οι κάτοικοι του οποίου είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους ενοικιαστές, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη Γερμανία, με 10,4% άνεργους τον Νοέμβριο, έναντι του εθνικού μέσου όρου 6,3% σύμφωνα με πρωτογενή δεδομένα.

Λεπτός, με σκούρα ξανθά μαλλιά και διοπτροφόρος, ο Μίλερ που κατάγεται από το δυτικό Βερολίνο έχει παραδεχτεί ότι δεν έχει την λαμπερή κοινωνική ζωή του Βόβεραϊτ, ο οποίος είναι γνωστός για την αδιάλειπτη συμμετοχή του στα βερολινέζικα πάρτι και τις ξέφρενες βραδιές της πόλης.

Δηλωμένος ομοφυλόφιλος, ο Βόβεραϊτ έγινε επίσης είδωλο της κοινότητας των γκέι και των λεσβιών, η οποία του οργάνωσε αποχαιρετιστήριο πάρτι στο δημαρχείο χθες βράδυ, οι συνδαιτυμόνες κρατούσαν σημαίες του ουράνιου τόξου και τον ευχαρίστησαν που προώθησε την υπόθεσή τους.

Με 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Βερολίνο που μόλις γιόρτασε τα 25 χρόνια της πτώσης του Τείχους, έγινε μια από τις πιο τουριστικές πρωτεύουσες στην Ευρώπη, προσελκύοντας κυρίως νέους που πηγαίνουν εκεί για να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων