Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

You have big shoes to fill

Γράφει ο Μανόλης Καμπουράκης

Η χθεσινή μέρα στην Μαδρίτη ήταν περίεργη, εντάξει όχι σε όλη την Μαδρίτη αλλά τουλάχιστον στην μισή όπου ήταν το συγκινητικό αντίο του Ίκερ Κασίγιας μετά από 25 χρόνια με την φανέλα της Ρεάλ. Ο άγιος Ίκερ δεν άντεξε το βάρος των πιέσεων από τους οπαδούς και αποφάσισε να κουνήσει μαντήλι για άλλες πολιτείες και στην Ρεάλ έχουν επικεντρωθεί στην ανεύρεση του αντικαταστάτη του που θα δώσει όλα αυτά τα στοιχεία που είχε η εστία της Ρεάλ όλα αυτά τα χρόνια αλλά έλειπαν από τον Κασίγιας τις τελευταίες σεζόν. Στην Ρεάλ ξέρουν ότι δεν αρκεί μόνο ο νέος τερματοφύλακας να έχει το μεγάλο ταλέντο για να αντέξει κάτω από τα δοκάρια αλλά να βγάλει και άλλα χαρίσματα του παιχνιδιού του προκειμένου να εξελιχθεί σε νέος Κασίγιας.

Το σίγουρο είναι πως ο νέος τερματοφύλακας πρέπει να έχει ποδοσφαιρικό ταλέντο. Ίσως για να αντέξει στην Ρεάλ πρέπει να είναι της κατηγορίας « πιάνω αυτά που δεν πιάνονται» που αυτή την στιγμή είναι πολύ λίγοι στον κόσμο. Σημαντικό επίσης είναι η συνεργασία με τους αμυντικούς και καθοδήγηση της άμυνας από πίσω που βοηθάει στην καλύτερη αμυντική λειτουργία και στην κάλυψη των κενών στην άμυνα. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό που επιβάλλεται να έχει ο νέος νο:1 είναι πως πρέπει να είναι καλός με την μπάλα στα πόδια, δηλαδή να στέλνει τα βολέ του εκεί που πραγματικά θέλει ενώ σε καταστάσεις πίεσης η μπάλα που ξέρει να τον βοηθάει να γλιτώνει επικίνδυνες καταστάσεις. Όμως εκτός από το ταλέντο υπάρχουν και κάποια άλλα που πρέπει να έχει ο νέος τερματοφύλακας.

Κάποτε (ακόμα και τώρα) οι παλαιότεροι μας έλεγαν ότι « θα φτάσεις στον στόχο σου με υπομονή και επιμονή». Αυτό είναι που πρέπει να έχει σε κάθε περίπτωση ο νέος τερματοφύλακας και για να δούμε πόσο σημαντικό είναι ας πάρουμε δύο υποθετικά σενάρια. Το πρώτο σενάριο θέλει τον νέο τερματοφύλακα να κάνει καλές εμφανίσεις στην αρχή της σεζόν, τότε ο τύπος θα αρχίσει αμέσως την μυθοποίησή του και θα γράφει ότι θα έχει ξεχαστεί ο Ίκερ, όταν έρθει όμως το ντεφορμάρισμα τότε όλοι θα θυμηθούν τον Κασίγιας και θα λησμονήσουν την εποχή του. Εκεί πρέπει ο τερματοφύλακας να επιστρατεύσει την υπομονή του μέχρι να περάσει το ντεφορμάρισμα. Στο δεύτερο σενάριο τα πράγματα αντιστρέφονται. Οι κακές εμφανίσεις είναι στην αρχή της χρονιάς και ο τερματοφύλακας βρίσκεται σε φόρμα μετά από λίγο καιρό με τον τύπο να λειτουργεί αναλόγως όμως αυτό που συμπεραίνεται είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

HTML tutorial

Μπορεί το ταλέντο να του περίσσευε όμως αυτό που κράτησε τον Ίκερ 19 χρόνια στην πιο ηλεκτρισμένη εστία της Ευρώπης ήταν η προσωπικότητά του. Ο νέος τερματοφύλακας θα πρέπει να έχει την προσωπικότητα και την δύναμη να αντέξει τις πιέσεις που θα δεχθεί όσο να είναι από πάνω του το φάντασμα του Ίκερ. Επίσης αναγκαίο θα είναι να αναπτύξει καλές σχέσεις τόσο με τους συμπαίκτες του όσο και με τον Ράφα Μπενίτεθ και το προπονητικό επιτελείο. Αυτοί θα τον βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές του ειδικά στην πρώτη του σεζόν στο Μπερναμπέου. Τέλος αν είναι τυχερός και πιάσει κάνα δύο πεναλτάκια για να δείξει ότι είναι ψύχραιμος στις σημαντικές αποφάσεις θα του δώσει έξτρα πόντους για να αντέξει την πίεση από τύπο και οπαδούς.

Εν κατακλείδι ο άγιος Ίκερ είπε με δάκρυα στα μάτια το αντίο στην μεγάλη του αγάπη την Ρεάλ έπειτα από 25 χρόνια ασταμάτητης προσφοράς στην βασίλισσα και στην Ρεάλ έχουν ξαμοληθεί για να βρουν τον επόμενο μεγάλο τερματοφύλακα εκείνον που θα τον κάνει να ξεχαστεί γρήγορα και να δημιουργήσει την δικιά του δυναστεία. Ξέρουν όμως ότι το περίσσιο ταλέντο δεν αρκεί. Βασικά τα άλλα δύο στοιχεία είναι εξίσου σημαντικά με το ταλέντο του νέου τερματοφύλακα. Άλλωστε μιλάμε για μια σημαντική διαδοχή σε ένα από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη. Τώρα αν ο νέος νο:1 τα καταφέρει θα το δείξει η ιστορία. Οψόμεθα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων