Γεια σας από το COP28! Είμαι στη διάσκεψη για το κλίμα εδώ στο Ντουμπάι. Μόλις τελείωσα την πρώτη μου μέρα και ήταν ένα συναρπαστικό, παραγωγικό και εμπνευσμένο ξεκίνημα. Η ενέργεια στην αίθουσα ήταν απλά καταπληκτική—ειδικά από τους νεαρούς ακτιβιστές των οποίων το πάθος δίνει τον τόνο σε κάθε COP. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το γιατί νιώθω αισιόδοξος για τις επόμενες μέρες εδώ.
Συμμετείχα σε μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεδρίες σήμερα, συμπεριλαμβανομένης μιας για την επισιτιστική ασφάλεια. Είναι αξιοσημείωτο να δούμε πώς η προσαρμογή του κλίματος έχει αυξηθεί στο COP τα τελευταία χρόνια. Θα αφιερώσω πολύ χρόνο τις επόμενες δύο μέρες μιλώντας για το πώς πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή.
Είχα την τιμή να κλείσω την πρώτη ημέρα της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα απευθυνόμενος στους αντιπροσώπους της COP28. Οι παρατηρήσεις μου έγιναν κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας αφιερωμένης στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ηγέτες των επιχειρήσεων και των φιλανθρωπικών οργανώσεων στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μίλησα για την ανάγκη να κατευθυνθούν οι επενδύσεις για το κλίμα προς έργα που μεγιστοποιούν τον αριθμό των ζωών που επηρεάζονται.
1 Δεκεμβρίου 2023
Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Δράση COP28
Καλό απόγευμα. Πριν από οκτώ χρόνια, ήμουν μαζί με πολλούς από εσάς στη σκηνή στο Παρίσι για να στείλω τρία μηνύματα στον κόσμο.
-
- Η κλιματική κρίση απαιτεί την άμεση προσοχή μας.
- Αν πρόκειται να το λύσουμε, πρέπει να εφεύρουμε και να κλιμακώσουμε τις καινοτομίες που μας φέρνουν στο μηδέν.
- Για την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας ενώθηκαν για να αναλάβουν ιστορικές δεσμεύσεις.
Οκτώ χρόνια αργότερα, είμαι ενθουσιασμένος που αναφέρω ότι αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν πραγματικά αποτελέσματα. Για να δείτε τις απόδειξεις , απλώς περπατήστε γύρω από το Innovation Hub. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που θα βρείτε εκεί δεν υπήρχαν πριν από οκτώ χρόνια. Ορισμένοι υποστηρίζονται από την Breakthrough Energy, τον οργανισμό που δεσμεύτηκα να ξεκινήσω στο Παρίσι για να συμπληρώσει τις προσπάθειες που αναλάμβαναν οι κυβερνήσεις. Άλλα έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια και κάνουν απίστευτη δουλειά.
Όπως γνωρίζετε, οι παγκόσμιες εκπομπές μπορούν να χωριστούν σε πέντε τομείς. Πρέπει να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές σε κάθε ένα για να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους.
Τα ηλεκτρικά οχήματα και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας τραβούν τη μεγαλύτερη προσοχή, αλλά οι εκπομπές προέρχονται από πολλές διαφορετικές ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα καλά νέα είναι ότι σημειώνουμε πρόοδο και στους πέντε τομείς.
Στον τομέα της μεταποίησης, είμαστε σε καλό δρόμο για την παραγωγή χάλυβα με ηλεκτρική ενέργεια αντί για άνθρακα. Ο τομέας των μεταφορών συνεχίζει να κάνει τεράστια άλματα προς τα εμπρός: Νωρίτερα φέτος, ένα σπορ αυτοκίνητο έκανε 600 μίλια με μία μόνο φόρτιση χρησιμοποιώντας έναν νέο τύπο μπαταρίας. Στη γεωργία, μια εταιρεία έχει αναπτύξει μικρόβια που παρέχουν στα φυτά το λίπασμα που χρειάζονται χωρίς να παράγουν υπερβολικά αέρια θερμοκηπίου. Επίσης, επισκέφτηκα τη μελλοντική τοποθεσία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής επόμενης γενιάς της TerraPower στο Kemmerer του Ουαϊόμινγκ—ο οποίος θα είναι η πιο προηγμένη πυρηνική εγκατάσταση στον κόσμο όταν ανοίξει.
Πρώτον, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προσαρμοστούν σε έναν πλανήτη που ήδη θερμαίνεται.
Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, οι οποίοι συμβάλλουν λιγότερο στο πρόβλημα αλλά υποφέρουν περισσότερο. Οι αγρότες χρειάζονται υποστήριξη ώστε να μπορούν να παράγουν περισσότερες καλλιέργειες και ζώα, ακόμη και όταν οι θερμοκρασίες αυξάνονται και ο καιρός γίνεται πιο ακραίος. Μίλησα για αυτό νωρίτερα σήμερα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για τα Συστήματα Τροφίμων, όπου το Ίδρυμα Gates ανακοίνωσε μια συνεργασία 200 εκατομμυρίων δολαρίων με τα ΗΑΕ για την υποστήριξη της καινοτομίας των συστημάτων τροφίμων.
Αυτό ξεκινά με τον οπλισμό τους με περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων τοπικών, μακροπρόθεσμων κλιματικών προβλέψεων. Και απαιτεί την ανάπτυξη πιο βιώσιμων, ανθεκτικών προσεγγίσεων στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
Εδώ είναι μια άλλη αλήθεια: η κλιματική αλλαγή είναι μια σημαντική απειλή για την ανθρώπινη ευημερία. Το ίδιο και η επισιτιστική ανασφάλεια, ο υποσιτισμός και οι μολυσματικές ασθένειες.
Κάθε μία από αυτές τις απειλές συνδέεται η μία με την άλλη. Για παράδειγμα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δυσκολεύουν την καλλιέργεια των καλλιεργειών σε ορισμένα μέρη του κόσμου – γεγονός που θέτει περισσότερα παιδιά σε κίνδυνο υποσιτισμού και τα καθιστά πιο ευάλωτα στις ασθένειες.
Σε έναν κόσμο με περιορισμένους πόρους, μπορεί να φαίνεται ότι δεν μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο στο κλίμα, την υγεία και την ανάπτυξη ταυτόχρονα. Αλλά κανείς δεν θα ήταν καλύτερος σε έναν κόσμο με λιγότερες εκπομπές άνθρακα αλλά περισσότερες ασθένειες, πείνα και θάνατο. Άρα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αντιμετωπίσουμε και τα τρία ταυτόχρονα.
Ευτυχώς, η καινοτομία μας επιτρέπει να μεγεθύνουμε τον αντίκτυπο των προσπαθειών μας. Όπως ακριβώς η καινοτομία θα μας οδηγήσει σε μηδενικές εκπομπές, θα μας επιτρέψει επίσης να συνεχίσουμε την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημειώθηκε τον περασμένο αιώνα για τη βελτίωση της ανθρώπινης ευημερίας σε όλο τον κόσμο.
Σκεφτείτε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει στη μείωση των παιδικών θανάτων.
Το έτος 1990, 12 εκατομμύρια παιδιά πέθαναν. Μέχρι το 2000, ο αριθμός είχε πέσει σε λιγότερα από 10 εκατομμύρια. Μέχρι το 2019, ήταν κάτω από 5 εκατομμύρια.
Πώς το κάναμε; Εν μέρει, ξοδεύοντας ορισμένους από τους περιορισμένους πόρους του κόσμου σε μια βασική καινοτομία: Τα εμβόλια.
Οι επιστήμονες βρήκαν νέους τρόπους για να κάνουν εμβόλια που ήταν πιο γρήγορα και φθηνότερα αλλά εξίσου ασφαλή. Ανέπτυξαν νέα εμβόλια για την αντιμετώπιση θανατηφόρων ασθενειών όπως ο ροταϊός. Και ο κόσμος δημιούργησε έναν οργανισμό που ονομάζεται Gavi, ο οποίος έχει εμβολιάσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο παιδιά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και ήδη εργάζεται για ευαίσθητες στο κλίμα ασθένειες όπως η χολέρα, της οποίας η εξάπλωση συνδέεται στενά με έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες.
Μπορούμε να επιλέξουμε να συνεχίσουμε αυτή την πρόοδο. Μπορούμε να μειώσουμε ξανά στο μισό τους παιδικούς θανάτους, συνεχίζοντας να επενδύουμε σε οργανισμούς όπως ο Gavi, παράλληλα με τη χρηματοδότηση για τον μετριασμό του κλίματος και την προσαρμογή.
Κάθε συζήτηση σχετικά με την κατανομή των σπάνιων πόρων θα πρέπει να ξεκινά με μια απλή ερώτηση: Πώς μπορούν αυτά τα χρήματα να σώσουν και να βελτιώσουν τις περισσότερες ζωές, τώρα και στο μέλλον;
Με αυτό το ερώτημα ως οδηγό μας, στις επόμενες δεκαετίες, πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την ανθρώπινη ευημερία γρηγορότερα από ό,τι έχει δει οποιοσδήποτε από εμάς στη ζωή του—και να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή. Το έργο που συγκεντρώσαμε εδώ για να συζητήσουμε θα παίξει τεράστιο ρόλο στο να μας φτάσουμε εκεί, και εμπνέομαι από όλες τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται.
Επενδύοντας στην καινοτομία που λειτουργεί για όλους, δεν θα διατηρήσουμε απλώς τον πλανήτη βιώσιμο. Θα το κάνουμε καλύτερο μέρος για να ζεις.
Ευχαριστώ.
ΠΗΓΗ: gatesnotes.com