Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

Bild: Φεύγοντας από την Ελλάδα με πλαστά διαβατήρια

Ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα προσπαθούν να μεταβούν αεροπορικώς με πλαστά διαβατήρια σε άλλες χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με κοινή έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex και της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol, την οποία επικαλείται η Bild.

H γερμανική εφημερίδα τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο «Απόρρητη έκθεση της Ε.Ε.: Ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες χρησιμοποιούν πλαστά διαβατήρια» και παρατηρεί ότι διαπιστώνεται «σημαντική αύξηση» του αριθμού όσων καταβάλλουν προσπάθειες να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με προορισμό άλλες χώρες της Ε.Ε..

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιπτώσεων σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο: από 429 περιπτώσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2017 (Ιανουάριος – Μάρτιος) σε 729 το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος). Πρόκειται για αύξηση 70%.

Δημοφιλέστεροι προορισμοί Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Ολλανδία και Βέλγιο

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη την έκθεση, τα περισσότερα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα εντοπίστηκαν σε Σύριους, Αφγανούς, Ιρανούς, Τούρκους, Αλβανούς και πολίτες της Ερυθραίας.

Οι πρόσφυγες από τη Συρία χρησιμοποιούν κυρίως πλαστές ελληνικές και ιταλικές ταυτότητες ή γερμανικά και συριακά διαβατήρια. Αντίθετα, οι περισσότεροι Αφγανοί πρόσφυγες που εντοπίστηκαν έφεραν μαζί τους γαλλικά και κορεατικά διαβατήρια.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα επιθυμούν να μεταβούν στην Γερμανία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Στα τέλη Νοεμβρίου το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, θορυβημένο από πληροφορίες για πρόσφυγες από την Ελλάδα που προσπαθούσαν να έρθουν στη Γερμανία με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, ξεκίνησε ενδελεχείς ελέγχους σε γερμανικά αεροδρόμια στους επιβάτες από την Ελλάδα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων