Αν δεν έχετε βιώσει άμεσα τον αντίκτυπο της πανδημίας στην εκπαίδευση -τους μήνες μάθησης που έχασαν τραγικά οι μαθητές και τον δυσανάλογο αντίκτυπο σε μαθητές με χαμηλό εισόδημα- σχεδόν σίγουρα έχετε ακούσει γι ‘αυτό. Αυτό που τραβάει λιγότερη προσοχή, αλλά είναι εξίσου σημαντικό, είναι ο αντίκτυπος της COVID στους δασκάλους. Λόγω των στελεχών που δημιουργεί η πανδημία, περισσότεροι εκπαιδευτικοί από ποτέ σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά μεταξύ των πιο έμπειρων. Καθώς οι βετεράνοι δάσκαλοι φεύγουν, περισσότερες ευθύνες θα βαρύνουν εκείνους που έχουν περάσει λιγότερο χρόνο στην τάξη. Εν ολίγοις, δεν υπήρξε ποτέ πιο σημαντικός χρόνος για τη στήριξη των εκπαιδευτικών.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, η υποστήριξη των εκπαιδευτικών αποτελούσε βασικό μέρος του έργου του Ιδρύματος Gates στις Η.Π.Α. εκπαίδευση. Και φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από ένα έργο που χρηματοδοτώ προσωπικά, χωριστά από το ίδρυμα, το οποίο έχει μάθει επίσης πολλά για αυτό το θέμα. Ονομάζεται έργο OER (το OER είναι συντομογραφία των Ανοιχτών Εκπαιδευτικών Πόρων) και την τελευταία δεκαετία, η ομάδα εκεί δημιουργεί δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα και επαγγελματική ανάπτυξη για εκπαιδευτικούς. Παρόλο που τα μαθήματα OER δεν θα λύσουν κάθε πρόβλημα που έχει προκαλέσει η πανδημία στα σχολεία, αποτελούν σημαντικό μέρος για να διασφαλιστεί ότι οι δάσκαλοι θα έχουν την υποστήριξη που τους αξίζει—και οι μαθητές λαμβάνουν το υψηλής ποιότητας πρόγραμμα σπουδών που χρειάζονται—σε τόσο δύσκολους καιρούς.
Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με την έννοια του OER. Οι εκπαιδευτικοί ανέκαθεν επιμελούσαν τα δικά τους υλικά στην τάξη. Κάθε δάσκαλος που έχει κατεβάσει ποτέ ένα φύλλο εργασίας από το Pinterest έχει χρησιμοποιήσει έναν ανοιχτό εκπαιδευτικό πόρο.
Αυτό που κάνει το Έργο OER διαφορετικό είναι ότι είναι πολύ περισσότερο από φύλλα εργασίας και βίντεο. Προσφέρει πλήρη μαθήματα, συμπεριλαμβανομένου του ισοδύναμου ηλεκτρονικών εγχειριδίων για μαθητές, σε συνδυασμό με εκπαιδευτική υποστήριξη και επαγγελματική ανάπτυξη για τους δασκάλους. Κάθε μάθημα είναι διαθέσιμο δωρεάν, διαδικτυακά, για όποιον εκπαιδευτικό το θέλει. Όλο το περιεχόμενο είναι ευθυγραμμισμένο με τα κρατικά πρότυπα και δημιουργείται από γνωστούς εμπειρογνώμονες στο αντικείμενο και δασκάλους. (Ακολουθεί μια λίστα με τους δημιουργούς του έργου OER και τη συμβουλευτική επιτροπή μελετητών και ιστορικών. Αν και χρηματοδοτώ το έργο, δεν συμμετέχω στη δημιουργία του περιεχομένου.)
Την περασμένη δεκαετία, τα δύο πρώτα μαθήματα του έργου OER, Big History και World History, απέσπασαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο μαθητές και 20.000 δασκάλους σε όλο τον κόσμο. Και η ομάδα μόλις ξεκίνησε δύο νέα μαθήματα: ένα ετήσιο μάθημα Παγκόσμιας Ιστορίας για Προχωρημένους Τοποθέτησης και ένα μάθημα τριών εβδομάδων για την κλιματική αλλαγή.
Αυτό το βίντεο, το οποίο συνδέει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την ιστορία της αγροτικής παραγωγικότητας, σας δίνει μια γεύση του τρόπου με τον οποίο το Big History βοηθά τους μαθητές να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν:
(Άλλα παραδείγματα από το Έργο OER περιλαμβάνουν ένα βίντεο για την κλιματική αλλαγή και ένα για την ευλογιά, με τον διαπρεπή επιδημιολόγο Larry Brilliant.)
Για να δείτε πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι αυτά τα μαθήματα, δείτε τον αντίκτυπο του Big History στις δεξιότητες γραφής των μαθητών και ιδιαίτερα πώς συμβάλλει στη κάλυψη του χάσματος μεταξύ μαθητών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος. Στην αρχή και στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι δάσκαλοι που χρησιμοποιούν το μάθημα λαμβάνουν ένα μέτρο για το πόσο καλά γράφει ο κάθε μαθητής τους. Σύμφωνα με τα εσωτερικά δεδομένα του OER Project, κατά μέσο όρο, μόνο το 26 τοις εκατό των μαθητών που παρακολουθούν το Big History σε σχολεία χαμηλού εισοδήματος ξεκινούν το ακαδημαϊκό έτος βαθμολογημένο με «ικανότητα» ή καλύτερα στη γραφή. Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί στο 62 τοις εκατό – το οποίο είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τους μαθητές της Μεγάλης Ιστορίας σε ιδιωτικά σχολεία.
Επιπλέον, οι δάσκαλοι λένε ότι τους αρέσει το υλικό. Χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 2.200 σχολεία και πέρυσι, το 95 τοις εκατό των καθηγητών που δίδαξαν ένα μάθημα από το OER Project δήλωσαν ότι θα το συνιστούσαν στους μαθητές τους. Και περισσότερες πολιτείες ενθαρρύνουν τις σχολικές περιφέρειες και τους δασκάλους να χρησιμοποιούν διαδικτυακούς εκπαιδευτικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το έργο OER.
«Θα θέλαμε πολλοί άλλοι να εμπλακούν και να συνεχίσουν να ανεβάζουν την ποιότητα των ψηφιακών εργαλείων».
Δεδομένης της επιτυχίας που έχουμε δει, είμαι αρκετά αισιόδοξος για τον ευρύ αντίκτυπο που μπορεί να έχει το υλικό ΑΕΕ στην εκπαίδευση. Το έργο έφτασε σε 1 εκατομμύριο μαθητές στην πρώτη δεκαετία του. σε μια δεκαετία από τώρα, ελπίζω ότι μπορεί να φτάσει το 1 εκατομμύριο μαθητές κάθε χρόνο. Αλλά ο στόχος μας δεν είναι το OER Project να είναι η μόνη πηγή ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων, ή ακόμα και η μεγαλύτερη. Θα θέλαμε να συμμετάσχουν πολλοί άλλοι και να συνεχίσουν να ανεβάζουν την ποιότητα των ψηφιακών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί. Ένας μεγάλος στόχος για ολόκληρο το πεδίο θα ήταν η δημιουργία μαθημάτων και επαγγελματικής εξέλιξης για κάθε μάθημα και κάθε βαθμό. Οι δυνατότητες εδώ είναι τεράστιες.
Καθώς περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους, υπάρχουν μερικά μαθήματα από το έργο OER που αξίζει να θυμάστε. Πρώτον, ανεξάρτητα από το μάθημα ή το βαθμό για το οποίο μιλάτε, το περιεχόμενο πρέπει να αναπτυχθεί από ειδικούς στον τομέα και στην εκπαίδευση στην τάξη.
Επιπλέον, οι δάσκαλοι χρειάζονται υποστήριξη που τους βοηθά να κάνουν το καλύτερο δυνατό έργο. Οι νέοι δάσκαλοι μπορεί να χρειάζονται βοήθεια, για παράδειγμα, με τη διδασκαλία της ανάγνωσης, ενώ οι βετεράνοι μπορεί να εκτιμήσουν την ακρόαση από τη σχολή του πανεπιστημίου που συζητά την τελευταία έρευνα. Και η ανάγκη για υποστήριξη έγινε οδυνηρά προφανής όταν χτύπησε το COVID-19, καθώς οι δάσκαλοι έπρεπε να καταλάβουν πώς να χρησιμοποιούν νέα ψηφιακά συστήματα, να κρατούν τους μαθητές τους αφοσιωμένους ενώ βρίσκονται στο διαδίκτυο και να παρέχουν υβριδικές οδηγίες. Υλικά υψηλής ποιότητας που μπορούν να παραδοθούν ψηφιακά και με ασφάλεια δεν ήταν πολυτέλεια. ήταν ανάγκη. Είχαν όμως έλλειψη.
Το έργο OER μπόρεσε να προσφέρει επαγγελματική ανάπτυξη κατ’ απαίτηση, εικονικές εκπαιδευτικές συνεδρίες και μια διαδικτυακή κοινότητα όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μοιραστούν ιδέες και πόρους. Εάν ένας νέος δάσκαλος δημοσιεύσει σχετικά με τη δοκιμή ενός νέου μαθήματος από το OER Project, ένας βετεράνος θα το παρακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες και θα ρωτήσει πώς πήγε. Είναι ένας απλός αλλά ισχυρός τρόπος για τους εκπαιδευτικούς να διαδώσουν τις βέλτιστες πρακτικές.
Το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό μάθημα είναι ότι το περιεχόμενο πρέπει να αναθεωρηθεί σύμφωνα με τα σχόλια των δασκάλων που το χρησιμοποιούν. Εξάλλου, είναι αυτοί που γνωρίζουν τα περισσότερα για το τι λειτουργεί για τους μαθητές τους και τι όχι. Και όσο περισσότερο επενδύσουν στο μάθημα, τόσο πιο αποτελεσματικά θα το διδάξουν.
Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της εργασίας με ψηφιακό περιεχόμενο: Μπορεί να ενημερώνεται πιο συχνά από ότι οι έντυπες εκδόσεις. Πολλά σχολικά βιβλία είναι εμφανώς ξεπερασμένα. Μια δασκάλα είπε στην ομάδα OER Project ότι τα σχολικά της βιβλία για τα τρέχοντα γεγονότα εξακολουθούν να αναφέρονται στη Σοβιετική Ένωση! Η διαφορά μεταξύ εκτύπωσης και ψηφιακής εκτύπωσης είναι σαν να ενημερώνετε το λογισμικό σας χρησιμοποιώντας δισκέτες που έρχονται στο ταχυδρομείο σε σύγκριση με την απλή ενημέρωση μιας εφαρμογής στο τηλέφωνό σας.
Γνωρίζω ότι η επιλογή προγράμματος σπουδών και σχολικών βιβλίων μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Αλλά είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε με τις βασικές γνώσεις του έργου του έργου OER. Τα μαθήματα θα πρέπει να δημιουργούνται από εκπαιδευτικούς και ειδικούς σε θέματα, να συμπληρώνονται με επαγγελματική εξέλιξη και να βελτιώνονται τακτικά με ανατροφοδότηση από τους δασκάλους που τα χρησιμοποιούν. Στον αναπτυσσόμενο τομέα των ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων, οι εκδότες προγραμμάτων σπουδών που έχουν αυτές τις αρχές υπόψη θα είναι στην καλύτερη θέση για επιτυχία.