Ο ιδρυτής και πρώην CEO της Microsoft προτείνει μια συγκεκριμένη στρατηγική για το περιβάλλον και τη χρηματοδοτεί με πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Ο Bill Gates θέτει όλες τις δυνάμεις του στη μάχη για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Στο βιβλίο που εξέδωσε μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda Gates, με τίτλο How to Avoid a Climate Disaster, ο πάλαι ποτέ πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνολογίας εκθέτει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα ώστε να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση. Μεταξύ άλλων, προτείνει ένα σχέδιο δράσης περιγράφοντας λεπτομερώς τις ήδη διαθέσιμες λύσεις και τις καινοτομίες που είναι απαραίτητες να υιοθετηθούν από όλους – κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, άτομα– ώστε να περιοριστούν δραστικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, έως ότου επιτευχθεί ο σημαντικός στόχος του “μηδενικού άνθρακα”.
Το σχέδιό του είναι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και πραγματικά εμπνευσμένο.
Μιλώντας στη Madame Figaro με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Bill Gates αναφέρθηκε επίσης στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού, για την οποία το ίδρυμά του έχει ήδη επενδύσει σχεδόν 2 δισ. δολάρια.
To κλίμα
“Στο βιβλίο μου μοιράζομαι ό,τι έχω μάθει εδώ και περίπου 10 χρόνια για τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής διαβάζοντας εκατοντάδες βιβλία, συνομιλώντας με επιστήμονες που εξειδικεύονται στο κλίμα, στους ωκεανούς, τους παγετώνες, στην ενέργεια, τη γεωργία… Ήταν συναρπαστικό και τρομακτικό να ανακαλύπτεις ότι, αν δε σταματήσει το συντομότερο δυνατόν η αύξηση του όγκου των αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, η θερμοκρασία στον πλανήτη θα συνεχίσει να αυξάνεται με τρομακτικά αποτελέσματα για τη φύση και την ανθρωπότητα.
Εγώ είμαι επιστήμονας στον τομέα των υπολογιστών και όχι κλιματολόγος. Άρχισα όμως να ενδιαφέρομαι για το θέμα αυτό στις αρχές του 2000, όταν κατά τη διάρκεια κάποιων ταξιδιών που έκανα στην Αφρική για τις ανάγκες του ίδρυματός μας εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι μεγάλες πόλεις και ολόκληρα χωριά ήταν βυθισμένα στο σκοτάδι λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας. Κατάλαβα ότι ήταν ζωτικής σημασίας να παρέχουμε τους φτωχότερους αξιόπιστη και φτηνή ενέργεια, χωρίς όμως αυτό να προκαλέσει την εκπομπή περισσότερων αερίων θερμοκηπίου.
Το 2010 έδωσα μια ομιλία TED για το κλίμα, στην οποία είπα ότι, αν μου δινόταν η δυνατότητα να διαλέξω ανάμεσα στο να ανακαλύψω μια επαναστατική τεχνολογία παραγωγής καθαρής ενέργειας και το να επιλέξω μόνος μου τους επόμενους δύο Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, θα προτιμούσα το πρώτο. Ακόμα κι αν τότε δε φανταζόμουν πόσο μετρίου επιπέδου θα μπορούσε να είναι ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ, δε θα άλλαζα τίποτα από όσα είπα τότε – αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος είναι η αλλαγή του ενεργειακού συστήματος”.
Η νέα γενιά
“Στη συνέχεια συνεργάστηκα με τη γαλλική κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει ότι η καινοτομία και οι νέες επενδύσεις σε αυτό τον τομέα θα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη της COP 21, της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που έγινε στο Παρίσι το 2015. Από τότε ένα πράγμα με εντυπωσίασε: το ενδιαφέρον για ζητήματα που αφορούν το κλίμα δε σταμάτησε να αυξάνεται, ειδικά ανάμεσα στους νέους, όπως η Greta Thunberg, που έχουν κατανοήσει πόσο κρίσιμο είναι το συγκεκριμένο θέμα. Το πάθος και η ενέργεια αυτού του παγκόσμιου κινήματος αποτελούν μεγάλη δύναμη και ελπίδα.
Σε συλλογικό επίπεδο ο πλανήτης έχει θέσει έναν στόχο φιλόδοξο, αλλά, κατά τη γνώμη μου, δίκαιο και σωστό: να επιτευχθεί “καθαρή μηδενική εκπομπή” άνθρακα έως το 2050, επιδιώκοντας την αντιστάθμιση των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου –που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη χρήση ορυκτών καυσίμων και τις μεταφορές– με τη φύτευση δασών ή τη συγκέντρωση και αποθήκευση CO2. Αυτό θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί, καθώς όλες οι δραστηριότητές μας απελευθερώνουν αέρια θερμοκηπίου, από τη βιομηχανία μέχρι τη γεωργία και τις μεταφορές. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το καταφέρουμε.
Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας πρόκλησης. Και αυτό είναι που προτείνω στο βιβλίο μου”.
Η καινοτομία
“Θα χρειαστούμε θάρρος και εφευρετικότητα. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την οικοδομική δραστηριότητα, ούτε τα ταξίδια με αεροπλάνο. Δεν μπορούμε να πάψουμε να καταναλώνουμε ή να τρώμε. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να καινοτομήσουμε, να κάνουμε καθεμία από τις δραστηριότητές μας να εκπέμπει πολύ λιγότερα αέρια θερμοκηπίου. Να βρούμε νέους τρόπους μαζικής παραγωγής που θα χρησιμοποιούν καθαρές μορφές ενέργειας, αξιόπιστες και φτηνές. Επιπλέον, να αναπτύξουμε υποδομές, δίκτυο και σταθμούς φόρτισης για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αλλά και να ανακαλύψουμε καύσιμα “μηδενικού άνθρακα”, κυρίως για τα αεροπλάνα. Ή τσιμέντο και χάλυβα “μηδενικού άνθρακα”, ώστε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις κατασκευές καθιστώντας δυνατή τη δέσμευσή τους στον αέρα, κάτι που ελπίζω ότι θα είναι εφικτό στο μέλλον. Σε ένα μέλλον “μηδενικού άνθρακα”, λοιπόν, εμείς θα συνεχίσουμε να εκπέμπουμε αέρια θερμοκηπίου, αλλά θα μπορούμε και να τα εξαλείφουμε. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι απαραίτητο να αυξηθούν σημαντικά τα κονδύλια που διατίθενται στην έρευνα και την ανάπτυξη”.
Η πολιτική ευθύνη
“Πρέπει επιτέλους οι πολιτικοί μας να πάρουν αυτό το ζήτημα στα σοβαρά. Κι αυτό είναι κάτι που δε συμβαίνει. Διαφορετικά, δε θα ήμουν εγώ ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο στην έρευνα για την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα. Έχω επενδύσει μέχρι στιγμής περίπου 2 δισ. δολάρια στην έρευνα για το κλίμα και σκοπεύω να επενδύσω άλλα τόσα τα επόμενα πέντε χρόνια. Όμως δεν πρέπει να είμαι ο μόνος! Γίνονται πολλές συζητήσεις, ακούγονται πολλές ωραίες κουβέντες. Οι υποσχέσεις για “μηδενικό άνθρακα” το 2050 είναι καλές, αλλά είναι καιρός να ελέγξουμε πόσο ειλικρινείς είναι αυτές οι υποσχέσεις. Τώρα είναι η στιγμή να καταστρώσουμε ένα σχέδιο και να επενδύσουμε χρήματα.
Βέβαια, τα πράγματα έχουν ήδη προχωρήσει. Πριν από λίγα χρόνια δε γινόταν σχεδόν καμία έρευνα για το “πράσινο” χωρίς άνθρακα υδρογόνο. Τώρα, η Ευρώπη ειδικά ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτό και αναζητά έναν τρόπο παραγωγής αυτού του “πράσινου” υδρογόνου που να είναι πιο φτηνός σε σχέση με το κόστος παραγωγής του “βρόμικου” υδρογόνου, που παράγεται σήμερα από ορυκτά καύσιμα, όπως άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.λπ. Για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης η τεχνολογική καινοτομία είναι απολύτως αναγκαία. Όμως δεν αρκεί. Πρέπει επίσης να καινοτομήσουμε σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο οραματιζόμαστε και οδηγούμε την οικονομία, την αγορά και την πολιτική”.
Η συνεργασία
“Ο νέος πρόεδρος Joe Biden έβαλε τις ΗΠΑ ξανά στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μετά την απόφαση που είχε πάρει ο προκάτοχός του Donald Trump να αποχωρήσει. Είναι μια εξαιρετική απόφαση. Μίλησα με τον John Kerry, τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου για το κλίμα, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να συζητήσει με την Κίνα, την Ευρώπη και όλες τις χώρες για να αναπτύξουν ένα παγκόσμιο σχέδιο. Η Κίνα κατασκευάζει σχεδόν το 50% του τσιμέντου και του χάλυβα στον κόσμο. Έτσι, κάθε σχέδιο που δεν περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη χώρα δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε “μηδενικό άνθρακα”.
Είναι απαραίτητο να υπάρχει διεθνής συνεργασία. Οι πλούσιες χώρες δε θα πρέπει να είναι ικανοποιημένες αν μειώσουν τις δικές τους εκπομπές, πρέπει να θέσουν την καινοτόμο ισχύ τους στην υπηρεσία όλων των χωρών, να κάνουν τις τεχνολογίες προσβάσιμες σε όλους. Δεν πρόκειται για ανιδιοτέλεια. Είναι και προς το δικό τους συμφέρον, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα: Τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγονται σε ένα σημείο του πλανήτη συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα με τέτοιον τρόπο που οι επιπτώσεις δεν περιορίζονται εκεί, αλλά φτάνουν και αλλού. Είμαι αισιόδοξος και αποφασισμένος. Η πανδημία COVID-19 απέδειξε ότι κυβερνήσεις, επιστήμονες και επιχειρήσεις μπορούν να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσεων. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από αυτή τη συνεργασία για να καταπολεμήσουμε και την κλιματική αλλαγή. Στο τέλος του έτους τα κράτη θα συναντηθούν στη Γλασκόβη της Σκοτίας στην 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP 26). Εύχομαι το βιβλίο μου να τροφοδοτήσει μερικές από τις συζητήσεις που θα γίνουν εκεί”.
Η πανδημία
“Το 2015 σε μια ομιλία TED έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση πανδημιών. Εξήγησα ότι ο κόσμος έπρεπε να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή, ότι έπρεπε να ξοδέψει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια για να αποφύγει εκατομμύρια θανάτους και αστρονομικές οικονομικές ζημιές, που ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα ήταν η καλύτερη ασφαλιστική πολιτική. Δυστυχώς, δεν εισακούστηκα. Και ο νέος κορονοϊός χτύπησε. Δεν κάναμε ό,τι έπρεπε ώστε αυτή η πανδημία να είναι πολύ λιγότερο καταστροφική. Έτσι, με τη Melinda κάναμε την προσπάθεια αντιμετώπισης της COVID-19 προτεραιότητα του ιδρύματός μας, μαζί με την προετοιμασία για νέες πανδημίες και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Αυτοί οι τρεις τομείς έχουν εξίσου επείγοντα χαρακτήρα – καμία δεν μπορεί να αναβληθεί.
Το ίδρυμα έχει ήδη επενδύσει 1,75 δισ. δολάρια για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της έρευνας και της δοκιμής θεραπειών και εμβολίων, ώστε ολόκληρος ο κόσμος να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Δυστυχώς, ό,τι και να κάνουμε, θα υπάρξουν περισσότερες πανδημίες στο μέλλον.
Μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο, αλλά όχι να τον εκμηδενίσουμε. Πρέπει να το γνωρίζουμε και να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις χρειάζεται να επενδύσουν σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης και συναγερμού μεγάλης κλίμακας ώστε οι επιδημίες να εντοπίζονται άμεσα προκειμένου να προστατεύεται η υγεία, που είναι πολύτιμη για όλους. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια ομάδα ταχείας αντίδρασης τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ένα είδος “άμεσης δράσης για τις μολυσματικές ασθένειες”. Οι άνθρωποι αυτοί θα είναι διαρκώς σε επιφυλακή για να ανταποκριθούν άμεσα σε μια νέα υγειονομική κρίση. Είναι απολύτως απαραίτητο αλλά και απολύτως εφικτό”.
ΠΗΓΗ:https://www.madamefigaro.gr/sygxroni-zoi/life-now/123133/bill-gates-to-sxedio-tou-gia-na-sosei-ton-planiti