Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος Follow @Sp_Rizopoulos
Αν κάποιος παρατηρούσε εξ’ ουρανού την Πρέβεζα, θα διέκρινε δίπλα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο αεροδρόμιο του Ακτίου, ένα δυνητικό κόμβο παραγωγής προϊόντων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν αυτές τις πύλες για να βρουν το δρόμο τους στις παγκόσμιες αγορές. Αυτό ίσως διέκρινε και η ολλανδική Foppen, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της τυποποίησης ψαριών (σολωμός, χέλι, πέστροφα) και δημιούργησε θυγατρική εταιρεία δίνοντας ψωμί σε 240 οικογένειες. Δεν θα μπω στη διαδικασία να εξηγήσω πόσα οφέλη θα δημιουργούσαν 10-20 τέτοιες εταιρείες στην Πρέβεζα -νομίζω πως μετά από επτά χρόνια κρίσης θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Ας δώσουμε τη μάχη του συγκεκριμένου. Η εν λόγω εταιρεία θέλει να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της, ωστόσο αυτό δεν είναι δυνατό για δύο λόγους.
- Ο πρώτος έχει να κάνει με τη δυνατότητα επεξεργασίας λυμάτων από τον τοπικό βιολογικό.
- Ο δεύτερος είναι η υψηλή εγκληματικότητα στην περιοχή, όπου ο κανόνας είναι οι κλοπές, οι βανδαλισμοί ακόμα και οι αφαίρεση μαντεμένιων σχαρών. Πολλοί κατηγορούν τους Ρομά για αυτή την κατάσταση, όμως αυτοί είναι ο τελευταίος κρίκος μιας σειράς παραλείψεων και απουσίας δημόσιων πολιτικών.
Τι χρειαζόμαστε λοιπόν για να αναστρέψουμε την κατάσταση; Το πρώτο έχει να κάνει με την εφαρμογή των νόμων σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Ασφάλεια. Υπάρχουν σχέδια δράσης και αντιμετώπισης τα οποία για να ενεργοποιηθούν απαιτείται πολιτική βούληση. Το δεύτερο έχει να κάνει με την ενσωμάτωση των Ρομά. Εδώ η Περιφέρεια έχει καταλυτικό ρόλο για να αλλάξει το κλίμα τόσο στην Πρέβεζα όσο και σε ολόκληρη την Ήπειρο. Το 2014 συντάχθηκε Περιφερειακή Στρατηγική Ενσωμάτωσης των Ρομά ύψους 3,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 524.250 προβλέπονταν για την Πρέβεζα. Οι άξονες είναι οι εξής:
- Στέγαση, με ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική στέγαση, την επιδότηση ενοικίου και την πολεοδομική τακτοποίηση των οικισμών και των κατοικιών.
- Απασχόληση, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, εκπαίδευση ενηλίκων, βοήθηση στη σύνταξη φακέλων για χρηματοδότηση προκειμένου να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ή συνεταιρισμό
- Εκπαίδευση, με εξάλειψη των διαχωρισμών στο σχολείο, voucher για εισαγωγή των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς όχι μόνο μιας περιοχής, ολοκλήρωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αποτροπή της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης
- Υγειονομική περίθαλψη, με δημιουργία ιατρείων και κέντρων κοινότητας τα οποία θα έχουν ως στόχο την βελίτωση της ατομικής αλλά και της δημόσιας υγιεινής στους οικισμούς.
Είναι δεδομένο οτι οι πολίτες του νομού Πρεβέζης αναρωτιούνται τι έχει γίνει από όλα αυτά. Ο συνοικισμός Ρομά της Πρέβεζας δεν έχει παροχές νερού για τις κατοικίες, ηλεκτροδοτείται παράνομα, δεν συνδέεται με αποχέτευση ενώ δεν είναι σαφές αν μετά το 2007 έχουν γίνει προγράμματα εμβολιασμού. Σε όλα αυτά προσθέτω την παντελή έλλειψη εποπτείας για το αν τα παιδιά παρακολουθούν τα σχολεία στα οποία είναι εγγεγραμμένα. Όλα αυτά συμβάλλουν σε ένα φαύλο κύκλο καχυποψίας και παρανομίας. Αλήθεια, τι περιμένει ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου για να αναλάβει δράση και να διεκδικήσει τους πόρους που του αναλογούν; Κι αν πολιτικά δεν τον απασχολεί, ως ξενοδόχος δεν ενοχλείται η πόλη στην οποία δραστηριοποιείται να παρουσιάζει τέτοια εικόνα ανομίας και έλλειψης υποδομών; Το τρίτο και τελευταίο αφορά στην αναβάθμιση της ίδιας της ΒΙΠΕ. Φαινόμενα πλημμύρας, ελλιπούς καθαρισμού και συντήρησης παραπέμπουν σε χαβούζες αναπτυσσόμενων χωρών, όχι μιας ευνομούμενης ευρωπαϊκής πολιτείας. Η Περιφέρεια μπορεί να χρηματοδοτήσει τον Δήμο Πρεβέζης προκειμένου να επεκτείνει τον βιολογικό καθαρισμό και αν αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό, να δημιουργήσει ένα Γραφείο Διασύνδεσης με τους επενδυτές. Με αυτόν τον τρόπο αν δεν είναι δυνατή η δημιουργία μιας εγκατάστασης σε μια ΒΙΠΕ, να υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν άλλοι χώροι στην Ήπειρο προκειμένου να μεταφερθεί εκεί μέρος των δραστηριοτήτων του υποψήφιου επενδυτή. Με λίγα λόγια να υπάρχει ένας συντονισμός και μια στρατηγική που δεν θα επιτρέπει να χάνεται ούτε ένα ευρώ. Και στην Πρέβεζα παρατηρούμε την ίδια πολιτική νοοτροποία όπως στο Δροσοχώρι, τα Τζουμέρκα, την Παμβώτιδα και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Βεβαίως αν ο κ. Ιωάννου και ο κ. Καχριμάνης δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε. Ήρθε ο καιρός στην Ήπειρο να τελειώνουμε με το παιχνίδι των αρμοδιοτήτων. Το πολιτικό κρυφτό είναι καθαρό προϊόν κούρασης και ανικανότητας. Η Περιφέρεια πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να βοηθήσει το Δήμο Πρεβέζης να αντιμετωπίσει συνολικά την κατάσταση. Διαφορετικά η ΒΙΠΕ Πρέβεζας θα μετατραπεί σε βιομηχανικό νεκροταφείο, που θα βλέπουμε πως θα ήταν η Ήπειρος αν την είχαμε πάρει στα σοβαρά.