Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Bitcoin: Δόθηκε η πρώτη άδεια για καταθέσεις με τόκο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Bitcoin φτάνει τις 10.000 δολάρια, αλλά η τρίτη στην ιστορία του.

Η πρώτη ήταν το 2017, όταν ξεκινώντας από τα 1.000 δολάρια, σκαρφάλωσε στο υψηλό όλων των εποχών, στις 20.000 δολάρια. Η διαδρομή από τις 10.000 έως τις 20.000, κράτησε μόλις 18 ημέρες.Η δεύτερη φορά ήταν στα μέσα του 2019, όταν από περίπου 3.500 δολάρια πήγε στις 14.000 δολάρια σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Αυτή η περίπτωση είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Δεν έχει προηγηθεί κάποια υπερβολική ή βιαστική κίνηση. Γι’ αυτό θεωρείται πως έχει πιο γερές βάσεις. Δεν βασίζεται στον ενθουσιασμό των επενδυτών ή σε κάποιο συγκυριακό γεγονός. Αν και από την ίδια του τη φύση ο αριθμός 10.000 έχει κάτι ιδιαίτερο. Από 4 ψηφία, ο αριθμός πλέον ανεβαίνει στα 5 ψηφία. Η αλλαγή είναι μεγάλη στην ψυχολογία, νιώθεις πως ανυψώνεσαι επίπεδο. Και όχι μόνο εκεί. Τα ΜΜΕ αρχίζουν να αναφέρονται πάλι στο «φαινόμενο» του Bitcoin. Αρχίζουν και ενημερώνουν γι’ αυτό. Ο κόσμος μαθαίνει τι είναι το halving και κάποια από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Bitcoin.

Το μόνο για το οποίο δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το Bitcoin είναι πως δεν έχει δώσει ευκαιρίες για να το αποκτήσει κανείς. Είχαμε 7 ολόκληρους μήνες για να αγοράσουμε κάτω από τις 5.000 δολάρια. Έστω και ένα μικρό του, ένα ελάχιστο κομμάτι. Γιατί μπορείς να αγοράσεις όσο επιθυμείς, ακόμα και λίγα ευρώ.

Η τιμή στο «ταμπλό» αντανακλά την προσδοκία. Μόνο που αυτή τη φορά οι υποδομές είναι πολύ πιο ανθεκτικές, πολύ πιο φιλόξενες. Ο κόσμος έχει μάθει γι’ αυτό, έστω και σαν όνομα. Οι θεσμικοί που έχουν τις «μεγάλες τσέπες» ετοιμάζονται να εισέλθουν. Ήδη όχι μόνο έχουν μπει κάποιοι από τους μεγάλους παίκτες στην αγορά, αλλά προετοιμάζουν το έδαφος για να μπορέσει να υποδεχτεί και τους υπόλοιπους. Υπάρχουν νόμιμοι πάροχοι και ανταλλακτήρια, που είναι συμμορφωμένα με τους νόμους του κάθε κράτους στο οποίο εδρεύουν και διαθέτουν επίσημες άδειες από τις αρχές.

Όλα είναι έτοιμα για το μεγάλο ταξίδι. Πολλοί λένε πως γι’ αυτό τον λόγο είμαστε στην αρχή ενός νέου, μεγάλου, του μαζικότερου bull run που έχει υπάρξει ποτέ στην ιστορία του Bitcoin. Το επόμενο ερώτημα αφορά στο πόσο είναι το «αρκετά», για την τιμή του Bitcoin. Γιατί μέχρι τώρα μας έχει καταπλήξει.

Η πορεία του δεν είναι παρά μια πορεία συνεχούς διάψευσης των προσδοκιών, συνήθως ξαφνιάζοντάς μας θετικά. Πριν από 10 χρόνια, για να αγοράσεις 100-150 Bitcoin χρειαζόσουν 100 ευρώ. Αν τα είχες κρατήσει μέχρι σήμερα, θα άξιζαν ένα εκατομμύριο. Τα επόμενα δέκα χρόνια, πόσο θα αξίζουν άραγε;

Πλέον βλέπουμε να υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να αποταμιεύσουν τις οικονομίες τους σε Bitcoin, όχι ευρώ ή δολάρια ή λίρες. Σε Bitcoin; Τι παλαβομάρες είναι αυτές, θα διαμαρτυρηθούν πολλοί. Γιατί χρειαζόμαστε Bitcoin; Έχοντας τα λεφτά μου στις τράπεζες είναι εξασφαλισμένα, κάνω ανάληψη όποτε θέλω στο νόμισμα που χρησιμοποιώ, παίρνω τόκο, τα έχω ως μέσο αποταμίευσης.

Για να δούμε πόσα λάθη υπάρχουν στην τελευταία πρόταση:

Εξασφαλισμένα; Δύσκολα θα το ακούσεις ξανά αυτό από Κύπριο. Ανάληψη όποτε θέλεις; Τόσο εύκολα ξεχάσαμε τι έγινε στη χώρα μας πριν από 5 χρόνια, όταν μάθαμε πως μπορούσαμε να βγάλουμε μόνο 60 € την ημέρα, από τα χρήματα που υποτίθεται ανήκαν αποκλειστικά σε εμάς;
Τόκο; Στην εποχή μας ευχαριστημένος είναι όποιος δεν πληρώνει από πάνω τις τράπεζες. Όσον αφορά την αγοραστική δύναμη, καλύτερα μη ρωτήσεις Βενεζουελάνο ή Αργεντίνο.
Μα είναι δυνατόν να έχει τόσα μειονεκτήματα το παραδοσιακό νομισματικό και τραπεζικό σύστημα; Δεν είναι η πρώτη φορά που μας ξεγελάει κάτι που έχουμε συνηθίσει να υπάρχει, που νιώθουμε τόσο οικείο, που δεν έχουμε προβληματιστεί πάνω σε αυτό.

Σε όλη την ιστορία, η κύρια μέθοδος επικοινωνίας με κάποιον σε μεγάλες αποστάσεις ήταν να στέλνεις μια επιστολή. Η αποστολή της μπορούσε να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Χωρίς καμία εγγύηση ότι θα φτάσει στον προορισμό της. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο άλλαξε δραστικά τις επικοινωνίες. Τα μηνύματα αποστέλλονται και λαμβάνονται αμέσως, από οπουδήποτε στον κόσμο. Πριν την εμφάνισή του, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονταν τα μειονεκτήματα του παλαιού συστήματος επικοινωνιών.

Αυτό ισχύει για το σημερινό νομισματικό σύστημα. Οι περισσότεροι δεν προβληματίζονται για τα μειονεκτήματα του παραδοσιακού τρόπου συναλλαγών. Ωστόσο μια νέα τεχνολογία αρχίζει ήδη να χαράζει.

Οι εποχές πάντα αλλάζουν, μόνο που αυτή τη φορά τρέχουν. Δεν σε περιμένουν. Ήδη στο Χονγκ Κονγκ δόθηκε η πρώτη επίσημη κυβερνητική άδεια, στην εταιρεία Pawnhub, όπου θα δέχεται τις καταθέσεις σου σε Bitcoin και θα σου δίνει τόκο!

Πηγή: euro2day.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων