Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Black Friday – Η ακτινογραφία της ημέρας των μεγάλων προσφορών

Από τις ουρές πριν καν ανοίξουν τα καταστήματα, που συνόψιζαν το κλίμα και τη δίψα των καταναλωτών για αγορές μέχρι τη Black Friday του 2019, στη περσινή με τους διανομείς να τρέχουν και να μην φτάνουν για τις παραδόσεις και από εκεί στο σήμερα με τους επιχειρηματίες να αγωνιούν, τους καταναλωτές να οργανώνονται και τις εκτιμήσεις να οδηγούν σε συμπεράσματα.

Το top 5 των προτιμήσεων σε άντρες και γυναίκες που θα δούμε στη συνέχεια, η μάχη των εκπτώσεων και ορισμένες από τις αλήθειες που κρύβουν, μαζί με τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά, τροφοδοτούν αλλεπάλληλες συζητήσεις και αναλύσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά στη φετινή Black Friday αναμένεται να ψωνίσουν 3.000.000 καταναλωτές με το καθένα να ξοδεύει 160 ευρώ κ να επιλέγει 4 διαφορετικά είδη.  Ο τζίρος αναμένεται να ξεπεράσει το 80% του 2019 που ήταν 3 δισεκατομμύρια και να κυμανθεί από 2,4 έως 2,6 δις. ευρώ

Ήδη το 90% των καταναλωτών έχει καταλήξει στα προϊόντα που θα αγοράσει με το υπόλοιπο 10% να δηλώνει πως θα αποφασίσει την ερχόμενη Παρασκευή. Αν και η λίστα των προτιμήσεων αλλάζει στους άντρες και στις γυναίκες, το 70% συνολικά αναμένεται να αγοράσει ηλεκτρονικές συσκευές, παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα και έπιπλα.

Οι αναζητήσεις έχουν ήδη διαμορφώσει το top 5 για άντρες και γυναίκες. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι γυναίκες θα ξοδέψουν χρήματα πρωτίστως για ρούχα, καλλυντικά, τσάντες, ηλεκτρικές συσκευές και παπούτσια. Στην κορυφή της σχετικής λίστας για τους άντρες βρίσκονται οι ηλεκτρονικές συσκευές και ακολουθούν τα παιχνίδια, τα ρούχα, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα.

Ευκαιρίες είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν, αν και η έρευνα του Live News κάνει λιγότερο φανταχτερές ορισμένες. Τα καταστήματα υπόσχονται εκπτώσεις από 40 έως 70%. Ενδεικτικά τηλεόραση 75 ιντσών που κόστιζε 1.950 ευρώ, πωλείται στα 1.050. Με το κέρδος στα 900 ευρώ. Γυναικεία παπούτσια που κόστιζαν 150 ευρώ πωλούνται στα 80. Όμως τα ίδια παπούτσια στις 10 Νοεμβρίου κόστιζαν 100 ευρώ. Που σημαίνει ότι το επιπλέον όφελος είναι 20 ευρώ και όχι 70, όπως διαφημίζει η εταιρεία. Το ίδιο διαπιστώνουμε και σε αντρικό κοστούμι γνωστής εταιρείας, που διαφημίζεται με έκπτωση 50%. Από τα 800 στα 400 ευρώ. Το ίδιο πριν από λίγες μέρες, είχε τιμή πώλησης 500 ευρώ, με το επιπλέον κέρδος λόγω Black Friday να είναι 100 ευρώ και όχι 400.

Οι περισσότεροι καταναλωτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να ψωνίσουν διαδικτυακά σε ποσοστό 60%, με το υπόλοιπο 40 να έχει προγραμματίσει μια βόλτα στην αγορά. Αισιοδοξία στους εμπόρους προκαλεί η εκτίμηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, που αναφέρει ότι το 40% θα επενδύσει τα ίδια χρήματα με πέρυσι και το 60% περισσότερα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη φετινή Black Friday πλησιάζει προς το τέλος, με τα βλέμματα εμπόρων και καταναλωτών να είναι διαρκώς στραμμένα στην αγορά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων