Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει στον νομικό κόσμο της χώρας η σπουδή με την οποία η πρόεδρος του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας έσπευσε να προσδιορίσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τη δικάσιμο για την προσφυγή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, με ουσιαστικό στόχο την ακύρωση της αξιοποίησης του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου Αττικής, μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που προκηρύχθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η αίτηση ακυρώσεως υποβλήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 30 Απριλίου και την επομένη, 1η Μαΐου, η πρόεδρος του Δ’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας υπέγραψε τις πράξεις ορισμού δικάσιμου και εισηγητή, τόσο για την αίτηση ακυρώσεως όσο και για την αίτηση αναστολής.
Η δικάσιμος προσδιορίστηκε στις 28 Μαΐου, δηλαδή σε λιγότερο από 30 ημέρες, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση και ερωτήματα στους νομικούς κύκλους, που εδώ και χρόνια επιχειρούν να ξεμπλοκάρουν μεγάλες υποθέσεις αλλά σκοντάφτουν σε χρονοβόρες καθυστερήσεις του ΣτΕ.
«Όταν για τον μέσο Ελληνα η ίδια διαδικασία μπορεί να χρειαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κάπου 10 χρόνια κατά μέσο όρο, είναι όντως περίεργο, που σε λιγότερο από 30 ημέρες η Πρόεδρος του Δ` Τμήματος όρισε δικάσιμο και εισηγητή», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική» έγκριτοι νομικοί κύκλοι.
Τα ερωτήματα πληθαίνουν μάλιστα, καθώς πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας, είναι ο κ. Ισίδωρος Κούβελος, σύζυγος της βουλευτού της ΝΔ και πρώην υπουργού, Ντόρας Μπακογιάννη. Ο κ. Κούβελος απαίτησε την ακύρωση της από Ιουλίου 2022, πρόσκλησης του ΤΑΙΠΕΔ για την υποβολή προσφορών για την αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου
Στην ένσταση που υπέβαλε, ο κ. Κούβελος τάσσεται επίσης κατά της από 9 Μαρτίου 2023, απόφασης τον Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε πλειοδότης του διεθνούς διαγωνισμού η εταιρεία ΑΡLΕΚΤΟΝ HOLDINGS CO. LIMITED.
Ζητήθηκε μάλιστα από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας και «η αναστολή των ισχυόντων προσβαλλομένων πράξεων, τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου από το Δικαστήριο καθώς και για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής αναστολής εκτέλεσης» .
Ποιοι είναι οι κατεπείγοντες λόγοι;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίτηση ακύρωσης της αξιοποίησης με μακροχρόνια μίσθωση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου κατατέθηκε από τον κ. Κούβελο ηλεκτρονικά το βράδυ της 30ης Απριλίου και την επόμενη κιόλας, Τετάρτη 1 Μάιου 2024, η Πρόεδρος τον Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έσπευσε να υπογράψει τις πράξεις ορισμού δικασίμου και εισηγητή τόσο για την αίτηση ακυρώσεως όσο και για την αίτηση αναστολής. Μάλιστα, οι πράξεις αυτές επιδόθηκαν την ίδια (!) ημέρα στον πληρεξούσιο δικηγόρο της Ομοσπονδίας.
Νομικοί κύκλοι θέτουν το ερώτημα προς τι η σπουδή να οριστεί η δικάσιμος της αιτήσεως ακυρώσεως , σε λιγότερο από 30 ημέρες και μάλιστα, κατέστη αναγκαία και η σύντμηση, με πράξη της Προέδρου του Δικαστηρίου, της προθεσμίας που καθορίζεται στον νόμο (π.δ.18/1989) για την κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού δικασίμου και την αποστολή του φακέλου με τις απόψεις της Διοίκησης επί των προβαλλόμενων λόγων ακυρώσεως.
Κατά τον νόμο, η Διοίκηση υποχρεούται να αποστείλει το σχετικό φάκελο τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από τη δικάσιμο που έχει ορισθεί, αλλά η πρόεδρος του Δ` Τμήματος του ΣτΕ προσδιόρισε να συζητηθεί η αίτηση της Ομοσπονδίας Ιππασίας μέσα σε 28 ημέρες από την κατάθεσή της, προφανώς για κατεπείγοντες λόγους, που φυσικά δεν αναφέρονται.
«Σάπιζε» το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας
Το ερώτημα είναι πάντως ποιοι και γιατί δεν επιθυμούν την αξιοποίηση επιτέλους του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο. Ένα έργο που στοίχισε το 2004 στους Ελληνες φορολογούμενους 110 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά, παρέμενε εγκαταλελειμμένο, ακόμη και επικίνδυνο για την ασφάλεια των θεατών.
Το στέγαστρο του Κέντρου Ιππασίας έχει σαπίσει και διαβρωθεί, έπειτα από δύο δεκαετίες εγκατάλειψης, γεγονός που καθιστούσε τη χρήση του μέχρι τώρα ως σκάνδαλο και παράδειγμα ανικανότητας της κρατικής μηχανής.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ τον Μάρτιο του 2023, με την οποία ανακηρύχθηκε πλειοδότης του διεθνούς διαγωνισμού η εταιρεία ΑΡLΕΚΤΟΝ HOLDINGS CO. LIMITED, θα οδηγούσε σε μια επένδυση, ύψους 100 εκατ. ευρώ στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας, αλλά και στη διασφάλιση 300 θέσεων εργασίας.
Μια απόφαση που θα έβαζε τέλος στη «χρήση» του Κέντρου Ιππασίας μια δύο φορές τον χρόνο για αθλητικές εκδηλώσεις ως Private Club του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιππασίας, χωρίς να αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο ούτε μια τυπική συνδρομή.
Για την ιστορία, το 2008 το Κέντρο Ιππασίας Μαρκόπουλου, με ιδιωτικό συμφωνητικό διάρκειας ενός έτους 2008, παραχωρήθηκε από την Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. στην Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας.
Με το ίδιο ιδιωτικό συμφωνητικό προβλέφθηκε η παραχώρηση και άλλων υποδομών της εγκατάστασης (αρένες ιππασίας, προπόνησης και λοιποί χώροι για τη διεξαγωγή ιππικών αγώνων) με οικονομικό αντάλλαγμα απλώς ένα ποσοστό 15% επί των εισπράξεων της Ομοσπονδίας από την πώληση εισιτηρίων. Επρόκειτο δηλαδή για ένα ασήμαντο έσοδο, από ελάχιστες διοργανώσεις κάθε χρόνο και με λιγοστούς θεατές, οι περισσότεροι εκ των οποίων έρχονται με προσκλήσεις.
Το συμφωνητικό προέβλεπε ότι μετά τη λήξη της ετήσιας σύμβασης η Ομοσπονδία Ιππασίας υποχρεωνόταν να παραδώσει όλες τις παραχωρούμενες εγκαταστάσεις στην ιδιοκτήτρια Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και σε αντίθετη περίπτωση προβλεπόταν ημερήσια ρήτρα αποζημίωσης 1000 ευρώ.
Πιέσεις για να μπλοκάρουν το ΤΑΙΠΕΔ
Το 2012 οι δημόσιοι φορείς ιδιοκτησίας του χώρου, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ, προκήρυξαν διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου Ιππασίας, που καταλαμβάνει συνολικά 589 στρέμματα, έκταση πολύ μεγαλύτερη για τις ανάγκες ακόμη και μιας μεγάλης ιππικής ομοσπονδίας σε χώρες όπου το άθλημα είναι περισσότερο διαδεδομένο.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, παρότι εμφανίστηκαν τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές, κηρύχθηκε άγονος, αλλά ως εκ θαύματος ο νέος που προκηρύχθηκε, με χαρακτηριστική καθυστέρηση… οκτώ ετών, αντί να βελτιώσει τους όρους προσφοράς, καθιστώντας τους πιο ελκυστικούς για τους επενδυτές, εμφανίστηκε αντίθετα να ενσωματώνει παράλογες «φωτογραφικές» διατάξεις που φαίνεται να εξυπηρετούσαν τις επιδιώξεις της ηγεσίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας!
Τον Μάρτιο του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε μετά από διεθνή διαγωνισμό, πλειοδότη την εταιρεία ΑΡLΕΚΤΟΝ HOLDINGS CO. LIMITED.
Ακούγεται απίστευτο, αλλά από τότε οι κύκλοι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μην υπογραφεί η σχετική σύμβαση, μπλοκάροντας μία επένδυση που θα οδηγούσε στην αξιοποίηση ενός ολυμπιακού ακινήτου που έχει ήδη παραχωρηθεί με απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου! Για φτάσουμε τελικά στην απόφαση της προέδρου του Δ` Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας…
Πηγή naftemporiki.gr