Οι Ελληνες χρειάστηκε να φτάσουν στο χείλος της καταστροφής για να συνειδητοποίησαν πόσο δύσκολη είναι μία σύγκρουση με την ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ένα από τα μαθήματα που έχει πάρει η Τερέζα Μέι λίγο πριν από το επικείμενο Brexit.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια φάση σχεδόν αδιάκοπης διαπραγμάτευσης με την ΕΕ από το 2009. Η τότε ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι το χρέος της δεν ήταν βιώσιμο και έτσι ήρθε ένα πρώτο σχέδιο διάσωσης ύψους 110 δισ. ευρώ το 2010 και ακολούθησε ένα άλλο ύψους 130 δισ. ευρώ το 2012.
Στη συνέχεια, το 2015, το αριστερό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε τις εκλογές και ανέβηκε στην εξουσία έχοντας δώσει πολλές υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των όρων διάσωσης της χώρας προκειμένου να βάλει τέλος στη λιτότητα που είχε επιβάλει στην Ελλάδα η Ευρωζώνη.
Τελικά δεν κατάφερε να πετύχει τίποτα από όσα έταξε και παρά τους πολλούς μήνες συνομιλιών, αλλά και της περίφημης πλέον 17ωρης διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους, έφτασε στο κατώφλι της εξόδου από το ευρώ.
Για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να δεχθεί περισσότερες περικοπές δαπανών και νέα μέτρα – μεταρρυθμίσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας το 2015, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κατάλαβε από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη ήταν η σύγκρουση με την ΕΕ.
Κλείνοντας, το Bloomberg επικαλείται παλιότερο δημοσίευμα του Guardian στο οποίο ανέφερε πως η Τερέζα Μέι με τη διαπραγμάτευση για το Brexit θα ενεργοποιήσει αμέσως τα χειρότερα ένστικτα της ΕΕ. Ετσι το μάθημα που πρέπει να πάρει η πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι πως η θεωρία των παιγνίων δεν μπορεί να σε βοηθήσει αν ο αντίπαλός σου κρατά όλους τους άσους.