Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Bloomberg: Άλλα 500 δις «ρίχνει» η ΕΚΤ στην αγορά για την στήριξη της οικονομίας

Τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού και τα ανανεωμένα lockdowns θα ωθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης αργότερα το τρέχον έτος, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Οι συμμετέχοντας προέβλεψαν ότι θα προστεθούν κεφάλαια στήριξης 500 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. δολαρίων, με τους περισσότερους να προβλέπουν μια κίνηση τον Δεκέμβριο. Το διοικητικό συμβούλιο πιθανότατα θα διατηρήσει την πολιτική του αμετάβλητη όταν θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσει τη ζημιά που έχει υποστεί η οικονομία, ωστόσο κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η Πρόεδρος Christine Lagade θα στείλει σήμα ότι αναμένεται επιπλέον στήριξη στο μέλλον.

Με τις κυβερνήσεις να έχουν περιορίζουν τα ταξίδια, να κλείνουν εστιατόρια και να απαγορεύουν την κυκλοφορία για να αποφύγουν περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας, η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, ήδη παραπαίει, ενισχύοντας την πιθανότητα μιας double-dip ύφεσης. H Lagarde έχει αναφέρει πως η άνοδος των κρουσμάτων ήρθα νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, εγείροντας ξεκάθαρο κίνδυνο για το οικονομικό outlook.

Ακόμη κι έτσι, η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να βιαστεί. Έχουν δαπανηθεί λιγότερα από τα μισά κεφάλαια του έκτακτου προγράμματος στήριξης ενώ οι αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας δεν θα είναι διαθέσιμες νωρίτερα από τον Δεκέμβριο. Αυτές θα περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για το 2023 και είναι πιθανό να βοηθήσουν στον προσδιορισμού του ποσού που είναι αναγκαίο για την οικονομία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων