Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Άρθρο στο Bloomberg, κατηγορεί τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα, ως βασική αιτία των καθυστερήσεων στις ιδιωτικοποιήσεις.
Η συντάκτρια, μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα το μουσείο της Ακρόπολης, για το οποίο όπως γράφει είχε επιλεχθεί χώρος για την οικοδόμησή του από το 1976. Ωστόσο πέρασαν 33 χρόνια μέχρι τη δημιουργία του, αφού μεσολάβησαν δικαστικές μάχες με τους κατοίκους, η ανακάλυψη αρχαιολογικών ερειπίων και πολιτικές αντεγκλήσεις.
Ωστόσο από μία έμπειρη δημοσιογράφο θα περίμενε κανείς να σημειώνει με περισσότερη ακρίβεια τι προκάλεσε, ποια καθυστέρηση, διαφορετικά θα μπορούσε το άρθρο να κατηγορηθεί για δημιουργία εντυπώσεων. Για παράδειγμα μόνο οι ανακαλύψεις των αρχαιολογικών ερειπίων μπορεί να προκάλεσαν τη μεγαλύτερη καθυστέρηση, δεδομένων των διαδικασιών που είναι απαραίτητες. Τη γενική ωστόσο ιδέα που το άρθρο υποστηρίζει δεν μπορούμε να την αρνηθούμε, για τη χώρα μας.
«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 έχει αποφέρει μόλις 3,1 δισ. ευρώ από το τέλος του 2014», αναφέρει το Bloomberg, κάνοντας λόγο για παταγώδη αποτυχία των προηγούμενων κυβερνήσεων να διασφαλίσουν έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όπως αεροδρόμια, λιμάνια και παράκτιων ακινήτων.
Και αυτές ήταν και οι κυβερνήσεις που υπεραμύνονταν των ιδιωτικοποιήσεων, συμπληρώνουμε εμείς. Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπαδήμος. Φυσικά για τον Π. Λαφαζάνη των τελευταίων 7 μηνών, ούτε λόγος. Τι θα γίνει στην περίπτωση της επόμενης κυβέρνησης μόνο η ιστορία θα το δείξει.
Μία από τις βασικές αιτίες που το ΤΑΙΠΕΔ δεν κατάφερε να φθάσει τον στόχο αξιοποίησής της, ήταν η έλλειψη κεντρικού κτηματολογίου. «Όταν αξιωματούχοι επισκέφθηκαν ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο που προοριζόταν για πώληση, ανακάλυψαν χιλιάδες παράνομα κτίρια στην περιοχή», σημειώνει το δημοσίευμα.
Μία σχετική πρωτοβουλία για κτηματολόγιο ακούστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά από 5 χρόνια μνημονίου. Βασική ένδειξη ότι δεν αρκεί να υπερθεματίζεις το μνημόνιο. Πρέπει να είσαι ικανός και να το εφαρμόσεις.