Η νέα μετάλλαξη από την Μποτσουάνα της Αφρικής είναι πιο μεταδοτική από το στέλεχος της «Δέλτα» που αυτή τη στιγμή επικρατεί ανά τον κόσμο.
Η παραλλαγή της Μποτσουάνας του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς λόγω των 32 μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, συμπεριλαμβανομένων δέκα που αφορούν την άκρως σημαντική «περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα», στην οποία στοχεύουν τα αντισώματα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Bloomberg ανατρέχει σε ειδικούς, επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με την τη νέα αυτή παραλλαγή Covid-19, εξαιτίας της οποίας έχει σημάνει ξανά συναγερμός σε ολόκληρο τον πλανήτη.
– Ερώτηση: Υπάρχουν έως τώρα, στοιχεία ότι αυτές οι γενετικές μεταβολές δίνουν τη δυνατότητα στον ιό να διεισδύει πιο αποτελεσματικά στην ανοσία που έχει αποκτηθεί είτε από τα εμβόλια είτε από φυσική νόσηση, σε σχέση με άλλες παραλλαγές που έχουν εμφανιστεί;
Απάντηση: Αυτή η παραλλαγή παρουσιάζει πράγματι κάποιες διαφοροποιήσεις που έχουμε δει και στις παραλλαγές Βήτα και Γάμμα. Όπως φαίνεται, επιτρέπουν έως έναν βαθμό στον ιό να παρακάμπτει την ανοσία που χτίζεται από τα εμβόλια. Συνεπώς, τα εμβόλια λειτουργούν ενάντια σε αυτές τις μεταβολές, αλλά όχι τόσο καλά όσο στην περίπτωση άλλων παραλλαγών του ιού.
– Ερώτηση: Ποια μικροβιολογικά και επιδημιολογικά στοιχεία αναζητούν οι ειδικοί προκειμένου να διαπιστώσουν αν βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση λόγω της νέας αυτής παραλλαγής, ή αν θα είμαστε τυχεροί και δεν θα κλιμακωθεί πολύ;
Απάντηση: Οι ειδικοί θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν αν τα αντισώματα από άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και από άτομα που είχαν προσβληθεί από Covid, μπορούν να εξουδετερώσουν μια ζωντανή μορφή της εν λόγω παραλλαγής στο εργαστήριο. Είναι πιθανό να μελετήσουν και οι κατασκευαστές των εμβολίων τη νέα παραλλαγή, για την περίπτωση που χρειάζεται τροποποίηση των εμβολίων με οποιονδήποτε τρόπο.
– Ερώτηση: Βοηθήστε μας να αξιολογήσουμε την απειλή των γενετικών μεταλλάξεων. Θα μπορούσε ένα υψηλά μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού να μας πάει πίσω στο σημείο μηδέν; Ή θα είναι αρκετά παρόμοιο με τα προηγούμενα στελέχη και, παρά το γεγονός ότι θα παρακάμπτει εν μέρει την ανοσία, θα είμαστε και πάλι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι τον Ιανουάριο του 2020; Με άλλα λόγια, θα μπορέσουν τα υπάρχοντα εμβόλια να δώσουν μια ικανοποιητική μάχη;
Απάντηση: Δεν είναι δυνατό να απαντηθεί αυτό το ερώτημα, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επιδημιολογικά στοιχεία πλήρως διαθέσιμα που να αφορούν εκείνους που έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή.
Αυτή η παραλλαγή έχει πολλαπλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα – το μέρος του ιού που γαντζώνεται στα ανθρώπινα κύτταρα και επιτρέπει στον ιό να εισέλθει σε αυτά και να αναπαραχθεί. Η μετάλλαξη μπορεί να κάνει την πρωτεΐνη ακίδα να προσαρμόζεται καλύτερα στα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ άλλες θα μπορούσαν να την καταστήσουν λιγότερη ικανή να προσκολλάται σε αυτά. Έχει αποκτηθεί μεγάλη εμπειρία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τα εμβόλια.
Πηγη: Bloomberg
Dr @mvankerkhove gives an update on #COVID19 virus variant B.1.1.529, during the #AskWHO session on 25 November 2021 ⬇️ pic.twitter.com/ZpflfEYzW9
— World Health Organization (WHO) (@WHO) November 25, 2021