Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

Bloomberg: Επιχείρηση ενίσχυση ρευστότητας στην Τουρκία – Ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός

Στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22% από το 2021 προχωρά η γειτονική χώρα σε μία προσπάθεια να μειώσει τον υψηλό πληθωρισμό που «ταλαιπωρεί» την τουρκική οικονομία.

Ωστόσο, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δε φέρνουν ικανοποίηση στις εργατικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η εν λόγω αύξηση δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κατώτατος καθαρός μισθός θα φτάσει στις 2.826 λίρες τον μήνα (ήτοι 377 $), δήλωσε η υπουργός Εργασίας η Ζεχρά Ζουμρούτ Σελτζούκ τη Δευτέρα. Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στη χώρα των 83 εκατομμυρίων κατοίκων αμείβονται με τον κατώτατο ή κοντά στον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με μελέτη της εργατικής ομοσπονδίας DISK.

«Λαμβάνοντας υπόψη την απώλεια εισοδημάτων λόγω της πανδημίας, ο νέος ελάχιστος μισθός έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικός για τους εργαζόμενους», δήλωσε ο Αρζού Τσερκέζογλου, πρόεδρος του DISK. «Είχαμε ζητήσει μηνιαίο κατώτατο μισθό ύψους 3.800 λιρών. Το ποσό που ανακοινώθηκε είναι απαράδεκτο», ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο κ. Τσερκέζογλου.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Τουρκίας, η Turk-Is, η οποία εκπροσώπησε τους εργαζομένους στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις, χαρακτήρισε την αύξηση «ανεπαρκή». Ωστόσο, τα συνδικάτα δεν σχεδιάζουν κινητοποιήσεις κατά των κυβερνητικών αποφάσεων.

Οποιαδήποτε αύξηση άνω του 20% θα ήταν «μια μεγάλη πρόκληση» για την κεντρική τράπεζα στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Μάικ Χάρις, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Cribstone Strategic Macro, που έχει έδρα στο Λονδίνο.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 14% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο. Η εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους είναι 12,1%, υπερδιπλάσιος από τον ετήσιο στόχο του 5%.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων