Ενώ η πανδημία του κορωνοϊού καταστρέφει μεγάλο μέρος του πλανήτη, οι ηγέτες των πολιτικών και των επιχειρήσεων αρχίζουν ήδη να σκέφτονται για το πώς μπορεί να μοιάζει ο κόσμος μόλις επανέλθει στην κανονικότητα. Οι προβλέψεις δεν είναι καλές. Οι καταρρέουσες κυβερνήσεις, ο λιμός, οι συνθλιμμένες οικονομίες και οι ενθουσιασμένοι εξτρεμιστές συγκαταλέγονται στα πιο σκοτεινά σενάρια μετά την πανδημία.
Διαμάχες που είχαν ανοίξει πριν εμφανιστεί ο ιός έχουν αρχίσει να οξύνονται με πιο γρήγορο ρυθμό. Οι ΗΠΑ-Κίνα που διαφωνούν για την προέλευση και την ανταπόκριση στον ιό απειλούν τώρα μια εμπορική συμφωνία που θα μπορούσε να βοηθήσει τον κόσμο να ανακάμψει. Ο αγώνας για τη διανομή ενός ενδεχόμενου εμβολίου διαιρεί τους συμμάχους. Και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παραμεριστεί, ενώ οι αυταρχικές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις επιθέσεις κατά των πολιτικών ελευθεριών.
Ένας από τους πρώτους αγώνες θα είναι για την πρόσβαση σε οποιαδήποτε θεραπεία ή εμβόλιο. Γάλλοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους την περασμένη εβδομάδα όταν ο διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού γίγαντα Sanofi με έδρα το Παρίσι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να πάρουν το πιθανό εμβόλιο της εταιρείας πρώτα επειδή η Αμερική βοήθησε στη χρηματοδότηση της έρευνας. Πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι οποιοδήποτε εμβόλιο πρέπει να θεωρείται ως «δημόσιο αγαθό», αν και αναπόφευκτα ορισμένοι πληθυσμοί θα έχουν καθυστερήσει την πρόσβαση.
Ως αποτέλεσμα, ένα σαφές θύμα του ιού γεωπολιτικά θα είναι η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Υπό την κυβέρνηση Trump, η περιφρόνηση για διεθνή ιδρύματα όπως ο ΟΗΕ, ο ΠΟΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει αυξηθεί μόνο κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Η πρόσφατα επιθετική στάση – όπως φαίνεται από την παρατήρηση του υπουργού Εξωτερικών Michael Pompeo ότι η Κίνα «έχει ιστορία μόλυνσης του κόσμου» – έχει ορισμένους ειδικούς να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ κάνουν ένα καθαρό διάλειμμα με τον κόσμο πριν από τον ιό, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα στις Προεδρικές εκλογές Νοεμβρίου.
Πολλά έθνη, έχοντας δει μια προθυμία για μονομερείς κινήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι αρκετά επιφυλακτικά στα θέματα που εξαρτώνται από την Ουάσινγκτον. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που φιλοξενεί πολλά κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητές, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει αρκετές δοκιμές και ιατρικό εξοπλισμό για να αντιμετωπίσει τον ιό, ο οποίος έχει πλέον κοστίσει περισσότερες από 86.000 αμερικανικές ζωές.
Ταυτόχρονα, τα αιτήματα της Κίνας για παραχωρήσεις με αντάλλαγμα τον εξαιρετικά αναγκαίο εξοπλισμό – συχνά χαμηλής ποιότητας – και η συνεχιζόμενη άρνησή της να επιτρέψει πλήρη διερεύνηση της προέλευσης του ιού το καθιστά μια λιγότερο ελκυστική επιλογή για τα έθνη που έχουν παγιδευτεί μεταξύ των υπερδυνάμεων.
Περισσότερα από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένων περίπου 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ – έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον ιό. Περισσότερα θα έρθουν, με τις ΗΠΑ να αρχίσουν να εξετάζουν ακόμα ένα πακέτο τόνωσης.
Καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αισθάνονται μερικές από τις σκληρότερες επιπτώσεις του ιού, η Κίνα προσπαθεί επιθετικά να διαμορφώσει το αφήγημα σχετικά με το ξέσπασμα με γνώμονα τα επόμενα.
Από τις πρώτες μέρες, κινήθηκε για να σιωπήσει τους εγχώριους κριτικούς και τους γιατρούς που μίλησαν για τον ιό και συνεχίζει να προσπαθεί να κλείσει κλήσεις από την Αυστραλία και άλλες χώρες για έρευνα σχετικά με την προέλευση της πανδημίας στο Γουχάν.
Σε πολλές χώρες, όπως την Αφρική και τη Νότια Αμερική, ένας άλλος φόβος είναι ότι η όλη έκταση της κρίσης δεν είναι καν γνωστή. Η Βραζιλία, όπου ο Πρόεδρος Jair Bolsonaro εμπαίζει την απειλή από τον ιό, έχει περισσότερες από 206.000 αναφερόμενες περιπτώσεις και περισσότερους από 14.000 θανάτους, αριθμός που θεωρείται υποτιμημένος. Ωστόσο, η κυβέρνηση πιέζει με προσπάθειες να ανοίξει ξανά περισσότερους τομείς της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής. Ταυτόχρονα, η Κολομβία στρατιωτικοποιεί τα σύνορά της με τη Βραζιλία για να αποτρέψει την εξάπλωση νέων υποθέσεων.
Καθώς εκτυλίσσονται σενάρια όπως αυτό, αυτό που γίνεται πιο ξεκάθαρο είναι ότι ο κόσμος μετά τον κοροναϊό θα είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που ζούσαμε πριν από λιγότερο από έξι μήνες. Με την πανδημία να εξαπλώνεται γρήγορα σε πολλές φτωχές χώρες πριν από το χειμώνα του Νότιου Ημισφαιρίου, η κρίση μπορεί να αναγκάσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να παρακάμψουν τις προτεραιότητες εξωτερικής πολιτικής που έχουν διαμορφώσει την πρώτη θητεία του Τραμπ. Ζητήματα που φαίνονταν σημαντικά, όπως η εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» στο Ιράν ή η κακοποίηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μπορεί να υποχωρήσουν σε σύγκριση με τον ιό καθώς οι επιπτώσεις του συσσωρεύονται.
Bloomberg: Pandemic Shatters World Order, Sowing Anger and Mistrust
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής