Με τον καύσωνα να πολιορκεί επίμονα την Ελλάδα και τον υδράργυρο να αγγίζει επίπεδα ρεκόρ το τελευταίο διάστημα η μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή απειλεί να μετατρέψει σε «έρημο» την Αθήνα, σημειώνει το Bloomberg.
Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής κατέστρεψαν κατοικίες και ανάγκασαν ντόπιους και τουρίστες να αναζητήσουν καταφύγιο σε κοντινές παραλίες και καθώς θερμαίνεται το κλίμα οι ακραίοι καύσωνες και οι πυρκαγιές γίνονται ολοένα και συχνότερες στερώντας από τους ελαιώνες και τα πευκοδάση που περιβάλλουν την Αθήνα τον αναγκαίο χρόνο για να αναγεννηθούν, σημειώνει το δημοσίευμα του πρακτορείου.
Παραθέτει, μάλιστα, μια ζοφερή πρόβλεψη του καθηγητή δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών στο ΕΚΠΑ, Ευθύμιου Λέκκα, σύμφωνα με τον οποίο «αν υπάρξει μια νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που θα κάψει επί παραδείγματι την Πάρνηθα, τότε θα οδηγηθούμε σε ερημοποίηση».
Η κλιματική κρίση, που προκαλούν οι εκπομπές ρύπων από την καύση ορυκτών καυσίμων ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα στο βόρειο ημισφαίριο πυροδοτώντας ανησυχίες ότι περιοχές του πλανήτη ίσως καταστούν σύντομα μη κατοικήσιμες. Ο καυτός αέρας από τη Σαχάρα προκαλεί εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή σε χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, αλλά τώρα απειλεί και την Ευρώπη.
Η Ελλάδα ευάλωτη λόγω της κλιματικής αλλαγής
Η Ελλάδα είναι μεταξύ των ευάλωτων στην ερημοποίηση χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες και μειώνονται οι βροχοπτώσεις ευνοώντας την εκδήλωση πυρκαγιών – τάση που προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί με την υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αναφέρει το Bloomberg.
Οι επιπτώσεις είναι πιο ακραίες στη Μεσόγειο, που θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών αυξάνει τα επίπεδα αλατιού στο έδαφός της, φαινόμενο που επιταχύνει την ερημοποίηση.
Πυρκαγιές εκδηλώνονται στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών από τη δεκαετία του 1980, αλλά η κλιματική αλλαγή επιτείνει τον κίνδυνό τους, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ και ειδικό σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής Κίμωνα Χατζημπίρο.
Ο υδράργυρος αυτή την εβδομάδα πιθανώς να εκτοξευτεί μέχρι τους 47 βαθμούς Κελσίου στην ηπειρωτική Ελλάδα, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ που καταγράφηκε το 1977 στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε τη συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών σε αεροσκάφη και δυνάμεις της πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προειδοποιεί σήμερα ότι οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες και να επιδιώκει μακροπρόθεσμα την ανακατανομή πόρων για αναδάσωση και προληπτικά μέτρα στην Αττική.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας πάνω από το ένα τρίτο της επικράτειας της Ελλάδας διατρέχει υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης. Η εντατική γεωργία είναι από τους βασικούς συντελεστές της διάβρωσης του εδάφους, την οποία επιταχύνουν, ωστόσο, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι λιγότερες βροχοπτώσεις, αναφέρει το πρακτορείο.
Για τον καθηγητή Χατζημπίρο οι Αρχές στην Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσουν για την αντικατάσταση των πεύκων με άλλα, λιγότερο εύφλεκτα, δέντρα κοντά σε κατοικημένες περιοχές, ενώ θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια. «Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών, που συνδέονται με μετεωρολογικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες», λέει. «Κι αυτό σημαίνει ότι χρόνο με το χρόνο θα έχουμε όλο και χειρότερα φαινόμενα μέχρι την ερημοποίηση περιοχών, όπως η Αττική».