Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Bloomberg: Γιατί ο Πούτιν δεν θα κάνει το ασφαλές εμβόλιο Sputnik V

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι και τα δύο εμβόλια κατά της Covid-19 που αναπτύσσει η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που είχε θεωρηθεί ως το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Έχει εμβολιαστεί ο Ρώσος πρόεδρος;
«Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τον εκτεταμένο εμβολιασμό και ο αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτόν ως εθελοντής. Είναι αδύνατο», τόνισε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Ρώσος πρόεδρος εμβολιάστηκε. «Ο πρόεδρος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μη πιστοποιημένο εμβόλιο.» υποστήριξε

Η Ρωσία είναι η πέμπτη χώρα παγκοσμίως με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, ξεπερνώντας τα 2 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πούτιν, 68 ετών, ανήκει στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου λόγω της ηλικίας του. Η πρώτη ομάδα εθελοντών ηλικίας 60 ετών και άνω ξεκίνησε τις δοκιμές εμβολίων στις 28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass τον περασμένο μήνα.

Όσοι εργάζονται για την παραγωγή του εμβληματικού εμβολίου της Ρωσίας, Sputnik V, δήλωσαν την Τρίτη ότι οι αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι ήταν 91,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων, αν και τα τελικά αποτελέσματα του εμβολίου δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη. Μεταξύ εθελοντών που ξεκίνησαν τη διαδικασία εμβολιασμού νωρίτερα, προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν αποτελεσματικότητα άνω του 95%, σύμφωνα με το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την άδεια κυκλοφορίας του Sputnik V τον Αύγουστο και ένα δεύτερο ρωσικό εμβόλιο εγκρίθηκε τον Οκτώβριο, παρά το ότι οι δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του βρίσκονταν ακόμη στην φάση 3.

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό ιατρών, δασκάλων και υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος του έτους, οι κατασκευαστές των εμβολίων αναμένεται να παράγουν περίπου 2,9 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ρωσίας, Τατιάνα Γκολίκοβα.

Προσιτή η τιμή του εμβολίου
Το Sputnik V θα κοστίσει λιγότερο από 20 δολάρια στις διεθνείς αγορές και θα αποτελείται από δύο δόσεις, καθιστώντας το φθηνότερο από ξένους ανταγωνιστές που παράγονται από την Pfizer Inc. και τη Moderna Inc., δήλωσε η RDIF την Τρίτη.

Τα προσωρινά αποτελέσματα και η χαμηλή τιμή δείχνουν ότι «ο RDIF επέλεξε το σωστό εμβόλιο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Κίριλ Ντρμιτρίεφ σε συνέντευξή του. Το ταμείο παρακολούθησε περισσότερες από 24 προσπάθειες εμβολίων στη Ρωσία και επέλεξε το κρατικό κέντρο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Gamaleya και την τεχνολογία που βασίζεται στον ανθρώπινο αδενοϊό, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για χρόνια για άλλες ασθένειες,» δήλωσε ο Ντμίτρι.

Οι διεθνείς παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και η Ρωσία σχεδιάζει να παράγει δόσεις για 500 εκατομμύρια ανθρώπους στο εξωτερικό το 2021, σύμφωνα με δήλωση της RDIF. Η Ρωσία σκοπεύει να παρέχει το εμβόλιο στους πολίτες της δωρεάν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων