Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Bloomberg – Goldman Sachs: Ακόμα και με το εμβόλιο θα προκληθούν αναταραχές στις αγορές

Κι όμως, αν και όλος ο πλανήτης περιμένει με αγωνία την ανακοίνωση ότι βρέθηκε το εμβόλιο που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό, η Goldman Sachs προειδοποιεί τους επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι για νέες αναταράξεις στις αγορές, όταν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη. Αυτό, όπως εξηγεί, θα γίνει γιατί θα πυροδοτηθεί ένα sell-off στα ομόλογα και μια μετατόπιση από την τεχνολογία στις κυκλικές μετοχές (cyclical stocks: μετοχές εταιρειών που παρουσιάζουν κυκλικές διακυμάνσεις στην αξία τους, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας)

Η αυξημένη πιθανότητα να εγκριθεί εμβόλιο ως το τέλος Νοεμβρίου δεν έχει αποτιμηθεί επαρκώς από τις αγορές μετοχών, αναφέρουν αναλυτές της Goldman σε σημείωμά τους. Τους επόμενους μήνες, οι συνέπειες των εκλογών στις ΗΠΑ και η εξέλιξη του κορωνοϊού – εν μέρει με την επαναλειτουργία των σχολείων – είναι επίσης πιθανό να είναι βασικοί παράγοντες που θα οδηγήσουν τις αγορές, συμπληρώνουν.

«Η έγκριση ενός εμβολίου θα μπορούσε να θα θέσει εν αμφιβόλω τις εκτιμήσεις της αγοράς τόσο για την κυκλικότητα όσο και για τα αιώνια αρνητικά πραγματικά επιτόκια», αναφέρει η ομάδα της GS, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να υποστηρίξει πιο απότομες καμπύλες απόδοσης, παραδοσιακές κυκλικές μετοχές και τράπεζες, ενώ θα αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία των μετοχών του κλάδου τεχνολογίας.

Αν συμβεί αυτό σε συνδυασμό με μια αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ, οι αναδυόμενες αγορές ίσως επωφεληθούν «αν μειωθούν οι κίνδυνοι αναφορικά με την εμπορική πολιτική και αυξηθούν οι φορολογικοί κίνδυνοι».

Αν και οι στρατηγικοί αναλυτές αναφέρουν ότι μπορεί να είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούν επιθετικά οι επενδυτές για μια τέτοια αλλαγή, συστήνουν τα options. Για παράδειγμα, ορισμένα options στον S&P 500 εξακολουθούν να φαίνονται ελκυστικά και η Goldman βλέπει άνοδο στο επίπεδο των 3.700 μονάδων εάν υπάρξει πρώιμο εμβόλιο.

Αντίθετα, θα υπάρξει υποχώρηση στο επίπεδο των 2.200 αν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Ο αμερικανικός δείκτης έκλεισε χθες κοντά στις 3.328 μονάδες

Τέλος, οι αναλυτές της GS αναμένουν ότι η εξασθένηση του δολαρίου θα συνεχιστεί.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων