Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Bloomberg – Goldman Sachs: Δολάριο και Bitcoin μπορούν να συνυπάρχουν

Ο χρυσός και το Bitcoin μπορούν να συνυπάρχουν, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group, η οποία σε ενημερωτικό της σημείωμα αναφέρει ότι μπορεί μεν το ψηφιακό νόμισμα να «κλέβει» ζήτηση από το παλαιότερο «ασφαλές καταφύγιο», όμως η θέση του πολύτιμου μετάλλου δεν απειλείται.

«Οι πρόσφατες χαμηλές αποδόσεις του χρυσού έναντι των ισοτιμιών και του δολαρίου δημιουργεί ανησυχίες σε κάποιους επενδυτές ότι το Bitcoin αντικαθιστά τον χρυσό ως επιλογή αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού», αναφέρεται στο σημείωμα της τράπεζας. Παρότι καταγράφεται ένας βαθμός υποκατάστασης στις επενδυτικές τοποθετήσεις, «δεν θεωρούμε ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα του Bitcoin συνιστά απειλή για τον χρυσό ως έσχατο επενδυτικό καταφύγιο».

Το Bitcoin έχει καταγράψει ράλι αυτόν τον μήνα, ξεπερνώντας τα 23.000 δολάρια την Πέμπτη και ενώ είχε ξεπεράσει το ορόσημο των 20.000 δολαρίων για πρώτη φορά την αμέσως προηγούμενη μέρα. Το ράλι ανόδου του Bitcoin έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με το κατά πόσον θα υποβαθμίσει τον ρόλο του χρυσού, με την JPMorgan Chase & Co. να υποστηρίζει ότι η άνοδος των κρυπτονομισμάτων στην κυριάρχη χρηματαγορά επηρεάζει τους όγκους διακίνησης του χρυσού.

Οργανισμοί και πλούσιοι επενδυτές τείνουν να αποφεύγουν τα κρυπτονομίσματα επικαλούμενοι «ζητήματα διαφάνειας, ενώ οι κερδοσκοπικές επενδύσεις που προσελκύει το Bitcoin του προσδίδουν τον χαρακτηρισμό του “επικίνδυνου” asset», αναφέρει η Goldman. «Δεν βλέπουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το ράλι του Bitcoin “κανιβαλίζει” την bull market του χρυσού και εκτιμούμε ότι αυτά τα δύο μπορούν να συνυπάρχουν»

Το Bitcoin έχει τριπλασιαστεί φέτος, ενώ ο χρυσός αυξήθηκε κατά 24% στη χρονιά με το ρεκόρ που κατέγραψε στα 2.075 δολάρια ανά ουγγιά τον Αύγουστο. Μάλιστα ο Scott Minerd της Guggenheim Investments εκτιμά ότι η έλλειψη του Bitcoin, σε συνδυασμό με την «αχαλίνωτη εκτύπωση χρημάτων» από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα, αποτελούν ενδείξεις ότι το κρυπτονόμισμα θα μπορούσε να φτάσει και τα φτάσει τα… 400.000 δολάρια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων