Την γερουσιαστή Καμάλα Χάρις επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν για να διεκδικήσουν από κοινού το Οβάλ Γραφείο στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.
Η Καμάλα Χάρις, είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που διεκδικεί το συγκεκριμένο πόστο. Στο παρελθόν είχε διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών ενώ παρά τις αρχικές επικρίσεις της προς τον Τζο Μπάιντεν, έγινε υποστηρίκτριά του μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Η ίδια μάλιστα δίνει μάχες για τη διαφυλετική δικαιοσύνη.
Η Χάρις είναι 55 ετών και η πρώτη μαύρη γυναίκα και το πρώτο πρόσωπο με Ινδική καταγωγή που προτείνεται για μεγάλο πόστο από μεγάλο αμερικανικό κόμμα. Είναι μάλιστα η τέταρτη γυναίκα που διεκδικεί προεδρικό αξίωμα. Θεωρείται δε ότι φέρνει σθένος στην προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, και μια προσωπική ταυτότητα και οικογενειακή ιστορία που πολλοί θεωρούν ότι εμπνέει.
Η ανακοίνωσή της έγινε από τον ίδιο τον υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε γραπτό μήνυμά του και σε e-mail προς τους ψηφοφόρους του έγραψε: «Εδώ Τζο Μπάιντεν. Μεγάλα νέα: Διάλεξα την Καμάλα Χάρις ως συνυποψήφιά μου. Μαζί, μαζί σας, θα νικήσουμε τον Τραμπ», έγραψε.
Η ιστορία της θεωρείται ότι συμβαδίζει με την ιστορία της Καλιφόρνια. Κόρη μεταναστών, η Χάρις μεγάλωσε στο Όκλαντ και στο Μπέρκλεϊ, παρακολούθησε το πανεπιστήμιο του Χάουαρντ και έκανε καριέρα στην ποινική δικαιοσύνη, πριν γίνει η δεύτερη μαύρη γυναίκα που εκλέχθηκε στη Γερουσία.
Λίγο αργότερα το ανακοίνωσε και στο twitter, κάνοντας λόγο για άφοβη μαχήτρια. Αύριο θα κάνουν μάλιστα τις πρώτες τους κοινές δηλώσεις στο Ντέλαγουερ.
Γιατί θεωρήθηκε η ιδανική συνυποψήφια
Η Χάρις έχει όλα αυτά που λείπουν από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Η νέα γερουσιαστής από την Καλιφόρνια είναι νεώτερη και είναι έγχρωμη. Καθώς, ο Μπάιντεν έρχεται σε σύγκρουση με δικομματικά κλισέ, η Χάρις κερδίζει την εκτίμηση της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών για την αμείλικτη συμπεριφορά της σχετικά με την κατ’ αντιπαράθεση εξέταση των αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ.
Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν με κάθε τρόπο την αύξηση της συμμετοχής των Αφροαμερικανών στις προεδρικές εκλογές του 2020, ενώ αποδίδουν την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στην μειωμένη συμμετοχή των Αφροαμερικανών στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Από τα μαχαίρια στα… μέλια
Πάντως η σχέση των δύο δεν ήταν πάντα ανέφελη… Τον Ιούλιο του 2019, στο πρώτο debate, η πιο δραματική στιγμή της βραδιάς ήταν αποτέλεσμα μιας ερώτησης σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις, όταν η Χάρις παρενέβη, λέγοντας ότι είχε το δικαίωμα να απαντήσει ως η μόνη μαύρη υποψήφια του debate.
Η γερουσιαστής της Καλιφόρνια και πρώην εισαγγελέας έστρεψε τότε τα πυρά της στον Μπάιντεν, καταγγέλλοντας το ιστορικό του συνυποψήφιού της αναφορικά με τα ζητήματα φυλετικών διακρίσεων: «Δεν πιστεύω ότι είσαι ρατσιστής», είπε η Χάρις, απευθυνόμενη στον πρώην αντιπρόεδρο. «Αλλά», συνέχισε, «είναι προσωπικό. Και ήταν πραγματικά οδυνηρό να ακούω να μιλάτε με θερμά λόγια για δύο γερουσιαστές των Ηνωμένων Πολιτειών που έχτισαν αυτή τη φήμη και την καριέρα τους βασιζόμενοι στον φυλετικό διαχωρισμό σε αυτήν τη χώρα».
Η επίθεσή της αφορούσε σε ένα σχόλιο που είχε κάνει ο Μπάιντεν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, στο οποίο μίλησε με θερμά λόγια για δύο πρώην γερουσιαστές – οπαδούς του φυλετικού διαχωρισμού.
Όταν κλήθηκε από τους αντιπάλους του να ζητήσει συγγνώμη, εκείνος αρνήθηκε. Η Κάμαλα Χάρις τον κατηγόρησε λοιπόν τότε ότι υποστήριζε πολιτικές που θα εμπόδιζαν νέους μαθητές σαν την ίδια να φοιτήσουν στο σχολείο σε περιοχές όπου κυριαρχεί το λευκό στοιχείο. Φανερά αναστατωμένος, ο Μπάιντεν κοίταξε αλλού και όχι την ίδια. «Αυτό ο χαρακτηρισμός της θέσης μου είναι απολύτως εσφαλμένος. Δε έχω επαινέσει τους ρατσιστές. Αυτό δεν είναι αλήθεια», μονολόγησε χωρίς να αναφερθεί στο θέμα αυτό ποτέ ξανά…