Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Bloomberg: «Κωλοτούμπα» Βρετανίας – Προσπαθεί να «μαλακώσει» το νομοσχέδιο Τζόνσον

Βρετανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται πρόθυμοι να «μαλακώσουν» το νομοσχέδιο του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, μια κίνηση που θα μπορούσε να αναθερμάνει τις αποτυχημένες συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με γνώστες του θέματος και

Οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών έχουν «παγώσει», με τον Βρετανό πρωθυπουργό να ανακοινώνει την Παρασκευή ότι θα επικεντρωθεί στις προετοιμασίες για έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στο τέλος του έτους χωρίς εμπορική συμφωνία. Ωστόσο, εμφανίζεται πρόθυμος να συνεχίσει τις συνομιλίες εφόσον η ένωση αλλάξει στάση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Sky News, ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε σχετικά μικρές παραχωρήσεις στο θέμα του Brexit καθώς η πόρτα παραμένει μισάνοιχτη, αν όμως η ΕΕ δεν μετακινηθεί καθόλου, θα υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία για το εμπόριο,

Ένα από τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από το νομοσχέδιο του Τζόνσον για την εσωτερική αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο εν λόγω νομοσχέδιο ξαναγράφονται τμήματα της συμφωνίας αποχώρησης που είχε συμφωνηθεί με την ΕΕ πέρυσι.

Η ΕΕ λαμβάνει νομικά μέτρα εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν ζητήσει από τον Τζόνσον να αφήσει τις αμφιλεγόμενες ρήτρες σχετικά με το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, σε αντάλλαγμα για οποιασδήποτε ευρύτερη συμφωνία.

Μέχρι στιγμής, ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, αλλά οι αξιωματούχοι του πιστεύουν ότι το Κοινοβούλιο θα του ασκήσει πίεση, όταν τα μέλη της Βουλής των Λόρδων- το μη αιρετό ανώτερο σώμα του Ηνωμένου Βασιλείου- καταργήσουν τις ρήτρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Το νομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή των Λόρδων σήμερα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές θα απορρίψουν μόνο τα επίμαχα άρθρα κατά τις επόμενες 2 εβδομάδες που διαρκέσει η κοινοβουλευτική διαδικασία.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ενταθεί η πίεση στον Τζόνσον σχετικά με τη διατήρηση των ρητρών.

Γνώστες του θέματος αναφέρουν ότι ο Τζόνσον θα αποσύρει ή θα «στρογγυλέψει» τα πιο δύσκολα τμήματα του νόμου εάν εξασφαλίσει μια γενική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, ενδεχομένως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους.

Το νομοσχέδιο δίνει στους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου την εξουσία να ξαναγράψουν μονομερώς τους κανόνες εμπορίου με τη Βόρεια Ιρλανδία – που αποτελεί το επίκεντρο μιας από τις πιο έντονες διαπραγματεύσεις για ολόκληρη τη διαδικασία του Brexit- καθώς και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να αποφύγουν την επιστροφή σημείων ελέγχου στα σύνορα με την Ιρλανδία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων