Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Bloomberg: «Μayday» από τις τουρκικές αεροπορικές εταιρείες

Κρατική ενίσχυση ύψους 20 δισ. τουρκικών λιρών (2,5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) μέσω τραπεζικών δανείων ζητούν οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πάγωμα της ταξιδιωτικής κίνησης.

Εκπρόσωποι των αεροπορικών εταιρειών συναντήθηκαν την Τετάρτη στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών Αντίλ Καραϊσάιλογλου, όπως ανέφεραν στο Bloomberg γνώστες του ζητήματος, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραϊσάιλογλου βλέπει με θετικό μάτι το αίτημα και προτίθεται να φέρει το ζήτημα στο κυβερνητικό τραπέζι, και πιο συγκεκριμένα να το θέσει στον υπουργό Οικονομικών της χώρας Λούφι Έλβαν. Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την παραπάνω πληροφορία.

Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η απροθυμία των επιβατών να μετακινηθούν αεροπορικώς έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στον κλάδο.

Η κατάσταση στον κλάδο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ναυαρχίδα των τουρκικών αερογραμμών Turkish Airlines, η οποία σημείωσε σημαντικές απώλειες στο εννεάμηνο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η TAV και η εταιρεία χαμηλού κόστους Pegasus.

Ειδικότερα, η Turkish Airlines προχώρησε σε μειώσεις των απολαβών του προσωπικού και έθεσε αλλοδαπούς πιλότους σε άδεια άνευ αποδοχών για να μειώσει το κόστος.

Μάλιστα, οι αναλυτές του Bloomberg αναμένουν ότι η Turkish Airlines θα ανακοινώσει ρεκόρ ζημιών ύψους 7,31 δισ. λιρών φέτος.

«Οι αεροπορικές εταιρείες χρειάζονται χρηματοδότηση περίπου 2 δισ. δολ. έως τα τέλη του επόμενου έτους για να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας», είχε δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Pegasus, Μεχμέτ Νανέ σε συνέντευξή του στο BloombergHT τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης της βιομηχανίας μεταφορών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει μειωθεί κατά 13% φέτος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων