Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Bloomberg: Έκπληξη από τη Moody’s – Αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Ba3

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Ba3, με σταθερές προοπτικές, από B1 με σταθερές προοπτικές, προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά το τρέχον έτος κατά 9%, αλλά βλέπει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Εκτιμά ότι η χώρα θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης κατά μέσο όρο περίπου 3,5% μεσοπρόθεσμα. Όπως αναφέρει, οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά την αρνητική βραχυπρόθεσμη επίπτωση, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα.

Στους βασικούς λόγους για την αναβάθμιση ο οίκος αναφέρει και το γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς.

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της» δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει».

Στην απόφαση αυτή του Οίκου ο υπουργός Οικονομικών βλέπει χειροπιαστή απόδειξη της εμπιστοσύνης που γεννά στις διεθνείς αγορές η διαχείριση της τρέχουσας κρίσης από την κυβέρνηση και η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Σταϊκούρας: Αυξημένη εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση
«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της. Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει» τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Η εξέλιξη αυτή, προσθέτει, «συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την Κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.»

«Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».

Bloomberg: Moodys raises Greece rating as reforms bring tangible progress

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων