Ο Κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας και ο μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βολερουά ντε Γκαλό, είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση οφείλει να είναι πιο προσεκτική στην επέκταση των δαπανών και τη δημιουργία χρεών που δεν συνδέονται ευθέως με την υγειονομική κρίση του κοροναϊού.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματική, καθώς ο ρυθμός των δαπανών, αφαιρώντας τα μέτρα Covid-19, επιταχύνεται «ακόμη πιο γρήγορα» από ό, τι πριν από την κρίση του ιού, δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο France Inter το Σάββατο.
Όταν η κυβέρνηση επέβαλλε lockdown στη Γαλλίας την άνοιξη για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους «ανεξάρτητα από το κόστος».
Δημόσιο χρέος από 98% στο 117% του ΑΕΠ
Η τήρηση αυτής της υπόσχεσης σήμαινε αύξηση των δαπανών ταυτόχρονα με την κατάρρευση της οικονομίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κυβέρνησης, το δημόσιο χρέος θα φθάσει σε περισσότερο από 117% της οικονομικής παραγωγής φέτος από 98% το 2019.
«Καθώς τα πράγματα βελτιώνονται, η υπόσχεση «ανεξάρτητα από το κόστος» θα πρέπει να μετατραπεί σε «όταν αξίζει τον κόπο, αν αξίζει τον κόπο», δήλωσε ο Βιλερουά στη σημερινή του συνέντευξη. Η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο επιλεκτική στις δαπάνες, υποστήριξε: “Υπάρχει ακόμη πρόοδος που πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το μέτωπο.”
Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να δοθεί ώθηση στη γαλλική οικονομία χωρίς να επιβαρύνει με περισσότερο χρέος ήταν ανέκαθεν το κύριο πρόβλημα για τον Πρόεδρο Μακρόν. Ο 42χρονος πρόεδρος δεν κατάφερε ποτέ να μειώσει το δημόσιο δανεισμό της Γαλλίας πριν από την κρίση του Covid-19 , με αποτέλεσμα η οικονομία να μπει στην κρίση της πανδημίας σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τη Γερμανία και άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης.
«Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να εξοφλήσουμε το χρέος», δήλωσε ο Βιλερουά. Εάν οι επενδυτές χάσουν τέτοια εμπιστοσύνη, αυτό θα σήμαινε υψηλότερα επιτόκια, πρόσθεσε.
Επικίνδυνο χρέος
«Λέω πολύ ξεκάθαρα, δεν έχουμε πετύχει το στόχο μας για τη τισάθευση των δαπανών», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας. «Δεν μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας τα πάντα, συνεχώς».
«Υπάρχει χρέος που είναι δικαιολογημένο, και αυτό είναι το χρέος Covid-19, και υπάρχει χρέος που είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Γαλλίας. «Αυτό πρέπει να προσέξουμε.»
Μιλώντας νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για τη France Inter, ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ είπε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η απασχόληση, οι επενδύσεις και η οικονομική ανάκαμψη.
«Όλο το χρέος που συνδέεται με αυτήν την κρίση είναι επενδύσεις. Θα πρέπει να επιστραφεί, το έλεγα πάντα. Αλλά αυτό θα γίνει όταν επιστρέψει η ανάπτυξη », είπε ο Λε Μερ.
Ο Βιλερουά ωστόσο αναγνώρισε ότι από το τέλος του lockdown, η γαλλική οικονομική ανάκαμψη ήταν «μάλλον ισχυρότερη από το αναμενόμενο», προσθέτοντας ότι δεν βλέπει κανένα λόγο να αλλάξει τις προβλέψεις ανάπτυξης της χώρας το 2020.