Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Bloomberg: Ο κορωνοϊός και το ιστορικό deal για τις τιμές του πετρελαίου

Μετά από τέσσερις μέρες μεγάλων εντάσεων οι χώρες που αποτελούν τον ΟΠΕΚ +, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, συμφώνησαν τελικά να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου τους ως απόκριση στην κατάρρευση της ζήτησης λόγω του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η συμφωνία θα τεθεί ξανά υπό συζήτηση όταν ο κόσμος γυρίσει στην κανονικότητα.

Το δράμα εντάθηκε από το Μεξικό που αρνήθηκε να αποδεχθεί την κατανομή του. Η φάρσα ακολούθησε όταν ο υπουργός πετρελαίου της χώρας έφυγε από την εικονική συνάντηση του ΟΠΕΚ + για να διεξαγάγει ξεχωριστές συνομιλίες με τους Αμερικανούς και Καναδούς ομολόγους του, ενώ οι άλλοι υπουργοί ενέργειας αγωνίστηκαν για ώρες και έπειτα για μέρες για το πώς να ανταποκριθούν

Το Μεξικό κλήθηκε να περικόψει 400.000 βαρέλια την ημέρα παραγωγής στην πρώτη φάση μιας συμφωνίας του ΟΠΕΚ +, η οποία θα διεξαγόταν για μια άνευ προηγουμένου διετία. Προσφέρει το ένα τέταρτο αυτού και από μια ελαφρώς υψηλότερη γραμμή αναφοράς από ό, τι ζητήθηκε.

Θα πρέπει σε αυτό σημείο να τονιστεί πως αυτός που έσωσε την παρτίδα ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρότεινε μια συμφωνία με τον Πρόεδρο του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador, όπου 250.000 βαρέλια ημερησίως της “καθοδηγούμενης από την αγορά” πτώσης στην παραγωγή των ΗΠΑ θα ανακατανεμηθούν ως “μεξικάνικα”.

Αντικειμενικά, η συμφωνία του ΟΠΕΚ + είναι ιστορικά μεγάλης εμβέλειας, δεδομένου του μεγέθους των περικοπών και της διάρκειας τους, μολονότι είναι αμφίβολο πόση αξία έχει ο καθορισμός στόχων για δύο χρόνια, όταν παραμένουν αβέβαιες οι τιμές. Οι 20 παραγωγοί που θα συμμετάσχουν αρχικά θα μειώσουν την παραγωγή τους κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ το Μεξικό θα μειώσει την παραγωγή κατά 23% για δύο μήνες – τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Όπως συμβαίνει τώρα, οι περικοπές του Μεξικού θα λήξουν με την πρώτη φάση της συμφωνίας, όταν πιθανότατα θα πρέπει να εγκαταλείψει τον OPEC +. Η μείωση για τις υπόλοιπες 19 χώρες θα περιοριστεί σε 7,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους και στη συνέχεια σε 5,8 εκατομμύρια βαρέλια για άλλους 16 μήνες, μέχρι τον Απρίλιο του 2022.

Η συμφωνία εγείρει ακόμη μεγαλύτερες ερωτήσεις από το Μεξικό. Η Ρωσία, για παράδειγμα, πρόκειται να μειώσει την παραγωγή της κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Με τις τιμές του πετρελαίου στο πάτωμα, η δημιουργία αποθεμάτων έχει νόημα ούτως ή άλλως, και η Κίνα και η Ινδία έχουν ήδη αρχίσει. Ωστόσο, ο χώρος αποθήκευσης είναι περιορισμένος.

Οι ΗΠΑ έχουν περιθώριο για άλλα 77 εκατομμύρια βαρέλια στο πετρελαϊκό αποθεματικό τους, αλλά το Κογκρέσο αρνήθηκε τον περασμένο μήνα να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για μια αρχική αγορά 30 εκατομμυρίων βαρελιών. Οι έμποροι πετρελαίου και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να αγοράσει επιπλέον 80 εκατομμύρια έως 100 εκατομμύρια βαρέλια φέτος.

Εν τω μεταξύ, η ινδική κυβέρνηση ζητά από τις κρατικές εταιρείες να αγοράσει 15 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ για να γεμίσουν τις δεξαμενές της. Πέρα από αυτές τις τρεις χώρες, υπάρχει μικρή χωρητικότητα αποθήκευσης σε άλλες τοποθεσίες.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από πέντε χρόνια που η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να επιδιώξει μια πολιτική αντίστασης έχει καταρρεύσει. Μετά από μόλις ένα μήνα, αυτή η περίοδος διήρκεσε ακόμη πιο σύντομο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη προσπάθεια, η οποία έληξε με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ + με τη Ρωσία και άλλες χώρες προς το τέλος του 2016.

Τέλος, έχουμε μπει σε μία εποχή, όπου παρατηρείται εκτεταμένη κατάρρευση της ζήτησης του πετρελαίου. Όμως είναι εξαιρετικά απίθανο να μην τεθεί στο μικροσκόπιο η συγκεκριμένη συμφωνία όταν
επιστρέψει η κανονικότητα. Η συμφωνία από μόνη της έχει τα χαρακτηριστικά μίας προσωρινής εκεχειρίας μεταξύ των τριών μεγάλων παραγωγών πετρελαίου.

Bloomberg: The Historic Oil Price Truce Won’t Last
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων