Η Σύνοδος για το Κλίμα που έλαβε τόση δημοσιότητα έχει βρει εμπόδια με την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
Παραταύτα, μπορεί ακόμα να κάνει τη διαφορά.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, συνόψισε τα αντικείμενα της συνόδου COP26 στη Γλασκόβη ως «άνθρακας, αυτοκίνητα, μετρητά και δέντρα».
Πρόκειται για μια καλή ατζέντα: Πράσινη ενέργεια, πράσινες μεταφορές, χρηματοδότηση στα αναπτυσσόμενα κράτη και δράσεις ενάντια της αποψίλωσης των δασών.
Η πρόοδος σε όλα αυτά δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο ο πλανήτης ίσως να μπορεί ακόμα να αλλάξει κατεύθυνση.
Τα προβλήματα είναι η πανδημία που καθυστέρησε τη σύνοδο, η απροθυμία κάποιων χωρών να πάρουν δραστικά μέτρα και η απουσία κάποιων, όπως η Κίνα που αποτελεί μεγάλο μέρος του προβλήματος, αλλά και της λύσης.
Η Γλασκόβη θα μπορούσε όμως να επιτύχει αν αντιμετωπίσει με σθένος δύο προκλήσεις:
Η πρώτη είναι να οριστικοποιήσει την παγκόσμια νομοθεσία για την αγορά σε ότι αφορα τον άνθρακα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Χώρες όπως η Βραζιλία, που μέχρι τώρα έφερναν κωλύμματα δείχνουν έτοιμες να συνεργαστούν.
Η δεύτερη είναι να υποστηριχτεί και να χρηματοδοτηθεί η αγορά των φτωχώτερων κρατών. Προ δεκαετίας είχαν υποσχεθεί 100 δις δολάρια, τα οποία όμως δεν δόθηκαν ποτέ. Αυτό είναι ένα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με το τι ξόδεψαν τα ανεπτυγμένα κράτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πολυμερή χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα θα πρέπει να ρισκάρουν και να επενδύσουν σε υποδομές προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα και στην κατασκευή φιλικών προς το περιβάλλον εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στην Νότιο Αφρική και την Ασία.
Είναι εύκολο κανείς να θεωρήσει ότι οι συνόδοι για το κλίμα είναι αναποτελεσματικές, αλλά έχουν επιφέρει αποτελέσματα. Πριν τη Συμφωνία του Παρισιού η θερμοκρασία κόντευε να ανέβει κατά 4 βαθμούς Κελσίου, λίγο πριν τελειώσει ο αιώνας. Τώρα βρίσκεται στους 3, το οποίο είναι καταστροφικό, αλλά δεν παύει να είναι μια βελτίωση.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια προσπάθεια για τη μείωση και των εκπομπών μεθανίου, ένα αέριο του θερμοκηπίου που προκαλεί πιο βραχυπρόθεσμες ζημιές απ’ ότι το διοξείδιο του άνθρακα.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να δείξουν πως εστιάζουν και στην εφαρμογή των αποφάσεων και όχι μόνο σε ανακοινώσεις.