Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Bloomberg: Ο Τσίπρας βιάστηκε να παίξει το «χαρτί» της καθαρής εξόδου

Στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα, αναφέρεται με νέο του άρθρο το Bloomberg.

Εν όψει της ελληνικής εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, ο 43χρονος Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, όπως σημειώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

O Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τον Ιούλιο, σε συνδυασμό με κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, θα επιτρέψει μια «καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα», αλλά όσοι του ασκούν κριτική δεν είναι βέβαιοι πως αυτό θα έχει θετική επίπτωση για την κυβέρνηση στο εκλογικό σώμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε το μεγάλο λάθος να παίξει πολύ νωρίς το χαρτί της «καθαρής εξόδου», παρά την έλλειψη σχεδίου για την ελληνική οικονομία στην περίοδο μετά τη διάσωση», δήλωσε ο συμπρόεδρος των συμβούλων Teneo Intelligence στο Λονδίνο, Βολφγκάνο Πίκολι.

Μετά από 8 χρόνια οικονομικής ύφεσης και τρία προγράμματα διάσωσης, οι δανειστές θα κληθούν να αποφασίσουν για το κατά πόσο υπάρχει ανάγκη ενός μετα-σωστικού προγράμματος για την Ελλάδα.   Οποιαδήποτε εσωτερική αμφισβήτηση θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη λεπτή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Τσίπρα πριν τις εθνικές εκλογές που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος, ενώ η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Στο εγχώριο μέτωπο ξεχωρίζουν οι προετοιμασίες για την οικονομική κατάσταση μετά το τέλος της περιόδου διάσωσης αλλά και οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος.   Όπως τονίζει το Bloomberg, εκτός από τις πολιτικές εντάσεις με τους αντιπάλους του ο Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει ακόμα και τους συμμάχους.

Παράλληλα, η διπλωματική ένταση οξύνεται με την Τουρκία ενώ περιφερειακή αστάθεια προκύπτει και από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων