Το Bloomberg καταπιάνεται με την απόφαση του Έλον Μασκ να σταματήσει την υποστήριξη πληρωμών με bitcoin για αυτοκίνητα Tesla τονίζοντας ότι ο ιδρυτής της αυτοαναιρείται συχνά όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα και επισημαίνοντας ότι τρολάρει το διαδίκτυο.
“Όταν η αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα αγόραζε Bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα άρχιζε επίσης να το δέχεται ως μέσο πληρωμής, ο δισεκατομμυριούχος ισχυρός άνδρας της, Elon Musk, δεν είχε και πολλά να πει για τη σπατάλη ενέργειας που είναι συνδεδεμένη με το κρυπτονόμισμα – παρά την προφανή ασυνέπεια αυτής της στάσης με τα “πράσινα διαπιστευτήρια” που διαθέτει η εταιρεία του.
Κι όταν οι ομόλογοί του “ταύροι” του Bitcoin, Jack Dorsey και Cathie Wood, τον περασμένο μήνα, υποστήριξαν έκθεση στην οποία προβαλλόταν ο ισχυρισμός ότι ο συνδυασμός εξόρυξης κρυπτονομισμάτων και πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, ο Musk επαίνεσε το περιεχόμενό της ως “αληθινό”, παρόλο που οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις της μύριζαν “πράσινο ξέπλυμα” μη φιλικών προς το περιβάλλον δραστηριοτήτων”, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο στη συνέχεια κατηγορεί τον Μασκ για έλλειψη συνεκτικής στρατηγικής:
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναγνωρίζει ο Μασκ την άβολη αλήθεια γύρω από το bitcoin: “οι ενεργειακά απαράδεκτοι αλγόριθμοι εξόρυξης από ορισμένες απόψεις καταναλώνουν περισσότερη ισχύ από ολόκληρες χώρες, η ταχύτητα της ξαφνικής στροφής του δίνει μια εικόνα έλλειψης συνεκτικής στρατηγικής”.
Το Μέσο αναφέρει ότι οι οπαδοί των κρυπτονομισμάτων κρέμονται από τα χείλη του ιδρυτή της Tesla και επλήγησαν πό την απώλεια 365 δισεκατομμύρια δολ. στην κεφαλαιοποίηση του Bitcoin μετά την απόφαση του Musk να σταματήσει την υποστήριξη πληρωμών για αυτοκίνητα Tesla με το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα.
“Το να λάβει κανείς το tweet του απολύτως στα σοβαρά – πράγμα επικίνδυνο όταν έχει να κάνει κανείς με έναν χαρακτήρα τόσο ευμετάβλητων διαθέσεων όσο ο Musk – υποδηλώνει ότι οι “εναλλακτικές” ενεργειακές “αλήθειες” που διακινούν οι Bitcoiners δεν κερδίζουν σε θελκτικότητα”.
Συνεχίζοντας αναφέρει ότι ο Μασκ επικαλέστηκε ανησυχίες για την «ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για mining και συναλλαγές Bitcoin», ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Tesla μπορεί να αποδεχθεί άλλα κρυπτονομίσματα, αν είναι λιγότερο ενεργοβόρα. Σημείωσε επίσης πως η εταιρεία του δεν θα πουλήσει τα Bitcoins που κατέχει.
Καταλήγοντας το δημοσίευμα καταπιάνεται με τους λόγους που ο Μασκ προχώρησε σε αυτή την κίνηση και τον κατηγορεί για τις πολλές του μεταστροφές σε ότι αφορά τα κρυπτονομίσματα:
“Θέτοντας στο κάδρο τους φόβους για τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των ομολόγων που αυξάνονται και αποθαρρύνουν υπεραισιόδοξες και υπερφιλόδοξες επενδύσεις. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί την τρέχουσα εβδομάδα. Οι μετοχές της ARK της Wood και της Tesla έχουν δει απότομη πτώση. Το Bitcoin εξακολουθεί να κινείται πάνω από τα 50.000 δολ., ωστόσο, μετά από πτώση 8% σε τρεις ημέρες, δεν μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί κάποιου είδους ασυναγώνιστη αντιστάθμιση του πληθωρισμού.
Αφήνοντας την πόρτα ανοιχτή για τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων τα οποία είναι λιγότερο ενεργειακά “σπάταλα” από το Bitcoin, αντισταθμίζει τα στοιχήματά του για το μέλλον του χρήματος – και διατηρεί το δικαίωμα να συνεχίσει να “τρολάρει” το Διαδίκτυο.
Οριν λίγες μέρες ρώτησε τους οπαδούς του εάν η Tesla θα πρέπει να αρχίσει να δέχεται ως μέσο πληρωμής το σατιρικό Dogecoin, λίγες μόλις ημέρες αφότου το είχε χαρακτηρίσει “απάτη” στην εκπομπή Saturday Night Live. Το Ethereum, εν τω μεταξύ, στοχεύει να απομακρυνθεί από το μοντέλο εξόρυξης το οποίο βασίζεται σε υπολογιστική “εργασία” προς ένα νέο το οποίο να τροφοδοτείται από ήδη υπάρχοντα “μερίδια” σε κρυπτονομίσματα. Εναλλακτικά μοντέλα υφίστανται ήδη.
Ωστόσο, όσο περισσότερο ο Musk κάνει συνεχείς στροφές σε ζητήματα πληρωμών και ασχολείται με memes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κωμικές εμφανίσεις στην τηλεόραση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να εντοπίσει κανείς πού τελειώνει το μέλλον του χρήματος και πού αρχίζει η “απάτη”. Αυτό, δηλαδή, που είναι ακριβώς και το πραγματικό ζήτημα”.