Στις επενδύσεις, ως το συστατικό που λείπει από την προσπάθεια ανάκαμψης στην Ελλάδα, αναφέρεται το Bloomberg, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν έχει έλθει ακόμη η “τελευταία πράξη” του ελληνικού δράματος.
Καθώς η δυναμική τώρα οικοδομείται και ενώ τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους, από τη μεταποίηση έως το εμπόριο, το βασικό συστατικό των επενδύσεων εξακολουθεί να εκλείπει, αναφέρει το Bloomberg.
Αυτό σημαίνει ότι το κοινωνικό κόστος παραμένει υψηλό σε μία χώρα, όπου η ανεργία εξακολουθεί να αγγίζει το 21%, ακόμη και αν υποχωρεί μετά από 4 χρόνια. Για να πέσει το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 20%, η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να αναπτύσσονται κατά μέσο όρο 8% για τα επόμενα χρόνια, όπως παρατηρεί ο Νικόλαος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.
“Δεν μπορείς να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις”, σημειώνει ο κ. Μαγγίνας. Όπως επισημαίνει, μέχρι στιγμής η ανάκαμψη της απασχόλησης έχει καταγραφεί σε τομείς περιορισμένης ειδίκευσης, όπως είναι ο τουρισμός, που δεν βελτιώνουν την παραγωγικότητα. Αλλά αυτό, όπως λέει, ήταν το εύκολο κομμάτι και πλέον χρειάζεται η χώρα να εστιάσει στην προσέλκυση κεφαλαίων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιμένει ότι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της χώρας θα ανοίξει τις πύλες για επενδύσεις, αλλά οι ενδείξεις που συνηγορούν σε αυτό, είναι ελάχιστες. Εντούτοις, την ώρα που οι επενδύσεις παραμένουν στάσιμες, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά για 11ο διαδοχικό μήνα, τον Αύγουστο, και η μεταποίηση διαμορφώθηκε σε υψηλό 9 μηνών, τον προηγούμενο μήνα. Ακόμη και οι πληγέντες καταναλωτές της χώρας βοηθούν, με τις λιανικές πωλήσεις να αυξάνονται από τις αρχές του έτους.
Ωστόσο, οι διαμάχες για μια σειρά από επενδυτικά projects υψηλού προφίλ έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει πρόοδο. Το δημοσίευμα αναφέρεται, ενδεικτικά, στην περίπτωση της Eldorado Gold.
“Οι επενδύσεις είναι το συστατικό που είναι πιο ευάλωτο στην αβεβαιότητα”, σχολιάζει ο κ. Μαγγίνας. “Υπάρχουν πολλές αναβαλλόμενες επενδύσεις από το 2015 έως το 2016 σε εξέλιξη που μπορούν να δώσουν μία ώθηση”, όπως λέει.