Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Bloomberg: Ποιος λαός κατάφερε να πλουτίσει εν μέσω πανδημίας;

Η πανδημική κρίση και οι οικονομικές της συνέπειες έριξαν τη βαριά τους σκιά στην Ευρώπη και διεθνώς, καθώς κράτη και κυβερνήσεις αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, υπάρχει μία χώρα που αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς η οικονομία της ενισχύθηκε κατά 930 δισ. δολάρια εν μέσω πανδημίας. Ο κλήρος πέφτει στη σκανδιναβική χερσόνησο και πιο συγκεκριμένα στη Δανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα νοικοκυριά στη Δανία είχαν καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία – κυρίως με τη μορφή μετοχών και ομολόγων – 5,66 τρισεκατομμύρια κορώνες (930 δισεκατομμύρια δολάρια) το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα, ο πλούτος σε περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκε κατά 709 δισεκατομμύρια κορώνες, υπερκαλύπτοντας την πτώση ύψους 541 δισεκατομμυρίων κορώνων κατά το πρώτο τρίμηνο, όταν η πανδημία έπληξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με την κεντρική Τράπεζα, ο χρηματοοικονομικός πλούτος πρόκειται να αυξηθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι αγορές συνεχίζουν το ανοδικό τους σερί.

Αυτό θα βοηθήσει να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις του νέου lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση της Δανίας, σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του ιού.

Το μέσο οικογενειακό εισόδημα κυμαίνεται περίπου στα 2 εκατομμύρια κορώνες, αλλά η πλειονότητα των νοικοκυριών κατέχει λιγότερα από αυτά, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Ενδεικτικά, το 43% των αποταμιεύσεων από συντάξεις βρίσκεται στα χέρια του 10% του πληθυσμού.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων