Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Bloomberg: Προέβη σε υποχωρήσεις ο Τζόνσον για την ομαλοποίηση των διαπραγματεύσεων

Μετά τις πρόσφατες απειλές του πρωθυπουργού της Βρετανίας για παράβαση της συμφωνίας που συνυπέγραψε με την ΕΕ όσον αφορά το Brexit, ο -συνήθως αναμαλλιασμένος- πολιτικός είναι έτοιμος να υποχωρήσει, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησής του.

Η αποτυχημένη πρότασή του για τη δημιουργία εσωτερικής αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου (U.K. Internal Market Bill) την οποία είχε ανακοινώσει πρώτο το Bloomberg, αποτελεί άλλο ένα σημάδι πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας του Brexit, αλλά και αυτές μιας εμπορικής συμφωνίας στη μετά-Brexit εποχή. Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε δύσκολο σημείο, με τις δύο πλευρές να αντιμάχονται σε αρκετά σημεία, όπως το «αγκάθι» της αλιείας.

Ένα από τα αγκάθια αποτελούσε και η πρόταση του Τζόνσον τον Οκτώβριο για σύσταση νέας νομοθεσίας η οποία θα καταπατούσε οποιεσδήποτε συμφωνίες για το Brexit. Oι υπουργοί της κυβέρνησής του είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά πως η νέα νομοθεσία αυτή θα αποτελούσε… δίχτυ ασφαλείας έναντι ενός πιθανού πολέμου δασμών μεταξύ της Β. Ιρλανδίας και της ηπειρωτικής Βρετανίας σε περίπτωση μη συμφωνίας.

H EE απείλησε τη Βρετανία με δικαστήρια, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια νομοθεσία θα αποτελούσε παράβαση της συμφωνίας για το Brexit. Χθες, Δευτέρα, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση του Τζόνσον έκανε πίσω.

Παρόλα αυτά, οι βρετανοί βουλευτές υπερψήφισαν την υποστήριξη των αμφιλεγόμενων ρήτρων, καταρρίπτοντας τις αλλαγές στις οποίες είχε προχωρήσει το Ηοuse of Lords. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του υπουργού Επιχειρήσεων Πολ Σκάλι ο οποίος υποστήριξε πως «η χρήση αυτής της νομοθεσίας ως backup σε περίπτωση αναδίπλωσης, αποτελεί συνετή επιλογή».

Ο βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ συνεχίζει τις συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών των δύο πλευρών, υπογραμμίζοντας πως «Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται και αναμένουμε τελικά αποτελέσματα στο προσεχές διάστημα».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων