Εκτενή αναφορά στις κατά καιρούς δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννη Βαρουφάκη, στο τι θα πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος, καταγράφει άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο μάλιστα φέρει τον τίτλο «Ο νέος Έλληνας υπουργός Οικονομικών συνδέει το Ευρώ με το Hotel California» («New Greek Finance Minister Likens Euro to Hotel California»).
Αναλυτικά το άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου:
«Δεν είναι μυστικό το τι σκέφτεται ο Γιάννης Βαρουφάκης για το πως θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ό,τι αφορά το χρέος της.
Ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα είναι υπουργός Οικονομικών μέσω του προσωπικού του blog, έχει υποστηρίξει από το ξεκίνημα της κρίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει, παραμένοντας, όμως, στην Ευρωζώνη. Ο κ. Βαρουφάκης πέραν του προσωπικού του ιστολογίου, μοιράζεται τις απόψεις του με 128.000 followers που έχει στο Twitter.
Η Ελλάδα δεν έπρεπε να εισέλθει στην Ευρωζώνη, αλλά από τη στιγμή που το έπραξε, το να την εγκαταλείψει είναι σαν να πέφτει από ένα βράχο, έχει τονίσει ο κ. Βαρουφάκης. «Ο τελευταίος στίχος στο Hotel California εξηγεί ότι «μπορείς να κάνεις check out αλλά δεν μπορείς να φύγεις», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Bloomberg τον Μάιο του 2012.
Τώρα θα πρέπει να απαιτήσει μία αλλαγή στις σχέσεις Ελλάδας – Ε.Ε., καθώς θα βρεθεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες την ώρα που η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ικανοποιήσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά.
Στο κέντρο (των προεκλογικών υποσχέσεων) είναι ο επαναπροσδιορισμός των συμφωνιών της χώρας με την Ευρώπη και το ΔΝΤ σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης 240 δισ. ευρώ, αν και η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρ της χρεοκοπίας.
«Το πρόβλημα με το πρόγραμμα διάσωσης είναι ότι δεν ήταν πρόγραμμα διάσωσης», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στις 26 Ιανουαρίου. «Ήταν ένας εκτενής και προσποιητός φαύλος κύκλος, μία παγίδα χρέους και αποπληθωρισμού, η οποία όχι μόνο κατέστρεψε την κοινωνική οικονομία αλλά, επίσης, έδειξε ότι το κόστος της διάσωσης για τον μέσο Γερμανό, τον μέσο Ιταλό, τον μέσο Σλοβάκο, ενισχύθηκε», εκτίμησε ο κ. Βαρουφάκης.
Το παιχνίδι ξεκινά
Τα ελληνικά ομόλογα αλλά και οι ελληνικές μετοχές διεύρυναν τις απώλειές τους μετά την επίσημη ανακοίνωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης την Τρίτη. Η Alpha Bank υποχώρησε έως και 20%, ενώ η απόδοση του 3ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ξεπερνώντας το 14%.
Επισκέπτης καθηγητής στο University of Texas, δηλαδή εκεί που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του τον Νοέμβριο του 2013 δήλωσε πίστη στο ευρώ, ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας ακαδημαϊκός καριέρας. Ξεκίνησε ως καθηγητής αλλά και βοηθός ερευνητής στο University of Essex, το πανεπιστήμιο στο οποίο έκανε και το διδακτορικό του.
Ένα από τα θέματα που έχει ερευνήσει είναι η Θεωρία των Παιγνίων, ενώ έχει εργαστεί και ως σύμβουλος σε εταιρεία παραγωγής video games.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική, ο κ. Βαρουφάκης ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πριν το ΠΑΣΟΚ κατακτήσει την εξουσία και οδηγήσει την Ελλάδα στο πρόγραμμα διάσωσης του 2010.
Σταθερός εχθρός στη μείωση δαπανών και στην αύξηση φόρων και υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, είναι σχετικά νέος στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2012 προέτρεψε τους αναγνώστες του blog του να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τους είπε ότι το μανιφέστο του «δεν αξίζει το χαρτί στο οποίο είναι γραμμένο».
Υποσχέσεις
«Απλά αγνοήστε το», έγραψε στις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών σε διάστημα έξι εβδομάδων που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πέρυσι. «Αν και γεμάτο καλές προθέσεις, δεν έχει λεπτομέρειες, είναι γεμάτο υποσχέσεις που δεν μπορούν να εκπληρωθούν», τόνιζε και προσέθετε «το καλύτερο όλων είναι ότι η λιτότητα θα καταργηθεί».
Μετά από 2,5 χρόνια κατέληξε να λάβει τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.
Όπως ο Τσίπρας, έτσι και ο Βαρουφάκης λέει ότι η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στη λιτότητα και η έκκληση για μείωση του χρέους δεν θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, το γνωστό Grexit, καθώς η Ευρωζώνη έχει πολλά να χάσει. Η Ελλάδα έχει, ήδη, ολοκληρώσει το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην ιστορία.
«Χρειάζεται αρκετή ανοησία, καθώς είναι πρωτόγνωρο να πιστεύεις ότι μπορείς να μιλάς για Grexit και κατόπιν να μιλάς για τις επιπτώσεις, λες και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει με συντεταγμένο τρόπο», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg στις 13 Ιανουαρίου.
Πέραν του blog του ο κ. Βαρουφάκης έχει πολλούς followers στο Twitter, μεταξύ των οποίων οι Nuriel Roubini και David Blanchflower, πρώην στέλεχος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας. Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι θα συνεχίσει να «ανεβάζει» τις απόψεις του (σ.σ.: μετά την υπουργοποίησή του), αν και λιγότερο συχνά.
«Ο καιρός για να τα παρατήσεις ή να σκάσεις έφθασε, όπως είπα», έγραψε και προσέθεσε «έχω σκοπό να τηρήσω αυτήν τη συμβουλή».