Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Bloomberg: Σε ελεύθερη πτώση οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Βρετανία

Τις χειρότερες επιδόσεις από τον Φεβρουάριο του 1946 σημείωσε η βρετανική αγορά αυτοκινήτου τον Απρίλιο, καθώς οι πωλήσεις νέων οχημάτων σημείωσαν κατακόρυφη πτώση κατά 97%, μετά το λουκέτο που έβαλε η κυβέρνηση στις αντιπροσωπείες και σε άλλες επιχειρήσεις για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια του μήνα, πουλήθηκαν μόλις 4.321 αυτοκίνητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων. Οι περισσότερες πωλήσεις είχαν να κάνουν ως επί το πλείστον με παραγγελίες στόλου, εργαζόμενους πρώτης γραμμής και δημόσιες υπηρεσίες. Η Ένωση αναμένει ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν κατά 27% στο σύνολο του έτους, στα 1,68 εκατ. οχήματα, που είναι το χαμηλότερο νούμερο από τι 1992.

Η πτώση του Απριλίου είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και αντανακλά την τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι πωλήσεις στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 98%, στην Ισπανία 97% και στη Γαλλία κατά 89%.

Η οικονομική καταστροφή από τον κορωνοϊό αποδείχθηκε βαθιά και ευρεία, καθώς καθήλωσε τη μεταποιητική δραστηριότητα σε όλο τον πλανήτη, καθώς με τον περιορισμό των καταναλωτών στα σπίτια τους εκμηδενίστηκε σχεδόν η ζήτηση.

Η μια χώρα μετά την άλλη αρχίζουν να χαλαρώνουν τα περιορριστικά μέτρα και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ανοίγουν πλέον σταδιακά εργοστάσια και αντιπροσωπείες.

«Με τους εκθεσιακούς χώρους κλειστούς στο Ηνωμένο Βασίλειο όλο τον Απρίλιο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επιδόσεις ήταν οι χειρότερες που μπορούμε να θυμηθούμε», αναφέρει ο Mike Hawes, διευθύνων σύμβουλος της SMMT. «Μια ισχυρή νέα αγορά αυτοκινήτων υποστηρίζει μια υγιή οικονομία και καθώς η Βρετανία αρχίζει να σχεδιάζει την ανάκαμψη της οικονομίας, χρειαζόμαστε στην πρώτη γραμμή το λιανικό εμπόριο αυτοκινήτων».

Η Jaguar Land Rover, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ανοίξει σταδιακά τα εργοστάσιά της από τις 18 Μαΐου, καθώς και η PSA Group και η Honda Motor Co. τις επόμενες εβδομάδες.

Η SMMT έχει ζητήσει την παροχή κινήτρων από την κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, πράγμα που έχουν κάνει και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη. Σήμερα η Καγκελάριος Μέρκελ θα έχει τηλεδιάσκεψη με επιτελείς της Volkswagen, της BMW και της Mercedes-Benz, με θέμα την υποβολή προτάσεων για την αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Ο αναλυτής της Metzler, Juergen Pieper, αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές πωλήσεις θα μειωθούν κατά το 1/3 και δεν αναμένει ισχυρή ανάκαμψη στη ζήτηση και την παραγωγή πριν το 2021.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων