Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Bloomberg: Σε πορεία σκιαγράφησης το σχέδιο για το ταμείο αλληλοβοήθειας έναντι της πανδημίας

Μετά την κοινή ανακοίνωση περί συμφωνίας δια στόματος Μερκελ και Μακρον ήδη τα σκληροπυρηνικά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ξεκινήσει να σκιαγραφούν μια συμφωνία για κοινό ταμείο που θα βοηθήσει στην ύφεση που προκλήθηκε λογω του κορωνοιού.

Σε ένα κοινό έγγραφο, οι ηγέτες της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και των Κάτω Χωρών – καθαροί δωρητές στον προϋπολογισμό της ΕΕ και παραδοσιακά δύσπιστοι για την επέκτασή του – επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην αμοιβαιοποίηση χρέους και τόνισαν ότι κάθε πρόγραμμα βοήθειας πρέπει να έχει χρονικό όριο.

Μαζί με τη γλώσσα της λιτότητας, το έγγραφο περιλαμβάνει ενδείξεις ότι οι τέσσερις κυβερνήσεις διερευνούν τομείς συμβιβασμού που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν το προτεινόμενο ταμείο ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ (545 δισεκατομμύρια δολάρια), το οποίο έθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν τη Δευτέρα.

Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη ενός ταμείου να βοηθήσει στην ανάκαμψη, οι διαφωνίες περιλαμβάνουν το μέγεθός του, εάν πρέπει να εκταμιεύσει δάνεια ή επιχορηγήσεις και όρους σχετικά με το τι μπορούν να δαπανηθούν τα χρήματα. Ενώ έχουν αποδεχθεί ευρέως ότι μερικά από τα χρήματα θα προέλθουν από το κοινό χρέος της ΕΕ, το ποσό που θα συγκεντρώσει το μπλοκ στις αγορές παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Όσο αρκούν οι εγγυήσεις ότι το πρόγραμμα δεν θα αποτελέσει προηγούμενο, τα τέσσερα έθνη δωρητές θα μπορούσαν να ζήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδίδει χρέος για το ταμείο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με το ζήτημα.

Η Μέρκελ και ο Μακρόν στηρίζουν ένα σχέδιο που επέτρεπε στην Επιτροπή να εκδώσει ομόλογα 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, μια σημαντική αλλαγή για τον Γερμανίδα ηγέτη που είχε προηγουμένως αντισταθεί σε γαλλικές εκκλήσεις να επωμιστεί περισσότερο από το βάρος της ευρωπαϊκής ανάκαμψης. Η πρόταση απαιτεί έγκριση και από τις 27 χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το γαλλο-γερμανικό σχέδιο προβλέπει την έκδοση χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος ολόκληρης της ΕΕ. Η Merkel είπε ότι αυτό δεν είναι η αμοιβαιοποίηση χρέους, καθώς κάθε χώρα θα είναι σε επαφή μόνο με μέρος της έκδοσης, σύμφωνα με το μερίδιο της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ.

Bloomberg: EU Budget Hard-Liners Outline Aid Plan Edging Toward Compromise

Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img