Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Bloomberg: Στο τραπέζι νέα συμβιβαστική λύση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των «27». Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις σταμάτησαν στις 05:30 το πρωί (τοπική ώρα) οπότε και ξεκίνησε ξανά η ολομέλεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μισή ώρα αργότερα, ενημέρωσε μέσω Τwitter ότι ολοκληρώθηκε η Ολομέλεια και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα συναντηθούν και πάλι στις 14:00(τοπική ώρα) για να ανακοινώσει στη συνέχεια νέα ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας, 16:00 Βρυξελλών).

Νέα πρόταση στο τραπέζι

Σύμφωνα το Bloomberg μέχρι την ώρα εκείνη θα διανεμηθεί στις αντιπροσωπείες των 27 χωρών μελών της ΕΕ νέα πρόταση, η οποία θα προβλέπει ότι το ποσό του ταμείου ανάκαμψης θα ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 390 δισεκατομμύρια ευρώ θα αποτελούν επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα 360 δισεκατομμύρια δάνεια.

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γαλλία και η Γερμανία άσκησαν πιέσεις ώστε το ποσό να παραμείνει γύρω στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και το Politico αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είπε στους ηγέτες της ΕΕ στη σύντομη συνεδρίαση νωρίς το πρωί ότι θα υποβάλει πρόταση για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα καταβάλει 390 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και ότι θα προτείνει μείωση στις επιστροφές χρημάτων, σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ. Παρόλο που ο επικεφαλής του Συμβουλίου δεν προχώρησε στην ανακοίνωση μίας συμφωνίας, διπλωμάτες αναφέρουν ότι υπάρχει κίνηση προς μια συμφωνία, σύμφωνα με το Politico.

«Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.

«Για να έχετε μια τελική συμφωνία, χρειάζεστε μια τελική συμφωνία για όλα τα διαφορετικά στοιχεία – και στο κράτος δικαίου, τη διακυβέρνηση και ούτω καθεξής, οπότε δεν είμαστε εκεί ακόμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Όπως εξηγεί το Politico, ο Μισέλ αναμένεται πλέον να υποβάλει μια λεπτομερή πρόταση, την οποία οι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα. Διπλωμάτης ανέφερε σχετικά ότι υπάρχει «αισιοδοξία».

Το αρχικό σχέδιο, το οποίο είχαν χαρακτηρίσει απαράδεκτο οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία), προέβλεπε το ότι ποσό των επιχορηγήσεων που θα μπορούσαν να λάβουν οι χώρες μέλη να ανέρχεται σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Πλέον υπάρχει πεδίο συμφωνίας», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή.

Πρόοδο «βλέπουν» Κουρτς και Ρούτε
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο συντηρητικός Μαρκ Ρούτε δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Υπήρξαν στιγμές που τα πράγματα δεν έμοιαζαν καλά χθες βράδυ, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι συνολικά κάνουμε πρόοδο». Σύμφωνα με τον Ρούτε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ετοιμάζει τη νέα συμβιβαστική πρόταση.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για την πορεία των δύσκολων, μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνοντας ότι σημειώνεται πρόοδος. «Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μόλις έφθασαν στο τέλος τους και μπορούμε να είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για το σημερινό αποτέλεσμα. Θα συνεχίσουμε το απόγευμα», ανέφερε ο Κουρτς σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων