Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Bloomberg: Μπήκε τέλος στο θρίλερ των αμερικανικών εκλογών – Δόθηκε εντολή για μεταβίβαση της εξουσίας στον Μπάιντεν

Η Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών αναγνώρισε τον Τζο Μπάιντεν ως τον φαινομενικό νικητή των προεδρικών εκλογών τη Δευτέρα, μετά από εβδομάδες αδράνειας και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τις υπηρεσίες του να συνεργαστούν.

«Συστήνω στην Emily και την ομάδα της να κάνουν ό, τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τα αρχικά πρωτόκολλα και έχω δώσει οδηγίες στην ομάδα μου να κάνει το ίδιο», δήλωσε ο Trump για την Emily Murphy, επικεφαλής της Γενικής Διοίκησης Υπηρεσιών. Ωστόσο, είπε ότι θα συνεχίσει να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η εντολή αυτή πυροδοτεί την επίσημη διαδικασία μετάβασης, παρέχοντας στον Μπάιντεν και την ομάδα του πρόσβαση σε τρέχοντες αξιωματούχους της υπηρεσίας, ενημέρωση βιβλίων και άλλων κρατικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση.

Η εντολή δόθηκε μετά από την επιστολή που στάλθηκε από εννέα Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ζήτησαν την έναρξη της διαδικασίας μετάβασης και λίγες ώρες μετά την ψηφοφορία του Διοικητικού Συμβουλίου του Μίσιγκαν για την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων των εκλογών, διασφαλίζοντας ουσιαστικά τη νίκη του Μπάιντεν.

«Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων που περιλαμβάνουν νομικές προκλήσεις και πιστοποιήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων, έχω αποφασίσει ότι μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στους μετεκλογικούς πόρους και υπηρεσίες που περιγράφονται στην Ενότητα 3 του Νόμου κατόπιν αιτήματος», δήλωσε ο Μέρφι σε επιστολή του προς τον Μπάιντεν, επικαλούμενος τον νόμο του 1963 για την μεταβίβαση της εξουσίας

Για εβδομάδες, η ομάδα μετάβασης του Μπάιντεν εργάστηκε ανεπίσημα για τη δημιουργία μιας νέας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της συγκρότησης μιας ειδικής ομάδας κορωνοϊού και της διαβούλευσης με αξιωματούχους δημόσιας υγείας εκτός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μιμούμενη την προσέγγιση που υιοθέτησε ο πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσέιν κατά τις αμφισβητούμενες εκλογές του 2000.

Αποκλεισμένος από την αλληλεπίδραση με ομοσπονδιακές υπηρεσίες, το προσωπικό του Μπάιντεν αναζήτησε άλλους εμπειρογνώμονες από ακαδημαϊκούς, κρατικές κυβερνήσεις και το Κάπιτολ Χιλ.

Η μεγαλύτερη αλλαγή τώρα είναι ότι η ομάδα μετάβασης αποκτά πρόσβαση σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες με αξιωματούχους που επικεντρώνονται στην προετοιμασία του δρόμου για τη διοίκησή του. Θα έχουν πρόσβαση στο προσωπικό του πρακτορείου και σε βιβλία ενημέρωσης που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τα διοικητικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως.

Οι μεταβατικοί βοηθοί θα λάβουν επίσης λεπτομέρειες σχετικά με τις θέσεις που είναι πιο κρίσιμες, καθώς η εισερχόμενη διοίκηση επιδιώκει να καλύψει περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας σε όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Ευτυχώς, οι ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι σταδιοδρομίας έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά προετοιμασία για τη φετινή μετάβαση με την παραγωγή πληροφοριών βασισμένων σε γεγονότα σχετικά με κρίσιμα ζητήματα πρακτορείου και ορίζοντας ενεργούς αξιωματούχους που θα ηγηθούν των επιχειρήσεων του γραφείου έως ότου επιβεβαιωθούν νέοι πολιτικοί διορισμένοι», δήλωσε ο David Marchick, διευθυντής του Κέντρου Προεδρικής Μετάβασης. «Τώρα χρειάζονται χώρο για να κάνουν τη δουλειά τους».

Ο Μπάιντεν και ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις μπορούν επίσης να αρχίσουν γρήγορα να λαμβάνουν διαβαθμισμένες ενημερώσεις πληροφοριών. Οι νομοθέτες και οι εμπειρογνώμονες εθνικής ασφάλειας προειδοποίησαν ότι χωρίς τις πληροφορίες, η εισερχόμενη διοίκηση κρατιόταν στο σκοτάδι για απειλές κατά των ΗΠΑ – ένα σφάλμα που θα μπορούσε να κάνει τη χώρα πιο ευάλωτη.

Η ομάδα του Μπάιντεν μπορεί τώρα να βρει δουλειά απαραίτητη για τη διοίκηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την ενίσχυση της οικονομίας, από την ανάπτυξη ενός σχεδίου προϋπολογισμού έως τον συντονισμό της καθοδήγησης παροχών ανεργίας με το Υπουργείο Εργασίας.

Τα εκτελεστικά τμήματα που εργάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας μπορούν επίσης να ενημερώσουν την ομάδα του Μπάιντεν σχετικά με τα συστήματα διανομής προστατευτικού εξοπλισμού και εμβολίων κοροναϊού.

Ο Τραμπ επαίνεσε τον διαχειριστή της GSA στο Twitter. «Θέλω να ευχαριστήσω την Emily Murphy στο GSA για την σταθερή αφοσίωση και την αφοσίωσή της στη χώρα μας. Έχει παρενοχληθεί, απειληθεί και κακοποιηθεί – και δεν θέλω να συμβεί αυτό σε αυτήν, την οικογένειά της ή τους υπαλλήλους της GSA. Η υπόθεσή μας συνεχίζει ΔΥΝΑΜΙΚΑ », έγραψε.

Η Murphy, στην επιστολή, η οποία είχε αναφερθεί νωρίτερα από το CNN, είπε στον Μπάιντεν ότι είχε λάβει «απειλές διαδικτυακά, μέσω τηλεφώνου και μέσω ταχυδρομείου που απευθύνεται στην ασφάλειά μου, την οικογένειά μου, το προσωπικό μου, ακόμη και τα κατοικίδια ζώα μου σε μια προσπάθεια να με εξαναγκάσει να κάνουμε αυτόν τον προσδιορισμό πρόωρα. ”

Πρόσθεσε ότι δεν «ασκούσε άμεση ή έμμεση πίεση από κανέναν εκτελεστικό κλάδο» σχετικά με τη λήψη ή το χρονοδιάγραμμα μιας απόφασης για την προεδρική μετάβαση.

Η απόφαση του Murphy ήρθε μετά από μια σειρά ήττων για την καμπάνια του Trump, συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης των αποτελεσμάτων στο Μίσιγκαν. Υπήρξε επίσης διμερής πίεση για να ξεκινήσει μια διαδικασία μετάβασης, με τον γερουσιαστή Rob Portman, έναν Ρεπουμπλικανικό Οχάιο, τη Δευτέρα να λέει ότι είναι καιρός να «προχωρήσουμε» και ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια Σέλεϊ Μουρ Κάπιτο καλεί την ομάδα του Μπάιντεν να πάρει «όλα τα κατάλληλα» ενημερώσεις σχετικά με την εθνική ασφάλεια και την πανδημία.

Bloomberg: Biden Wins Transition Access as Trump Promises to Cooperate
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων