Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Bloomberg: Το δόγμα Τραμπ ήρθε για να μείνει ανεξαρτήτως του επόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου

Καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση της ψηφοφορίας, η μοίρα του Προέδρου Τραμπ είναι ακόμα σε θολά νερά. Το δόγμα που καθιέρωσε με τις πολιτικές του ο Τραμπ , από την άλλη πλευρά, είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να φύγει. Και ο ίδιος ο Τραμπ μπορεί να παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο ακόμα κι αν χάσει.

Καθώς η μάχη του Electoral College επεκτείνεται σε υπερωρίες, τα αποτελέσματα ήδη επισημαίνουν τους τρόπους με τους οποίους τα τέσσερα χρόνια του Trump έχουν αποτυπώσει τη σφραγίδα του στον αμερικανικό πολιτικό χάρτη. Ακόμα κι αν κρυφτεί με αρκετή υποστήριξη για να εξασφαλίσει έναν άλλο όρο, άλλαξε την πολιτική των ΗΠΑ με τρόπο επικίνδυνο για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα – και θα είναι δύσκολο να αναιρεθεί.

Ανεξάρτητα από το αν υπήρχε το GOP, οι ψηφοφόροι το συνδέουν σήμερα με ένα πράγμα: Donald Trump. Οι Δημοκρατικοί συμμετείχαν στις εκλογές πιστεύοντας ότι αυτό θα ήταν μια μη συμπαγής καταστροφή για την τύχη των Ρεπουμπλικάνων. Δεν ήταν. Αντί για ένα «μπλε κύμα», το αποτέλεσμα ήταν ένα διασταυρούμενο ρεύμα που οδήγησε τα κέρδη του GOP στη Βουλή των Αντιπροσώπων και περιόρισε τις προόδους των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ακόμη και όταν μετατόπισε βασικά κράτη στον εκλογικό χάρτη στον Joe Biden.

Το 2016, ακόμη και όταν έχασε από τον Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε την απόδοση του Μπαράκ Ομπάμα στις βαρύτατες περιοχές της Αριζόνα και του Τέξας. Το 2018, οι ψηφοφόροι εκδίωξαν τους κατεστημένους Ρεπουμπλικάνους σε προαστιακές περιοχές γύρω από το Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, το Ντένβερ, την Περιφέρεια της Κολούμπια (Βόρεια Βιρτζίνια), τη Μινεάπολη, τη Νέα Υόρκη (βόρειο Νιου Τζέρσεϋ) και τη Φιλαδέλφεια, παραδίδοντας στους Δημοκρατικούς τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όλη η ορμή έχει αλλάξει. Οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί σε κάθε επίπεδο έμαθαν ότι ο δρόμος προς την επιτυχία στην εποχή του Τραμπ συνεπάγεται επαίνους και μίμηση του Προέδρου. Και τα καλύτερα αποτελέσματα από τις 3 Νοεμβρίου είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ένα κίνημα μεταρρυθμίσεων. Το να ξεφύγεις από αυτόν τώρα – ακόμα κι αν χάνει – μπορεί να είναι αδύνατο.

Το μεγαλύτερο μπαλαντέρ στο μέλλον του GOP είναι ο ίδιος ο Τραμπ και ποιος δρόμος επιλέγει στη συνέχεια. Αν χάσει, θα κλέψει το επίκεντρο που θα του δοθεί εντολή με τιμωρητική συνέπεια από τότε που έγινε υποψήφιος πριν από τέσσερα χρόνια.

Για κάποιον που θέλει την προσοχή και τη συνάφεια με τον τρόπο που κάνει ο Τραμπ, αυτό πρέπει να είναι μια επώδυνη σκέψη. Υπάρχει όμως ένας απλός τρόπος για να αποφύγουμε τη λήθη: Θα μπορούσε να γυρίσει και να υποβάλει αμέσως υποψηφιότητα για εκλογή του προέδρου, το 2024.

Η δήλωση της υποψηφιότητάς του θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει τον Τραμπ για λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με την επιθυμία να επιστρέψουν στον Λευκό Οίκο. Έχει εκφράσει ιδιωτικά άγχος στους συμμάχους του για έλεγχο από εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη και πιθανές ομοσπονδιακές έρευνες για την επιχειρηματική του αυτοκρατορία που θα μπορούσαν να προκύψουν μόλις αποχωρήσει από το αξίωμα.

Ορισμένοι σύμμαχοι του Τραμπ δεν οραματίζονται κανένα σενάριο όπου θα βγαίνει πρόθυμα από τη σκηνή, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα – μια πιθανότητα που θα περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια του κόμματος να προχωρήσει πέρα από αυτόν και να ανανεώσει την έκκλησή του στις ευρείες τάσεις του εκλογικού σώματος που έχουν αψηφήσει τους Δημοκρατικούς.

“Μόνο δύο πράγματα μπορούν να συμβούν – ο Τραμπ κερδίζει ή κλαπεί”, λέει ο Steve Bannon, επικεφαλής στρατηγικός του Trump στις εκλογές του 2016. “[Υποτιθέμενοι Ρεπουμπλικανικοί υποψήφιοι για την προεδρία] Ο Τζος Χάουλι, ο Τομ Cotton, η Νίκη Χάλι και ο Μάικ Πομπέο μπορεί να μην το συνειδητοποιήσουν, αλλά αγωνίζονται για το VP στο εισιτήριο του Τραμπ το 2024.”

Χωρίς μια κρυστάλλινη σφαίρα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ο Τραμπ θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον επόμενο χρόνο ή στο μέλλον ή αν θα προσπαθήσει ακόμη. Ο Bannon προσέθεσε κίνητρο για να εξουδετερώσει τη δύναμη του Trump και να υποτιμήσει τους αντιπάλους του, καθώς κατηγορήθηκε για απάτη τον Αύγουστο και θα επωφεληθεί από τη χάρη του Trump. Αλλά μια πρόβλεψη από αυτόν μοιάζει με ένα ασφαλές στοίχημα, και σίγουρα θα προκαλέσει ημικρανίες σε Ρεπουμπλικάνους ηγέτες που είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν από τον Τραμπ: «Δεν θα φύγει».

Bloomberg: Trumpism Is Here to Stay, No Matter Who’s in the White House
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων