«Η Ελλάδα αναζητά μία αξιόπιστη συμφωνία για το χρέος, η οποία θα την βγάλει από το δράμα της κρίσης» σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, εν όψει του σημερινού, κρίσιμου Eurogroup.
Θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται η χώρα για να αποπληρώσει ομόλογα που ωριμάζουν τον Ιούλιο αξίας περίπου 7 δισ ευρώ. Και το πιο σημαντικό, η συμφωνία αναμένεται να προσφέρει κάποια περισσότερη σαφήνεια για τις μελλοντικές υποχρεώσεις της Ελλάδας αναφορικά με το χρέος της-σαφήνεια που είναι αναγκαία.
Το ΔΝΤ, το οποίο μελετά τη συμμετοχή του σ’ ένα μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης, απαίτησε περισσότερη ελάφρυνση του χρέους των 315 δισ ευρώ της χώρας, ώστε να είναι βιώσιμο. Κι ενώ όλοι οι πιστωτές λένε ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να λάβει την επόμενη δόση βοήθειας, οι χώρες της ευρωζώνης εμφανίζονται απρόθυμες να προσφέρουν πρόσθετη ανακούφιση. Μια συμφωνία σήμερα θα βοηθήσει την Ελλάδα να καταβάλει εγκαίρως τις οφειλές του Ιουλίου.
«Υπολογίζω ότι είναι πολύ υψηλές οι πιθανότητες συμφωνίας», είπε χθες σε βουλευτές στη Χάγη ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, που προεδρεύει των συνεδριάσεων του Eurogroup. «Πιστεύω ότι θα το λύσουμε κι ότι το ΔΝΤ θα λάβει μια θετική απόφαση.»
Χώρες με επικεφαλής τη Γερμανία επιμένουν στην εμπλοκή του ΔΝΤ στη διάσωση της Ελλάδας ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια. Το Ταμείο, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, μετείχε στις πρώτες δύο διασώσεις της Ελλάδας, αλλά έχει μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης των 86 δισ ευρώ. Το ΔΝΤ υιοθέτησε μια πιο συντηρητική εκτίμηση για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, θεωρώντας ότι χρειάζεται περισσότερη ελάφρυνση για να γίνει το χρέος βιώσιμο.
Σύμφωνα με το βασικό συμβιβασμό που συζητείται το ΔΝΤ θα συμφωνήσει σ’ ένα νέο πρόγραμμα, αλλά θα απέχει απ’ τη χρηματοδότηση μέχρι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμορφωθεί στους δικούς του όρους δανεισμού, παρέχοντας ταυτόχρονα στα κράτη μέλη την κάλυψη που χρειάζονται για να εκταμιεύσουν κι άλλα μετρητά στην Αθήνα.
Είναι απίθανο, ωστόσο, μ’ αυτό το συμβιβασμό να μπορέσει η Ελλάδα να μετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – που θα ενίσχυε τις τιμές των ομολόγων και θα διευκόλυνε την επιστροφή της στις αγορές – κάτι που υπόσχεται εδώ και μήνες η κυβέρνηση στην Αθήνα. Μια τέτοια κίνηση θα ήταν πολιτικά ριψοκίνδυνη κι ένας παρόμοιος συμβιβασμός απορρίφθηκε τον περασμένο μήνα.
Αξιωματούχοι της ΕΕ είπαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επαφίεται στη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ποτέ σίγουρο και πρόσθεσαν ότι πολύ λίγα απ’ τα ομόλογά της θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν.
Ταυτόχρονα μελετούν μια ενισχυμένη πληρωμή βοήθειας για να δώσουν στην Αθήνα ένα μαξιλαράκι σε περίπτωση που θελήσει να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές.