Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου, 2021

Bloomberg: Το “Project της καθαρής αγελάδας” και η σύνδεση του με το πρόβλημα της εκπομπής αερίων

Ένα προϊόν που «υπόσχεται» να δώσει λύση στο τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εκπομπής αερίων από τις αγελάδες, θα μπορούσε να διατεθεί προς πώληση στην Ευρώπη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η ολλανδική εταιρεία τροφίμων Royal DSM NV έχει αναπτύξει μία πρόσθετη ύλη ζωοτροφών που περιορίζει την παραγωγή μεθανίου από τα βοοειδή και αναμένει να λάβει έγκριση από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το τέλος του επόμενου έτους.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για τη μαζική πώληση του προϊόντος μέσα στο 2022.

Το συμπλήρωμα, γνωστό ως Bovaer αποτελεί και μέρος του λεγόμενου «Project της Καθαρής Αγελάδας» της εταιρείας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις εκπομπές μεθανίου κατά περίπου 30%.

Το πρόβλημα των εκπομπών αερίων από τα βοοειδή
Υπενθυμίζεται πως η ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που δημιουργούνται από την παραγωγή βοείου κρέατος, συμβάλλει σημαντικά στο σύνολο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων.

Οι αγελάδες παράγουν μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, εξαιτίας του τρόπου που επεξεργάζονται και χωνεύουν την τροφή τους. Η διαδικασία της χώνεψης πραγματοποιείται στο στομάχι, και όχι στο έντερό τους.

Οι αγελάδες αναμασούν την τροφή, με αποτέλεσμα τα βακτήρια στο στομάχι τους, που περιέχουν μεθάνιο, να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Οι παραγωγοί κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πιέζονται να γίνουν πιο «πράσινοι», καθώς η εκτροφή ζώων αντιπροσωπεύει περίπου το 15% των παγκόσμιων εκπομπών, με το μεθάνιο να είναι περίπου 30 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Επιστήμονες και εταιρείες διερευνούν μια σειρά από λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μασκών για αγελάδες. Ωστόσο, πρόκειται για μία μακρόχρονη διαδικασία λόγω της μεγάλης αναμονής για τις δοκιμές και της λήψης έγκρισης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

«Ενώ η ρυθμιστική διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο, διαπιστώνουμε ότι το έδαφος καθίσταται σιγά-σιγά πρόσφορο για ένα προϊόν όπως το Bovaer», δήλωσε σε συνέντευξή της η Τζεραλντίν Μάτσετ , συν-διευθύνουσα σύμβουλος της DSM και πρόσθεσε «η Ευρώπη αρχίζει πραγματικά να σκέφτεται πώς να συμπεριλάβει το αγροτικό τομέα» στους στόχους για τη μείωση των εκπομπών.

«Το συμπλήρωμα Bovaer της DSM δεν επηρεάζει τη διατροφή των αγελάδων και έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα 42 φορές σε περισσότερα από 10.000 ζώα», ανέφερε η Μάτσετ.

Το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων, ένα περιβαλλοντολογικό think tank που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, ανέδειξε πέρυσι το Bovaer ως μία από τις 10 πρωτοποριακές τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν παγκόσμιο διατροφικό πρόβλημα χωρίς να καταστρέψουν τον πλανήτη.

Η θυγατρική της DSM στην Ολλανδία ανέμενε αρχικά ότι οι πωλήσεις στην Ευρώπη θα ξεκινούσαν στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η εταιρεία επιδιώκει επίσης να εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση στη Νέα Ζηλανδία και στις ΗΠΑ, αν και η διαδικασία αναμένεται να είναι περισσότερο χρονοβόρα. Το προϊόν έχει προσελκύσει «μεγάλο ενδιαφέρον» από γαλακτοκομικές εταιρείες, δήλωσε η Μάτσετ.

«Αυτό που εξετάζουμε είναι πώς να κάνουμε τα πρωτεϊνικά προϊόντα λιγότερο επιβλαβή για το περιβάλλον, παρέχοντας παράλληλα διατροφικά οφέλη στους ανθρώπους».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων