Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Bloomberg: Το σχέδιο της Πολωνικής κυβέρνησης για την άρση του lockdown

Την επαναλειτουργία των malls θα επιτρέψει η Πολωνία ενώ τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι ζητά από τους πολίτες να κάνουν υπομονή μέχρι την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Χρειαζόμαστε 100 ακόμη ημέρες αλληλεγγύης», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι σε δημοσιογράφους σήμερα, Σάββατο.

Η Πολωνία επέβαλε ένα σχεδόν πλήρες lockdown νωρίτερα αυτό το μήνα μετά την ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων Covid-19 τον Οκτώβριο και ενώ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα είχε καταγράψει το ρεκόρ των 637 θανάτων σε μία ημέρα. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα εστιατόρια δεν θα επαναλειτουργήσουν πριν από τις 27 Δεκεμβρίου.

Τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα επίπλων θα μπορούν να ανοίξουν ξανά από τις 28 Νοεμβρίου και θα μείνουν ανοικτά τουλάχιστον δύο Κυριακές του Δεκεμβρίου. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας θα αποφασίσει σε τρεις εβδομάδες εάν θα άρει και άλλους περιορισμούς. Εάν ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων επτά ημερών – που επί του παρόντος είναι 21.765 – μειωθεί κάτω από τις 19.000, θα υπάρξει περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδάμ Νιντζιέλσκι. Το επόμενο όριο είναι στα 9.400.

Ο Μοραβιέτσκι ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν σπίτια τους τα Χριστούγεννα, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να περιορίσει τα ταξίδια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η Πολωνία, έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει περίπου 10 δισ. ζλότι (2,65 δισ. δολάρια) τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από περιορισμούς που έχουν επιβληθεί και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης σχεδιάζει νέα μέτρα για τη στήριξη των θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας της χώρας τα κρούσματα Covid-19 αυξήθηκαν κατά 24.213 σήμερα Σάββατο, σε σύγκριση με τα 22.464 την Παρασκευή και τα 25.571 την προηγούμενη εβδομάδα. Καταγράφηκαν 574 θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 13.288

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων