Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Bloomberg υπέρ της Ελλάδας: Η «βλακώδης αυστηρότητα» της Γερμανίας

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Το Bloomberg ήταν παραδοσιακά από τα διεθνή media που υπήρξαν πολύ αυστηρά με την Ελλάδα. Εξέφρασε συχνά απόψεις υπέρ της αυστηρής λιτότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής και δεν χαρίστηκε στους Έλληνες ακόμη και όταν άλλα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα εξέφραζαν την ανησυχία τους για την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη χώρα.

Σήμερα παρατηρείται μια στροφή του έγκυρου οικονομικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, το οποίο σε δημοσίευμά του κάνει λόγο για «βλακώδη αυστηρότητα» από πλευράς Γερμανίας. Ο αρθρογράφος σημειώνει απερίφραστα ότι αν επέλθει σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ, η ευθύνη θα βαραίνει περισσότερο τη Γερμανία και όσους την υποστήριξαν παρά την Ελλάδα. Η «βλακώδης αυστηρότητα» των Γερμανών έγκειται στο γεγονός ότι απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να καταπατήσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις λειτουργώντας σε μια απροκάλυπτη δουλική υποχώρηση απέναντι στη Γερμανία. Συγκεκριμένα για τον γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, ο αρθρογράφος του Bloomberg σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «φαίνεται ότι νομίζει πως οι Έλληνες πρέπει να τιμωρηθούν για την έλλειψη κρίσης τους», προφανώς αναφερόμενος στις δηλώσεις Σόιμπλε περί «λύπης» του για τους έλληνες που επέλεξαν μια «ανεύθυνη κυβέρνηση».

Η χθεσινή κίνηση Βαρουφάκη φαίνεται ότι ήδη έχει παίξει πολύ θετικό ρόλο στο διεθνή δημόσιο λόγο, αφού πλέον το Bloomberg κατηγορεί την Ευρώπη και πρωτίστως τη Γερμανία ότι «Βρίσκονται σε πόλεμο με την Ελλάδα για το τίποτε», όπως αναφέρεται στον τίτλο του εν λόγω άρθρου. Γράφω πως σε αυτό έπαιξε ρόλο και η κίνηση Βαρουφάκη, η οποία όπως εξηγούσα εχθές φαίνεται πως αποτελεί μέρος μιας συνειδητής τακτικής που επιλέγει η κυβέρνηση, γιατί δείχνει πλέον πως η Ελλάδα κάνει διαρκώς βήματα προς το μέρος των εταίρων της παλεύοντας ωστόσο να μην απομακρυνθεί αισθητά από το πρόγραμμα το οποίο υποσχέθηκε στους έλληνες. Αυτή η τάση εκθέτει τη Γερμανία και τις κυβερνήσεις που βρίσκονται υπό την πίεσή της, από το μέρος της οποίας δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση συμβιβασμού.

σχετικα αρθρα

10 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img