Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Blue Monday 2021: Σήμερα είναι η πιο μελαγχολική μέρα του έτους

«Blue Monday», ονομάζεται η 3η Δευτέρα του Ιανουαρίου, και εδώ και κάποια χρόνια θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου.

Σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία, οι άνθρωποι αυτή την ημέρα κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. Αυτό οφείλεται στο ότι τα Χριστούγεννα και οι γιορτές έχουν περάσει για τα καλά κι όλοι έχουν επιστρέψει στη δουλειά και στην καθημερινή ρουτίνα.

Φέτος, η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου είναι σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Η ιστορία της Blue Monday
Όλα ξεκίνησαν στα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία σχεδίασε μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, με σκοπό να ορίσουν μια ημερομηνία για την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Μάλιστα για να προωθήσουν καλύτερα την διαφήμιση, κατέληξαν στο μότο «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια».

Τι λέει η επιστήμη
Ωστόσο για όσους αμφιβάλλουν και θεωρούν τη Blue Monday έναν απλό μύθο, ένας ψυχολόγος επιχείρησε να δώσει μια επιστημονική διάσταση αναζητώντας μια λογική εξήγηση στην ύπαρξη της συγκεκριμένης ημέρας.

Ο ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ο Κλιφ Αρνάλ ανακοίνωσε το 2015 ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (Weather), τα έσοδα (D – Monthly salary), τα χρέη (d – debt), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T – time since Christmas), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q – Time since failing our New Year’s Resolutions), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ – low motivation levels) και η ανάγκη για δράση (Na – low motivational levels).

Ειδικοί συμβουλεύουν πως ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η μελαγχολία του Ιανουαρίου είναι με απλά βήματα στην καθημερινότητα όπως περισσότερη ενεργητικότητα γύρω από νέα χόμπι και δραστηριότητες αλλά και η καλή επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα ή ακόμα καλύτερα και νέους και διαφορετικούς ανθρώπους.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων