Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Θετικές είναι οι προβλέψεις από την Bank of America, καθώς αναφέρει σε έκθεση της πως μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Ελλάδα πρόκειται να ακολουθήσει ένα πολύ καλό εξάμηνο για την ελληνική οικονομία, αλλά και είσοδος των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, σε έκθεσή της για τη χώρα μας με τίτλο «Αlmost there» η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι είχε μια bullish άποψη για την Ελλάδα το τρέχον έτος που ήταν αντίθετη με τις απόψεις της αγοράς, η οποία έχει αρχίσει τώρα να υλοποιείται.
Θετικά στην ελληνική οικονομία αναμένεται να επιδράσουν οι ακόλουθες εξελίξεις: Η ΕΚΤ επαναφέρει το waiver για τις ελληνικές τράπεζες, τα capital controls καταργούνται σταδιακά, έρχεται συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, και τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο QE της ΕΚΤ.
“H άποψή μας έγινε ακόμα πιο αντίθετη με τις εκτιμήσεις της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος οδήγησε σε πρωτοσέλιδα που μιλούσαν για επανάληψη του δράματος του Grexit της προηγούμενης χρόνιας”, τονίζει η BoA.
Ωστόσο, προσθέτει, “το θετικό σενάριο μας άρχισε να ξετυλίγεται, όταν το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε στις αρχές Μαΐου της δύσκολες και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος και των νέων φορολογικών μέτρων.
Η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου και θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ QE μετά την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου (πιθανότατα κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου).
Κατά την BoA η πρόοδος στην αξιολόγηση του προγράμματος είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς η μεγάλη καθυστέρηση και οι σχετικές αβεβαιότητες ήταν αρνητικές για την ελληνική οικονομία.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει μια σταθερή ανάκαμψη στην Ελλάδα χωρίς την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης οι οποίες περιλαμβάνουν τις υψηλές κρατικές δαπάνες, την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πολλές διαρθρωτικές ακαμψίες.
Αυτό σημαίνει, κατά τους αναλυτές της, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται βαθιές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές, αλλά η εφαρμογή μέχρι τώρα ήταν αδύναμη. Η ανάγκη για τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι επιτακτική, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι η ελάφρυνση του χρέους και η συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ QE θα μπορούσε να οδηγήσει σε εφησυχασμό.
Τέλος, οι αγορές κατόπιν όλων αυτών των αναλύσεων προβλέπουν πολύ θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων.